Zbog cega dno kotla zna zagoriti i dali postoji kaka finta da se to izbjegne. A kada vec zagori kako ga najbolje i najlakse ocistiti ?
Kako bi spriječio zagorijevanje dna kotla, ja kom u kotlu razrijedim vodom tako da bude dovoljno rijedak da ne zagori. Jedina loša strana je što se time smanjuje količina koma kaja se nalazi u kotlu jer dio količine otpada na vodu.
Znaci alambice, da bih ja osiguranjem protocnosti mogao osigurati hladjenje i u manjem hladiu. Moja situacija ti je otprilike ovakva: imam kotao od 300 litara sa mjesalicom, imam osiguran stalni protok vode, imam tanjurasto hladilo u hladioniku od otprilike 350 litara. Zbog stalnog isparavanja i kondenzacije pare u prostoriji za destilacu zanima me način hlađenja sa protocnom vodom. Dal mi mozes reci, s obzirom na opisanu situraciju koliki bi trebao biti volumen posude za hladilo i podrobniji opis samog hladila? Ujedno te pozivam da kad budes u prilici svratis do mene u Varazdin da isprobamo ove moje proizvode.
Evo, kad se odlucis za posjet samo me obavijesti, a što se hladila, do povecanja kapaciteta najvjerojatnije cu postojece spojiti na tekucu vodu, jer ima ulaz odozdo i izlaz na 2/3 posude i posudu pokriti poklopcem. Mislim da se ne bi smjelo nista dogoditi, a rjesio bi problem isparavanja sto kazes?
Kao i uvijek lijepo si to objasnio, neznam samo odakle ti toliko strpljenja. A koliko s i u kom smislu povećava kvaliteta tako hlađenog destilata?
Da, ima svakaki prijedloga a ovaj sa slamom je jos i dobar. Neki stari ljudi na selu mi kazu da su oni stavljali paprat na dno sto mi se bas i ne svidja jer ne vjerujem da to nije ostavilo traga na aromi tropice.
Obilazim ovaj vaš prilog već par puta, i uvek mi se brk nasmeši kad ga vidim, pa sam odlučio i da ga komentarišem:Ideja sa paprati nije uopšte loša! Kasnije se ta rakija može ponuditi kao travarica, podgrupa papratnjača.
Alambiče u pomoć!!!Situacija je slijedeća. Upravo htjedoh razrijediti destilat, te sam u toj namjeri izdestilirao obicnu vodu. Međutim dobivena voda bila je prvo zamućena (što i nije problem, jer se lako izfiltrira), a drugo imala je miris i okus po, ja mislim bakru, odnosno unutarnjem dijelu kapka od kazana. Kazan i kapak sam prije destilacije vode oprao obićnom vodom. Jeli takav miris i okus normalan i na koji način destilirana voda koja se kupi u trgovini ima u potpunosti neutralan okus, što bih i ja zeli dobiti. Gdje sam pogrijesio? Unaprijed hvala.