Zna li netko gdje se može nabaviti destilator ili kotao za rakiju od 500 litara ili više?
Jedna od najčešćih, a u isto vreme i najneshvatljivijih grešaka je da se željena jačina pošto poto mora dobiti ispod kazana!To, jednostavno, najčešće nije moguće. Ako rakija počne sa 70%, i postepeno joj pada jačina, da biste dobili "ispod kazana" 40% morate u rakiju hvatati i 20%, pa verovatno i niže, a to je sasvim sigurno patoka, puna fuzela, što bi Nemci rekli, to jest smrdljivih viših alkohola.Dakle, rakija se hvata prema kvaliteti, a nikako prema jačini, a jačina se kasnije dobija razređivanjem vodom.Vi međutim kažete da se pri razređivanju muti, iako je voda demineralizovana.Uzroci zamućenja mogu biti razni. Treba prvo da isključite mogućnost da je to zbog vode.Uradite sledeće: uzmite 1 litru te vaše 57% rakije (proverite još jednom da li je to korektno izmerena jačina, takođe i s obzirom na temperaturu, alkholmetri su baždareni obično na 20 C i ako rakija nije na toj temperaturi prilikom merenja, rezultat se mora korigovati). Dodajte u nju (57/40 x 100) - 100 = 42,5 cl, ili 425 ml čiste destilovane vode, kojoj je temperatura ista kao i temperatura rakije. Tad ćete dobiti 40% rakiju.Dodavajte vodu u rakiju, a ne obrnuto, i sipajte je polako uz dobro mešanje.Ako se i posle ovoga rakija zamuti onda očigledno nije do vode nego, najverovatnije, do eteričnog ulja iz grožđa. U tom slučaju treba videti šta se mora uraditi da se rakija izbistri, ali, da vas utešim, njačešće se izbistri sama od sebe, samo je treba ostaviti mesec-dva da miruje.U svakom slučaju, ako nije do vode, i ako neće sama da se izbistri, javite se pa da vidimo šta dalje.
UPOMOC!!!!!!!!!!Pekao sam rakiju od sljiva sa drugarima i nisam uspeo da ih ubedim da odvojimo i bacimo prvih 3-4 dl tecnosti = metil alkohola Da bih ga sada odtranio iz rakije, da li moram ponovo da prepecem ili jednostavno mogu rakiju da sipam u serpu, zagrejem na 60-70 C i drzim tako jedno 10-ak minuta da bi metil ispario? Moram da napomenem da nemam merac alkohola.
Zahvaljujem na odgovoruOvako: rakija se još nije izbistrila, primjetna je razlika od "čiste", šteta što nismo povremeno fotografirali za u buduće.razrijeđivali smo sa 55% na 42%.Jednu stvar prije nisam naveo, ni ja ni prijatelj nismo odvajali prvenac, možda je u tome caka?Što kaže kolega Bugsy "malo je jača" u ustima. Slijedeće godine obratiti ćemo pažnju na sve detalje.Inače sad više obračam pažnju i primjetio sam po konobama po Istri koje nude rakije sa medom, smokvama, raznim travama itd. istu takvu mutnoću (to je dodano naknadno u gotovu rakiju), naravno gazda ni u ludilu nebi priznao i tvrdi da je to od dodataka, ali meni se čini da time "zamaskiraju" mutan proizvod. Pozdrav