VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 19:06:41

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 791832 puta)
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #1260 na: 02 Rujna, 2015, 09:09:43 »

Hm, osobno nebi ni jednu bijelu sortu macerirao više od nekoliko sati..
A kvasci nakon maceracije za traminac...  možda siha 7 ili element.
Oni su za terpene i tiole, kojih ima i u tramincu - ok.
tak piše u brošuri... kajaznam.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1261 na: 02 Rujna, 2015, 12:44:21 »

Slazem se s Perom. :D
Morate bit svjesni da duze maceracije grozdja oznacavaju i pomak u optimalnom periodu upotrebe vina. Za vina koja se trose unutar prve godine nema smisla maceracija duza od 6h. Sve vise ce vam vino uciniti nepitkim, trpkim u ranoj fazi uporabe. Pa cete onda pokusati to skidati zelatinama, PVPPima itd i na kraju izgubiti sve ono fino sto se dobili maceracijom.
Ako radite vina za odlezavanja onda se moze macerirati koliko vas volja no treba znati da sto dulje vrijeme maceracije to dulje vrijeme dozrijevanja.
Evidentirano

kiternas
kiternas
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1262 na: 02 Rujna, 2015, 13:36:49 »

Slazem se s Perom. :D
Morate bit svjesni da duze maceracije grozdja oznacavaju i pomak u optimalnom periodu upotrebe vina. Za vina koja se trose unutar prve godine nema smisla maceracija duza od 6h. Sve vise ce vam vino uciniti nepitkim, trpkim u ranoj fazi uporabe. Pa cete onda pokusati to skidati zelatinama, PVPPima itd i na kraju izgubiti sve ono fino sto se dobili maceracijom.
Ako radite vina za odlezavanja onda se moze macerirati koliko vas volja no treba znati da sto dulje vrijeme maceracije to dulje vrijeme dozrijevanja.

Planiram 13.9. maceraciju kraljevine 4 sata. Jel to dovoljno i jel bu siha 7 dobar za to?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1263 na: 02 Rujna, 2015, 15:47:14 »

Ako mozes hladiti probaj ju odraditi sa Cryarome. Maceracija ce svakako pomoci ekstrakciji fenola i aromatskih prekursora. Mislim da je 4h dovoljno.
Evidentirano

kiternas
kiternas
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1264 na: 02 Rujna, 2015, 16:22:08 »

Ako mozes hladiti probaj ju odraditi sa Cryarome. Maceracija ce svakako pomoci ekstrakciji fenola i aromatskih prekursora. Mislim da je 4h dovoljno.

Mogu hladiti ali ne toliko koliko mislim raditi. Imam siha 7, siha white aroma i uvaferm cm. Kaj misliš?
Evidentirano
Branee
Novak
**

Email
« Odgovor #1265 na: 02 Rujna, 2015, 16:51:47 »

Mozda preporuka kvasca...imam 10% muskata u nasadu, ostatak je sivi pinot, rajnski, grasevina, chardonnay i sorti za koje neznam...
Trenutno, kak je vino sazrilo a i opcenito ne volim previse tu muskatnu aromu
Pa, dal postoji neki kvasac koji je nece previse istaknut a da odradi grasevinu, rajnski chardonnay kak spada..?
Nemam mogucnost hlađenja osim boca s ledom, a ne cijepa mi se muskat jer izrazito puno daje a nikad botritisa
Evidentirano

Lokacija; Haloze - Zagorje
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi niti u najvecim kolicinama
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1266 na: 02 Rujna, 2015, 17:32:57 »

@ kiternas: svi igraju, ali ja bi mozda probao sa whitearome izvuci sto vise arome kojom kraljevina oskudijeva.

@ Branee: rokni CM ili Siha 3
Evidentirano

kiternas
kiternas
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1267 na: 02 Rujna, 2015, 18:32:18 »

@ kiternas: svi igraju, ali ja bi mozda probao sa whitearome izvuci sto vise arome kojom kraljevina oskudijeva.

@ Branee: rokni CM ili Siha 3

To sam i mislio samo fali malo hrabrosti. Dobra je godina pa bi kraljevina mogla nešto idati. Do martinja uvijek djeluje kao da ima potencijala a u siječnju se vidi da sama sebe ne može nositi. Možda bi Maceracija i whitearome nešto i ponudila pa ću tako i napraviti. 
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #1268 na: 02 Rujna, 2015, 18:35:57 »

Nis decki,kak sam sad nastrojen cini mi se da idem na svoje kvase,dost mi je vec rizlinga koji su si skoro pa isti.Da vidim kaj bu to dalo iz moje gorice...pa sad zajeb,zajeb..jeno bum leto riskiral,a to je ovo.
Evidentirano
Goran159
Novak
**

Email
« Odgovor #1269 na: 02 Rujna, 2015, 19:35:20 »

Pa ne trebaš sve, ja isto idem na vlastiti kvas sa 80 litara mošta
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1270 na: 02 Rujna, 2015, 19:47:59 »

A ljudi zašto vas je strah divljih kvasaca??? :o
Evidentirano
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1271 na: 02 Rujna, 2015, 20:40:44 »

Dečki pozdrav iz Zagorja.Prošla godina bila je  čim prije za zaboravit,što se tiče kvalitete grožđa.Do tih godina koristio sam CEG kvasce na svojoj kapljici(70% z.silvanac + ostatak mješano). Prošle godine koristio sam Siha 7 kvasce,ali kako je bila loša "sirovina" te godine vino je bilo tak/tak,tj. ne mogu reći više.Ove godine grožđe je u super stanju-zdravo i slatko.Još nisam izmjerio sladore,jer sam zaboravio sa sobom uzeti refraktometar,al kad izmjerim javit ću se ponovno.Čitajući vaše članke ponovno sam u dilemi koje kvasce ove godine koristiti.Napominjem da nemam hlađenje bačve,osim flaša kojim hladim mošt.Molim Vas neki savjet,da li mjenjat kvasac ili ne. Razmišljam o Whitearome,ponovno CEG,Siha 7, Siha Element ili možda Lalvin QA 23? Hvala.
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #1272 na: 02 Rujna, 2015, 21:26:49 »

Pa ne trebaš sve, ja isto idem na vlastiti kvas sa 80 litara mošta
to ti je supač..ljepo se budeš sam osvjedočil da si to probal sad i nikad više.....svi smo mi to probali jednom a ja 3 put i više jok ;D normalno ako ti se to sviđa kaj buš dobil a to je stvar ukusa.....istančanog!
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1273 na: 02 Rujna, 2015, 21:28:57 »

to ti je supač..ljepo se budeš sam osvjedočil da si to probal sad i nikad više.....svi smo mi to probali jednom a ja 3 put i više jok ;D normalno ako ti se to sviđa kaj buš dobil a to je stvar ukusa.....istančanog!

Niti kvasa nemate kak spada!
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1274 na: 02 Rujna, 2015, 21:31:47 »

Nis decki,kak sam sad nastrojen cini mi se da idem na svoje kvase,dost mi je vec rizlinga koji su si skoro pa isti.Da vidim kaj bu to dalo iz moje gorice...pa sad zajeb,zajeb..jeno bum leto riskiral,a to je ovo.
Niš ne brini, samo kupi hrane i kad krene, hrani da ne stane. Ak stane ubaci neki bayanus.I to je to.

To sam i mislio samo fali malo hrabrosti. Dobra je godina pa bi kraljevina mogla nešto idati. Do martinja uvijek djeluje kao da ima potencijala a u siječnju se vidi da sama sebe ne može nositi. Možda bi Maceracija i whitearome nešto i ponudila pa ću tako i napraviti.
Zaguglaj si "Arome G", prouči pa vidi.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
 Str: 1 ... 83 84 [85] 86 87 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!