Slazem se s Perom. Morate bit svjesni da duze maceracije grozdja oznacavaju i pomak u optimalnom periodu upotrebe vina. Za vina koja se trose unutar prve godine nema smisla maceracija duza od 6h. Sve vise ce vam vino uciniti nepitkim, trpkim u ranoj fazi uporabe. Pa cete onda pokusati to skidati zelatinama, PVPPima itd i na kraju izgubiti sve ono fino sto se dobili maceracijom.Ako radite vina za odlezavanja onda se moze macerirati koliko vas volja no treba znati da sto dulje vrijeme maceracije to dulje vrijeme dozrijevanja.
Ako mozes hladiti probaj ju odraditi sa Cryarome. Maceracija ce svakako pomoci ekstrakciji fenola i aromatskih prekursora. Mislim da je 4h dovoljno.
@ kiternas: svi igraju, ali ja bi mozda probao sa whitearome izvuci sto vise arome kojom kraljevina oskudijeva.@ Branee: rokni CM ili Siha 3
Pa ne trebaš sve, ja isto idem na vlastiti kvas sa 80 litara mošta
to ti je supač..ljepo se budeš sam osvjedočil da si to probal sad i nikad više.....svi smo mi to probali jednom a ja 3 put i više jok normalno ako ti se to sviđa kaj buš dobil a to je stvar ukusa.....istančanog!
Nis decki,kak sam sad nastrojen cini mi se da idem na svoje kvase,dost mi je vec rizlinga koji su si skoro pa isti.Da vidim kaj bu to dalo iz moje gorice...pa sad zajeb,zajeb..jeno bum leto riskiral,a to je ovo.
To sam i mislio samo fali malo hrabrosti. Dobra je godina pa bi kraljevina mogla nešto idati. Do martinja uvijek djeluje kao da ima potencijala a u siječnju se vidi da sama sebe ne može nositi. Možda bi Maceracija i whitearome nešto i ponudila pa ću tako i napraviti.