Jedna zanimljiva sličica vrenja od lani...Slično mi se događa i ove godine...mošt inokuliran sa QA23...da li je moguće da se to događa zbog hladnog mošta (temp. 13 °C, a za start je potrebno 15°C) Na površini se napravi pjena zanimljivog oblika i forme (podsjeća na meandre), a ispod površine totalno bistar mošt !Dal da pribjegnem podizanju temperature mošta ili da još pričekam ?Najave prognoze vremena kažu zahlađenje pa bi moglo doći do problema sa vrenjem uslijed niskih temperatura u podrumima (koji nisu dobro izolirani kao moj)!
Kvasac QA-23 koristim već treču godinu za redom i prvi puta mi se ove godine dogodilo da nije krenuo u prvih 24 sata. Vjerovatno zato jer je mošt imao samo 15 stupnjeva. Malo sam ga promješao i krenuo je u roku od dva dana. Koristim ga na chardonnayu i frendovoj mješavini graševine i rajnskog rizlinga. Za graševinu sam kupio uvaferm ceg, nisam ga još koristio pa me zanima kak će se ponašati. Jako mi se dobar pokazao na chardonnayu, daje izrazito vočno vino ljepe arome.
Pa mozes, ali ja bi radje taj exotic iskoristio na necem drugom. Sauvignonu npr
5-6 dana
Jučer ubacio uvaferm cm na bijeloj mješavini. U bačvi od inoxa je počelo lagano vrenje, a u drvenoj još ništa. Što da radim, da pričekam još ili da ponovno inokuliram kvasac ? Hranu za kvasce nisam stavljao..
Ovak, počel mi je kipiti 25.09. Danas vise uopce ne kipi, bar ne burno. Probalsam ga i uopce vise nije sladak, miris je ok, temperatura u podrumu je oko 15-16C. Resko je na jeziku. Uopce se vise ne pjeni. Jel moguce da je odradio?
Čekaj i budi strpljiv. Još se kvasci množe i za dan dva će poludjeti. Još buš morao hladiti, a pjene ko u priči. CM je lud kvasac.