Problem je spustanje temperature ne podizanje. Ako ti treba 5-6 dana da krene fermentacija onda nesto radis pogresno. Ili ti starter kultura nije dovoljno razmnozena ili su tu ostaci fungicida itd..Mozes zagrijat dio starter kulture pa ga polako spustit na temperaturu ostalog mosta i onda inokulirati. Hrana isto nije naodmet.
Ja planiram raditi inokulaciju ranije pripremljenim mostom,nego imam pitanje u vezi podizanja temperature mosta nakon talozenja-dali netko to radi,htio bi pokrenuti fermentaciju cim prije jer mi se sadasnjih 5-6 dana cini pre dugo
Mora li se mošt dodatno sumporiti za taloženje ako se stavi vinobran u masulj zbog maceracije? 10 g na 100 l masulja.
Znači u maceraciji tj. prilikom muljanja 10g i u mošt tokom taloženja 10-15 g/hl i sve to uz hlađenje ledom ako je moguće.
ovako, još muku mučim sa muškatom. Odlučil sam se za koshpov savjet siha 7+optiwhite, (mislim dobit polusuho vino pošto siha7 ima toleranciju do 14% alkohola) hladna maceracija( kad me pitali doma kaj je to rekel da se bu škrinja spraznila i nutra muljalo tri dana me niko nije ništ pital:) ) A sada pošto mi nedaju škrinju, mislil sam bačva +led+enzimi i najlon gore i voda da ga pokrije i zaštiti od oksidacije kakvih 3-4 sata. I sada pitanja! Sumpor smije ili ne kod maceracije? Dali je to dosta vremena za maceraciju, koji enzimi(preporuka) i bilo kakvi savjeti i ispravki dobrodošli.
Molim odgovor na slijedeće pitanje...Naime nije mi baš jasna razlika između Saccharomices cerevisiae i bayanus soja kvasaca i što točno znači fenotip killer, osjetljiv ili neutralan ? Odnosno moje pitanje glasi može li se i smije li se raditi kombinacija više vrsti kvasaca različitih tipova i fenotipova (npr. kombinacija Siha 8 i Uvaferm CM za frankovku) ? Ako ima netko dobre volje molim da mi pojasni....hvala !