Koshpa, ajd iskreno reci da li je stvarno potrebno u svako vino i svake godine dodavati enzime,tanine...ispravljati kiseline,dodavati vodu,šećer,limunske kiseline, c vitamine,izvlačiti zadnju kap iz taloga, i sl....naravno i selekcionirane kvasce???!...i činjenica je da sei takva vina sve manje cijene u zapadnom svijetu i zato ih zovu tim pogrdnim nazivima.(Vidim da je to mnoge zaboljelo,što mi je i posebno drago.)Vjerojatno u budučnosti za vino neće trebati ni grožđe kojim je to tempom kemijska industrija krenula...Raduje me da par članova ovog foruma vjeruje u sposobnost same prirode da nas obdari dobrom kapljicom ...s prirodnim kvascima!
Sorry,nisam mislio striktno na tebe i tvoja vina ...već općenito!...tvoje mišljenje o toj situaciji!Znam da si stručnjak u tom području!
Za bijela vina uopce nisam optimistican upravo zbog prosle godine za koju sam naivno, kao i vecina, mislio da ce bit vrhunska. Sve cemo vidjeti nakon par tjedana
Kod mene ima onih koji ne žele "taložena" vina, ali sve rade u vinogradu klasično. Takvo vino i takvu proizvodnju odbacujem u startu.U mojoj okolici nema nijednog proizvođača vina, da ima eko proizvodnju ili da tome teži - bespredmetno je onda pričati o vinarstvu na vlastitim gljivicama.Vina takvih proizvođaća su u najblažem obliku riječi loša, ali su još ipak vina, ali neka nisu niti to.Eto, to je moje mišljenje, dakle bez početka eko proizvodnje od prve sadnje, međurednog razmaka, prve gnojidbe, obrade tla na eko način itd. nema eko vinarstva.S tim da mora imati veliku parcelu, a u blizini niti jednu drugu koja se radi konvencionalnim načinom.
Ajde, sad raspalite po meni.
Pa to i je poanta vinarstva. Svatko radi kako misli da je najbolje i svake godine cujes nesto novo pa probas. Uostalom sve se na kraju vidi u vinu jesi pogodio ili fulao.
Uostalom sve se na kraju vidi u vinu jesi pogodio ili fulao.
pa je, s time da kako je vec napisano, kvasci su samo jedna karika u lancu. Ja sam osobno radio parlelno usporedbu (vlastiti vs. selekcionirani) samo jednom (2010) i vina se nisu puno razlikovala. Ima puno literature na tu temnu, za mene hobista su nekve stvari u praksi i neizvedive. Teoretski bi trebao koristiti selekcionirani kvasac jer je sigurniji, ali ja sa vlastitima jos nikad nisam imao problema. Na kraju krajeva uvijek se zanimljivo igrati sa nekim malim kolicinama.p.
A ocjene i prodaja ipak nesto govore za sebe