VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 23:20:31

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 791989 puta)
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #855 na: 27 Kolovoza, 2012, 14:27:12 »

Sorry,nisam mislio striktno na tebe i tvoja vina :)...već općenito!...tvoje mišljenje o toj situaciji!
Znam da si stručnjak u tom području!
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #856 na: 27 Kolovoza, 2012, 14:37:05 »

Prije sto i kusur godina Tesla je Zagrebu ponudio gradsku električnu rasvjetu - što je bilo odbijeno kao nepotrebna novotarija. A mogao je danas Zagreb sloviti kao prvi grad u svijetu osvijetljen električnom energijom... Trebalo je samo malo bolje promisliti i ostaviti dio povijesnih ulica osvijetljenih plinskim svjetiljkama, a ostatak osvijetliti električnom energijom...
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #857 na: 27 Kolovoza, 2012, 16:00:00 »

Koshpa, ajd iskreno reci da li je stvarno potrebno u svako vino i svake godine dodavati enzime,tanine...ispravljati kiseline,dodavati vodu,šećer,limunske kiseline, c vitamine,izvlačiti zadnju kap iz taloga, i sl....naravno i selekcionirane kvasce???!...i činjenica je da sei takva vina sve manje cijene u zapadnom svijetu i zato ih zovu tim pogrdnim nazivima.(Vidim da je to mnoge zaboljelo,što mi je i  posebno drago.)
Vjerojatno u budučnosti za vino neće trebati ni grožđe kojim je to tempom kemijska industrija krenula...
Raduje me da  par članova ovog foruma vjeruje u sposobnost same prirode da nas obdari dobrom kapljicom ;)...s prirodnim kvascima!

Moram se očitovati sa svojim osobnim stavom.
NIKADA VODU. Nekada dok sam imao stari vinograd, išlo je došečerivanje max 3 kg/100 litara, a sad mi je i previše sladora u grožđu. Dokiseljavati nisam do sada trebao, ali kako idu godine, tko zna, možda ćemo u Zagorju imati "Dalmatinska" vina (visoki šećeri, male kiseline), tada će vjerujem, to biti neophodno ili brati nešto ranije od sad preranog branja.
Što se tiče kvasaca, enzinma, prihane, bistrila, taloženja - ja sam veliki zagovornik. A evo i obrazloženja. Daleko sam veće uspjehe postigao ovim načinom, nego prije, dok smo brali, sav mošt u čiste drvene bačve i neka kipi.
Doduše, do sad nisam nikad imao prilike piti vina otkipljena na svojim kvascima, a da je netko radio eko proizvodnjuj grožđa. Možda jednom kod Enjingija, veli čovjek da ima eko, ja mu vjerujem. Neka vina su mu bila odlična, a neka ispod prosjeka.

Kod mene ima onih koji ne žele "taložena" vina, ali sve rade u vinogradu klasično. Takvo vino i takvu proizvodnju odbacujem u startu.
U mojoj okolici nema nijednog proizvođača vina, da ima eko proizvodnju ili da tome teži - bespredmetno je onda pričati o vinarstvu na vlastitim gljivicama.
Vina takvih proizvođaća su u najblažem obliku riječi loša, ali su još ipak vina, ali neka nisu niti to.

Eto, to je moje mišljenje, dakle bez početka eko proizvodnje od prve sadnje, međurednog razmaka, prve gnojidbe, obrade tla na eko način itd. nema eko vinarstva.
S tim da mora imati veliku parcelu, a u blizini niti jednu drugu koja se radi konvencionalnim načinom.

Ja to nemam, niti ću ikad imati, pa radim klasiku u vinogradu i sve što dalje slijedi u podrumu. Puno sam naučio na ovom forumu (vidite da uvijek nešto pitam), puno od enologa, a ništa u poljoapotekama, gdje bi trebao dobiti kvalitetne informacije.

Ajde, sad raspalite po meni.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #858 na: 27 Kolovoza, 2012, 17:43:56 »

Sorry,nisam mislio striktno na tebe i tvoja vina :)...već općenito!...tvoje mišljenje o toj situaciji!
Znam da si stručnjak u tom području!
Pa cinjenica je da je u vinu potrebno sto manje intervenirati ukoliko je stanje u vinogradu odgovarajuce, ali prepustit vino samo sebi ne moze nitko pa cak ni Gravner primjerice. Uvijek pamtim njegovu izjavu kako je konacni produkt grozdja ocat, a ne vino, dakle da covjek ne intervenira u samom procesu nikad nebi imali vino. ;) Na stranu kvasci i enzimi, pricajmo konkretno npr. o bistrilima. Ja primjerice pratim situaciju i razvoj svojih mladih vina te nakon toga odlucujemo sta i kako cu bistriti. Prosle godine su mi odredjena vina imala blagu gorcinu koju sam skinuo dodavanjem zelatine uz dodatak bentonita, a neka sam bistrio samo s bentonitom. Napominjem kod mene je max. dozacija 30g/hl, a ne 100 ili 200g/hl. Filtriram sva bijela vina jer to trziste trazi, dakle kupci, krajnji potrosaci...
Ista stvar je i sa preradom. Ukoliko mislim da je u samoj preradi potrebno poduzeti neke mjere i intervencije, nastojim sto prije intervenirati. Primjerice ove godine smatram da uopce nije lose koristiti pektoliticke enzime direktno na masulju da izvuku sto vise samotoka iz bobica, no necu ih koristiti jer sam nastojao smanjiti kolicinu kem. supstanci. Isto tako sam uvjeren da ce mi cabernet ove godine bit vrhunski jer je prinos ispod 1.5kg tocnije s obzirom na nacin kako je rezan. Za bijela vina uopce nisam optimistican upravo zbog prosle godine za koju sam naivno, kao i vecina, mislio da ce bit vrhunska. Sve cemo vidjeti nakon par tjedana :)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #859 na: 27 Kolovoza, 2012, 19:38:52 »

Za bijela vina uopce nisam optimistican upravo zbog prosle godine za koju sam naivno, kao i vecina, mislio da ce bit vrhunska. Sve cemo vidjeti nakon par tjedana :)

Potpuno se slažem...
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #860 na: 27 Kolovoza, 2012, 19:42:41 »

Kod mene ima onih koji ne žele "taložena" vina, ali sve rade u vinogradu klasično. Takvo vino i takvu proizvodnju odbacujem u startu.
U mojoj okolici nema nijednog proizvođača vina, da ima eko proizvodnju ili da tome teži - bespredmetno je onda pričati o vinarstvu na vlastitim gljivicama.
Vina takvih proizvođaća su u najblažem obliku riječi loša, ali su još ipak vina, ali neka nisu niti to.

Eto, to je moje mišljenje, dakle bez početka eko proizvodnje od prve sadnje, međurednog razmaka, prve gnojidbe, obrade tla na eko način itd. nema eko vinarstva.
S tim da mora imati veliku parcelu, a u blizini niti jednu drugu koja se radi konvencionalnim načinom.

Ovome se nema šta više dodati. Potpisujem svako slovo.
Evidentirano
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #861 na: 27 Kolovoza, 2012, 20:33:16 »

Ajde, sad raspalite po meni.

Pa zakaj, svatko ima svoje postupke i pogled na vinarstvo. Ja cu osobno pomoc svakome sa savjetom i iskustvom koje imam, ali nikad nisam nekom rekao da treba nesto drugacije raditi, jer ja tako mislim.  ???

Pozdrav.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #862 na: 27 Kolovoza, 2012, 20:48:57 »

Pa to i je poanta vinarstva. Svatko radi kako misli da je najbolje i svake godine cujes nesto novo pa probas. Uostalom sve se na kraju vidi u vinu jesi pogodio ili fulao.
Evidentirano

poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #863 na: 27 Kolovoza, 2012, 20:56:14 »

Pa to i je poanta vinarstva. Svatko radi kako misli da je najbolje i svake godine cujes nesto novo pa probas. Uostalom sve se na kraju vidi u vinu jesi pogodio ili fulao.
samo kaj rijetki priznaju da su fulali  :D
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #864 na: 27 Kolovoza, 2012, 20:59:34 »

Ti onda nikad ne napreduju. ;) A ocjene i prodaja ipak nesto govore za sebe :)
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #865 na: 27 Kolovoza, 2012, 21:25:29 »

Uostalom sve se na kraju vidi u vinu jesi pogodio ili fulao.

pa je, s time da kako je vec napisano, kvasci su samo jedna karika u lancu. Ja sam osobno radio parlelno usporedbu (vlastiti vs. selekcionirani) samo jednom (2010) i vina se nisu puno razlikovala. Ima puno literature na tu temnu, za mene hobista su nekve stvari u praksi i neizvedive. Teoretski bi trebao koristiti selekcionirani kvasac  jer je sigurniji, ali ja sa vlastitima jos nikad nisam imao problema. Na kraju krajeva uvijek se zanimljivo igrati sa nekim malim kolicinama.

p.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #866 na: 27 Kolovoza, 2012, 21:33:21 »

pa je, s time da kako je vec napisano, kvasci su samo jedna karika u lancu. Ja sam osobno radio parlelno usporedbu (vlastiti vs. selekcionirani) samo jednom (2010) i vina se nisu puno razlikovala. Ima puno literature na tu temnu, za mene hobista su nekve stvari u praksi i neizvedive. Teoretski bi trebao koristiti selekcionirani kvasac  jer je sigurniji, ali ja sa vlastitima jos nikad nisam imao problema. Na kraju krajeva uvijek se zanimljivo igrati sa nekim malim kolicinama.

p.
Potpis! :)
Evidentirano

pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #867 na: 28 Kolovoza, 2012, 18:52:26 »

To ja tvrdim od samog početka al me niste slušali ???
A ocjene i prodaja ipak nesto govore za sebe :)
Kako kome...tebi da, meni ne :)
Velika je razlika vino praviti za kupce i za sebe :) ...i da se vratim na sam početak mojih  javljanja o kvascima citiram samog sebe;
[mi mali Vinogradari(hobisti) imamo prednost pred "velikim" koji većinom pucaju  na sigurnu fermentaciju...opravdano jer žive od toga! ][/quote]
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #868 na: 28 Kolovoza, 2012, 18:57:49 »

Pratim ja tebe, ali te mozda ostatak ne prati. :) Eto prvo vino koje radim ove godine, zweigelt, radi na svojim kvascima veselo. :)
Evidentirano

pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #869 na: 28 Kolovoza, 2012, 19:12:01 »

;D...kupujem karton za probu....naravno ak uspije ;D,premda znam da hoće!
Evidentirano
 Str: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!