Odabir kvasca je samo jedan dio u cijeloj vinifikaciji. Na kišu ne može nitko utjecati ali zato svatko može odabrati kvasac za kojeg misli da je majbolji za njega. Zbog toga dolazi do velikih rasprava o kvascima.
Ja imam neke male količine grožđa i radim tri zasebna vina...frankovku,traminac i mješavinu od više sorti za gem.Igram se iz godinu u godinu i nemam ama baš ništa protiv selekcioniranih kvasaca,međutim u ovakvoj zdravoj godini nama" malima vinogradarima"(Koshpa to zasigurno nije ) trebao bi biti pravi izazov napraviti pravo domače vinceko na vlastitim kvascima.Konfekcijska vina po brojevima kvasaca ja pravim u kišnim godinama (mislim da je to bila 2009,ak se ne varam!)...naravno tad sam kupovao i enzime,tanine i slične "poboljšivače" što mi je prodavač velikodušno preporučio ...cijena tih preparata i nije bila tako mala za te male količine vina...naravno da sam kupio i tri vrste "najboljih" kvasaca po preporuci trgovca...ispalo je doista sve ok te godine osim što to vino nije bilo moje Ali u ovakvoj, baš kao i prethodnoj godini,ne želim ni pomišljati a kamoli kupovati ono što mi zaista nije potrebno....sirovina je zdrava i samo čekam prave omjere da je prebacim u podrum!Podrumar, nema ti tu neke velie filozofije...izaberi jedan broj i sigurno ćeš pogriješiti ove godine Shvatit ćeš to u godinama pred tobom...baš kao i ja u prošlima...najbolje note vino daje kad je sve prirodno...onda možeš reći da je to ono što je ubrano iz tvojeg(mojeg) vinograda!
zasto samo vama, kako ti kazes "malim vinogradarima".. ja zadnje 2 godine radim sva spontana vrenja, na svih 5 sorata koliko ih imam na svih 3 ha vinograda..ali opcenito za vrenja sa vlastitim kvascima je sasvim drugi pristup i filozofija.. danas ionako nije bitno da je vino sto prirodnije i da je u njegovoj srzi grozde, vinograd i tlo nego je bitnije sto ce ti reci komisija na zavodu i da li ce se njima svidjeti.. ps. 2010. je bila kisna godina..
Nemam ni ja ništa protiv fermentacije na vlastitim kvascima. Ali za nešto takvo vinograd mora biti cijele godine pripreman. Zaštita se treba sastojati od kontaktnih a ne sistemičkih fungicida, botriciti se nesmiju upotrijebiti. Tek na takav način uzgojeno grožđe je sposobno za fermentaciju na vlastitim kvascima. To je moje mišljenje , ali mislim da vas se večin slaže sa time.Što se tiće podrumskih uvjeta fermentacije na vlastitim kvascima oni su još puno zahtjevniji nego kod selekcioniranih kvasaca. Kada mi uvjeti to dozvole i ja budem isprobao fermentaciju na vlastitim kvascima, a do tada prerada i fermentacija idu na školski način...
UFF!...raspisali ste se o tim kvascima kao da su oni najvažnije tijelo budučeg vina! ...dali 3 il i7 ili možda 8? u ovakvoj godini šteta je raditi vina po brojevima iliti kako ih na zapadu zovu Frankenštajnova vina ...razmišlja li tko o prirodnim vlastitim kvascima...godina je prva liga za hobi vinogradare da ih isprobaju...samo ak niste previše nepotrebno prskali!
Ja sam prošle godine ostavio mošt da vrije na divljim kvascima i sve je prošlo u redu i vino je bilo dobro,pili su ga od forumaša riba i Mc ozy a špricao sam standardno kao i svake godine i sa sistemicima i botriticidima.
Ja takodjer mislim da je u ovakvim godinama steta prednost ne dati vlastitim kvascima da naprave posebnije i autohtonije vino. Nema niceg lose u selekcioniranim kvascima s aspekta proizvodnje, dapace, ali ovo je onaj korak vise kojeg se isplati napraviti, ali tek za vina koja su ipak bolja od prosjeka....
ovo je po meni nonsens! Bez obzira sto mislim da bi svacije vino trebalo biti odraz njegovog truda po meni se apsurdno izjaviti nesto ovog tipa da vino koje koristi selekcionirane kvasce je nize razine od onog koje koristi vlastite kvasce.Opet vam svima postavljam hipotetsku situaciju:5 god za redom vinar koristi vlastite kvasce, nastoji sto manje spricati kako bi odrzao vlastitu mikrofloru. Svake godine uvodi promjene (kratko talozi, ubire najbolje grozje za razmnozavanje kvasaca itd...) no nikad ne dobije ono sto zeli ili misli da bi mogao dobiti iz svog grozdja. Jedne godien se odluci na malom dijelu napraviti kontrolu sa selekcioniranim kvascima i dobije bolji rezultat od onoga sto mu daje vlastita mikroflora. Da li da i dalje forsira vlastite kvasce ili da pocne koristiti i istrazivati druge kulture kvasaca?Kaj vi kazete?