Ali grozdje mora dati kvascima hranjivo, a u ovakvim susnim godinama nije bas lako. Uostalom svjestan si koliko je vinara prosle godine imalo problema s vrenjem, a grozdje je bilo kakti idealno. Mos mislit idealno. Je, bilo je idealno zdravo na prvi pogled, ali disbalans je nastao vec u samom grozdu, izuzetno visok pH, otezano vrenja i zastoji, oksidacije prije same fermentacije, a zbog niskog pH i kasnije popracene razno raznim mikrobioloskim promjenama. Sve u svemu iz berbe 2010. sam pio vise boljih vina nego li iz 2011. Cast iznimkama (Miksa npr...)Ove godine treba pametnije i ranije brati, barem ce tako kod mene biti slucaj i jedino sto cu pratiti su kiseline, sladori me uopce ne zanimaju jer njih ce biti i viska, cak i vise nego prosle godine.
Mislim da je ipak malo bolje sa CEG kvascom.
To je 1 kvasac koji planiram isprobati sljedece godine. Drugi je Sihaferm Element
Sutra picim u Jasku po kemiju za korekciju dodavanje i oduzimanje sveg zivog. Sala...ove kvasce koristim za ovu berbu:Lalvin R-HST za sedminacLalvin QA23 za škrlet i pinot bijeliLalvin D47 za pinot bijeliLalvin R2 za sauvignon i rajnski (mozda i za grasevinu ak usfali)Siha 7 za grasevinu i rajnskiSiha 8 za frankovku i cabernetProbat cu i manji dio grozdja preraditi sa kracim talozenjem i spontanom fermentacijom, ovisno koliko cu vremena imati..
Ja sam sebi kupio 500g Lalvin QA23 kvasca (za graševinu i chardonnay), a treba mi samo150g. Namjeravam višak kvasca izvakumirati sa vakumirkom koja je namjenjena za salame i suhomesnate proizvode te ga spremiti za sljedeču godinu. Ako bude na tamnome i hladnome nema mu se šta dogoditi.
i ja trebam baš taj 150 gr.
ima, lalvin cross evolution, samo neznam kak su podrumari nim zadovoljni. mislim da su kospa i vina radić o njmu raspravljali.