A šta bi se desilo da sljedeće godine frankovku poberem, odmah sprešam, i vratim sve zajedno u tank na macerizaciju ? I moja boja je tanka ove godine, ali zato syrah je dobio nevjerojatnu boju, a nije mi se tako činilo da će biti.
Danas smo napravili analizu na frendovoj grasevini koju mu radim. U subotu sam mu s Viniem izmjerio 40 mg/l, a analiza je pokazala 38,40 mg/l. Kiseline su mu 7,13 g/l, a ostatak secera 1,2g/l. Kao sto se i vidi odstupanja su zanemariva.Odvojio si je 30l za curu i nju smo dosladili sa 500g fruktoze na nekih 20ak mg/l secera.Ja sam svoj rajnski isto dosladio sa 2,1 g/l na ~8g/l. Kiselina mu je 8,63 g/l. Oba vina su kipila sa 228 i na oba se lagano poceo loviti H2S bez obzira na dovoljnu ishranu tako da cu slj. godine koristiti nesto drugo.
Jesi radio na 60% vrenja dodavanje amonfosfata ( diamonij-hidrogenfosfat) i miješanje s pumpom cjelokupnog sadržaja Otkad to radim, u manjim inoksicama, do 1000l, nemam više nikakvih problema s H2S-om sa 228.Već 3 godine radim sa 228 bez ikakvih problema, prve 2 godine je bilo koma, sami sumporovodik, ali naučio sam se tom kvascu.
Ovak je isla prehrana.Prije inokulacije kvasca dodao sam 40g/hl Optiwhite+20g/hl Fermaida E. U rehidracijsku vodu sam ubacio Go Ferm 30g/hl.4 dana nakon pocetka fermentacije dodao sam jos 20g/hl Fermaida E. Cijelo vrijeme trajanje fermentacije sam dizao talog s dna mijesanjem i propuhivanjem. Radi se o maloj kolicini od 50l u staklenoj boci.Sa skrletom nisam imao tih problema iako se radi o istom kvascu i istom postupku dohranjivanja.
Koliko si dodao kvasaca na tu količinu, radim s tim kvascem godinama na 400 litara ( 100g ), oko 25- 30g /hL, nema greške. Inaktivni kvasci ti mogu generirati isto sumporovodik. Koristim Sihinu hranu ( sol ) i uvafermov kvasac 228 i CS2, na početku uvafermov fermaid,a kasnije sihina sol, miksam 2 proizvođača, nema problema. Negdje oko 60% vrenja dodam sol/amonfosfat i promiješam s pumpom jedno 10 min ( 400 l bačva), bitno je da sav mošt procirkulira kroz pumpu, i promiksa se.