Kospha, imas iskustva s Lallemandovim kvascima i savjetima Nenada Masleka kao njihovog zastupnika?On radi u Pavina
@ Brane: Da kod tebe se dosta osjetio muskat. Ha gle, kod tebe je stvar nasada i ocito da je jak utjecaj muskata u cjelokpunoj mjesavini. Niti jedan kvasac ti ne budu ubio tu njegovu aromu. Po meni ili brat sve odvojeno pa kasnije kupazirati (ako imas mogucnost) ili koristiti neki najneutralniji moguci kvasac. CM, EC1118...
Onda bi trebalo znati i sacuvati te specificne arome (sekundarne) nastale pod utjecajem kvasaca iz podruma a za to treba imati i uvjete u podrumu (mislim da bi temperature morale biti dosta niske), koje naravno puno nas hobista nema.Ja radimm spontano vrenje tako da napravim predberbu, sumporim i onda nakon tjedan dana sa tim mostom cijepim frisko presani most. Mislim da je i bitno da se mostevi taloze (ne rpevise) kada se ide spontanim vrenjem. Temperatura vrenja isto ne smije biti preniska <14° da nebi prevladali neki drugi nepozeljni kvasci.
Veselim se tome. Pogotovo me skrlet zanima.
ma samo neka vrijeme posluzi do berbe, jos mjesec dana, pa cemo onda lako.. zasad je sve super jedino chardonnay malo u banani, zweigelt i crni pinot odlicni, slatki, obojeni, socni, skrlet malo manje ali dobar ce bit, frankovka dobra ali najkasnije dolazi od svega.. zadnje prskanje championom bilo 19 i 20.7. i to je to, samo da ne bude previse kise i bit ce kvasaca.
Na Chardonnayu pretpostavljam pepelnica?
da, pogotovo redovi do sume, kasnije je bolje.
1. sto brza berba i prerada bez drobljenja i gnjecenja grozda jer onda je nuzno (jace) sumporiti grozde/masulj/most sto ne pogoduje divljim kvascima
2. izbjegavanje talozenja, sumporenja, bistrenja i filtracije masulja/mosta
moj plan za ovu godinu za sve sorte..
Meni je pepelnica ove godine napala chardonnay i moslavac na jednoj tabli. Ostalo je ok.EDIT: Jos jednom pitam. Da li netko ima iskustva za Optiwhiteom?