Ja sam probao par takvih vina i meni je to katastrofa, moguce je da je bilo nesto krivo napravljeno, ali ne bi bas pio takva vina. Mislim da ces dobiti sigurno i druga misljenja
Evo da samo spomenem iskustva od ove nedjelje kada smo bili u posjeti mzabister-u. Naime grozdje (Chardonnay) iz istog vinograda jednako preradjivano, ali vrenje je provodjeno sa 3 razlicita tipa kvasaca. Prvo koje smo probali je kipilo sa Lalvin EC 1118 i svima nam je bilo daleko najbolje. Slijedeci je sa Sihinim Tip4 koji nisu namijenjeni za vinifikaciju bijelih vina, posebno ne Chardonnaya. Djelovalo je dosta grublje od ovog prvog. Zadnje je ono sto je kipilo sa CS2 i to mi se najmanje svidjelo, nekako mi samo vino nije djelovalo skladno.Ugodno me iznenadio taj Lalvinom EC1118 tako da mislim da cemo s njim probati ove godine na nasem bijelom pinotu. Mozda ga cak budemo koristili za mijesane sorte.Da li je netko od vas koristio 228 na Rajnskom rizlingu? Buduci da nemamo idealne uvjete u podrumu zanima me koliki je rizik pojave H2S ukoliko se dodaje hrana za kvasce? Volim kad je rizling aromatican, ali ne pod cijenu generiranja H2S. Vrenje u rajnskom vrsimo u inox posudama bez kontroliranog hladjenja.
Dobro ja bi definitivno isao sa dodatkom hrane. No malo me uplasila ona tablic ana cedar agro gdje pise pojava H2S - velika.
Ja sam koristio 228 za Rajnski...i to srednja dozaPitaš koji je rizik dodavanja hrane? Pa u principu su ti kvasci napravljeni tako da zahtjevaju hranu, pogotovo 228 koji u sebi ima i malo beta enzima a samim time i povećanu potrošnju hrane. H2S dolazi do toga jer su kvasci gladni i od gladi krepaju pa se zasmrde Osobno nisam stavljao hranu, ali čisto iz razloga jer sam imao sjajan mošt, pa sam osjećao da ne zahtjeva dodatnu hranu u vidu feramida E. Jedino kaj sam radio je to da sam stalno hladio mošt ubacivanjem boci leda i držao ga na 15-16 stupnjeva. Nakon vrenja, odvojio grubi talog i još uvijek je na finom (cement) Sve je prošlo dobro ali je bila redovita kontrola. No, čak i ako se desi H2S, to je u podrumu najmanji problem, postoje preparati za to i u suradnji sa bentonitom rješena stvar, niš ne gubiš...naravno može se to rješit i jačim sumporenjem i pretokom...
Sve je prošlo dobro ali je bila redovita kontrola. No, čak i ako se desi H2S, to je u podrumu najmanji problem, postoje preparati za to i u suradnji sa bentonitom rješena stvar, niš ne gubiš...naravno može se to rješit i jačim sumporenjem i pretokom...
ali ima dosta istine u ovome sto je orlando rekao, vino treba samo pustiti na miru par mjeseci i miris ce se sam uklonit
mi smo na faxu prije par godina imali fenomenalne rezultate sa CS2 kvascima na malvaziji i znam da dosta istarskih vinara koriste bas CS2 za malvaziju.