VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 22:37:56

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Moj vinograd
| | |-+  Vremenske nepogode
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 103 Dolje Ispis
Autor Tema: Vremenske nepogode  (Posjeta: 679634 puta)
podravec
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #645 na: 17 Kolovoza, 2012, 09:23:38 »

Naje..... moji goričari!!
Kak sad zgleda berba je u prvoj dekadi 9. mj.
Nego,jedno pitanje za one koji su ovih dana izvršili folijarnu prihranu,s čime i u kojoj koncentraciji?
Imali kakovog efekta?S obzirom na ranije rokove berbe,jeli za to prekasno,na ovim našim krvavim podravskim peskima!
Hvala ???
Evidentirano
MORDOR
POZDRAV VINOGRADARIMA!
Mlađi novak
*

MORDOR

Email
« Odgovor #646 na: 17 Kolovoza, 2012, 11:54:38 »

Naje..... moji goričari!!
Kak sad zgleda berba je u prvoj dekadi 9. mj.
Nego,jedno pitanje za one koji su ovih dana izvršili folijarnu prihranu,s čime i u kojoj koncentraciji?
Imali kakovog efekta?S obzirom na ranije rokove berbe,jeli za to prekasno,na ovim našim krvavim podravskim peskima!
Hvala ???
I ja sam na Podravskim peskima. Stari nasad za sada se dobro drži ali zato imam frku sa trogodišnjim. Ja sam u utorak izvršio folijarnu prihranu  i to DRIN +Magnesiogreen+Oligogreen+Hascon u 2 navrata. Isto tako sam sve zalio 500 trsova i to je trajalo 2 cijela dana od jutra do mraka neprekidno,
A ima li efekta bumo videli, daj bože da bu!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #647 na: 17 Kolovoza, 2012, 12:09:43 »

Tko je slušao prošlu nedjelju HR1, prvi program radija, gdje je kompletna emisija bila o suši za razliku od tv-a, čuo je isto ono šta već nekoliko godina pišemo. Za ublaživanje direktnih posljedica suše, iznimno je učinkovito koristiti aminokiselinska gnojiva ( Drin, protifert ) i PK gnojiva ( Hascon). PK gnojiva se i neovisno o trenutnoj suši koriste u ovoj fazi skupa sa mikroelementima!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #648 na: 17 Kolovoza, 2012, 12:12:10 »

Sutra zalijevam mladi rizling, 2. god., onaj što je dobio mraz, a sad se suše dva/tri donja lista. Na pijesku je. Traminac sađen ove godine drži se dobro.Obično kad ja zalijem, udare kiše. Daj Bože da ovo cimanje uspije !

Dijelovi vinograda zbilja djeluju umorno od ove suše. Ima dosta grozdova sprženih suncem.

12. VIII. Nema kiše, niti izgleda da će je biti. Suše se šume po rubovima, paprat uz putove, kuruze odozdo. Cesta prema vinogradu puna je lišća. Rijeka Krapina izgleda šaljivo, probija trava s dna kroz ono malo vode, potok Bistrica možeš pregaziti u cipelama s kamena na kamen, a većim dijelom trava sa strane potpuno je zarasla korito.

Nema kiše još dva tjedna na vidiku. Sahara se diže u Podravini. Kao da živim u Mauritaniji ;D
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #649 na: 17 Kolovoza, 2012, 13:26:26 »

o je,ko da je kod nas bolje!Izvlaći nas malo ova ilovaća koju kopamo ko mutavci.Danas ćim sam došel iz noćne ukljućil pumpu i pumpaj,i pumpaj ;D
Evidentirano
MMladen
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #650 na: 17 Kolovoza, 2012, 20:47:13 »

Trenutno sam na godišnjem tako da neznam kakvo je stanje u vinogradu.
Do kad pred berbu se smije tretirati sa Drin-om.
Vracam se za tjedan dana, ima li smisla tretirati ili ostaviti takvo do berbe.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #651 na: 18 Kolovoza, 2012, 12:02:41 »

Imam ilovaču i lapor,zasad je solidno,par starijih trsova je krepalo,ali ionak su bili za ništa,ne zalijevam,bacio sam Switch kojeg vidim da nisam trebao,ali ko zna,ali sam dodao i Drin,PK gnjojivo,Oligogreen,vidjet ćemo nakon tjedna pakla koji nam prognozeri najavljuju.Kukuruz u okolici je izgledao solidno prije 2-3 tjedna sad je počeo žutjeti,prokleta vrućina valjda će joj doći kraj s početkom 9.mjeseca,iskreno se nadam  :(
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #652 na: 19 Kolovoza, 2012, 09:38:26 »

Trenutno sam na godišnjem tako da neznam kakvo je stanje u vinogradu.
Do kad pred berbu se smije tretirati sa Drin-om.
Vracam se za tjedan dana, ima li smisla tretirati ili ostaviti takvo do berbe.

Nije ovisno to s berbom, niti smeta za berbu. To je za ublažavanje posljedica suše, odnosno stresa cijelokupne biljke prema suši i vrućini. Ako se nastavi ovakvo vrijeme, trebat će i nakon berbe koristiti takva sredstva.
Evidentirano

toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #653 na: 19 Kolovoza, 2012, 10:09:04 »

Upravo sam došao iz vinograda. Graševina je počela žutjeti, dozrijevati.
Slador je na okus već dosta dobar, ali su kiseline još uvijek visoke.
Ali gledajući prognozu, mislim da će ova godina biti još ranija nego prošla.

Vjerojatno 8. ili 16. rujna.
Ne bi voli izgubiti kiseline, a šećeri će biti ionako previsoki za Zagorsko podneblje. Prošle godine sam imao 19,2 šećera, a meni bi bilo optimalono negdje 17-18.
Ne volim prejaka vina, niti slatka.

Volim robusna, puna vina, sa "normalnim" alkoholima i možda malo naglašenijom kiselinom, naravno nikako prevelikom.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #654 na: 21 Kolovoza, 2012, 14:03:23 »

a,čovjeće...šta se ovo sve kuha.Bobice lagano prelaze u želatinu  :)
Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #655 na: 24 Kolovoza, 2012, 16:45:02 »

http://www.evarazdin.hr/uskoro-ce-elemenetarna-nepogoda-susa-biti-proglasena-i-u-varazdinskoj-zupaniji/
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #656 na: 24 Kolovoza, 2012, 19:29:54 »

http://www.evarazdin.hr/uskoro-ce-elemenetarna-nepogoda-susa-biti-proglasena-i-u-varazdinskoj-zupaniji/

Ja ne vidim nikakve koristi od proglašenja elementarne nepogode. Jedna rečenica više na papiru a ljudi buju se kak i inače pokušali sami snaći i preživjeti....
Onaj tko računa na pomoć od države već je sada propao...
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #657 na: 24 Kolovoza, 2012, 20:40:01 »

Ja ne vidim nikakve koristi od proglašenja elementarne nepogode. Jedna rečenica više na papiru a ljudi buju se kak i inače pokušali sami snaći i preživjeti....
Onaj tko računa na pomoć od države već je sada propao...
Definitivna istina,jedino si sam možeš pomoći,natapanjem,kopanjem bunara,stavljanje mreže protiv tuče itd.Osiguravajuća društva ne štite od suše,ali od nuklearne eksplozije možeš zaštiti,haha  ;D .Sam premijer je rekao kad je obišao spaljenja polja u Slavoniji da država nema novaca,naravno da ima,samo se usmjeravaju na nebitne stvari jer nema nikakvog plana da li  nam treba ta poljoprivreda ili ne,o tome bi mi svi mogli hrpe članaka napisati i zlo mi je više od toga,otkrili smo da postoji navodnjavanje i bilo je članaka kak su se pojedinci snašli,ali naravno bez pomoći države,jer ona nema plana,a kaj se tiče proglašenja elementarne nepogode,vjerojatno će država isplatiti nekakvu crkavicu,koju će lokalni birokrati pojesti za vlastite potrebe,a ostatak isplatiti u ciframa da se nasmiješ,govorim iz vlastitog iskustva  >:(
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #658 na: 24 Kolovoza, 2012, 22:28:32 »

Neće,Zagorac, ništa država isplatiti. Jedva imaju za plaće državnih službenika, mirovine i kredite! Proglašena je i u mojoj županiji elementarna nepogoda, no koja korist ??? Općina ide na županiju, županija na državu, država nema...

No, evo još jedan fenomen, danas u 17h, otkada se bilježe mjerenja na Bilogori, par km istok- jugoistok od moje pozicije, mjerna postaja Bilogora DHMZ, 40°C i 20 %vlage uz južni vjetar.

Nemate se gdje skloniti, vani je užas, u hladu nema hlada jer puše vrući vjetar, u objektu zatvoreni jedino uz puno hladnih napitaka :o

Nikada, baš nikada nisam ovo još doživio, ovo je za povijest. Trebao bi se mjesec zvati listopad, a ne kolovoz, sve se živo suši, pijesak totalni, drveća, voćke, loza sve žuto, smeđe. Suši se ambrozija, to nikada još nisam vidio ;D
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #659 na: 24 Kolovoza, 2012, 22:36:08 »

Potpis na Razora. Zadnjih 2-3 dana imam osjecaj kako da sam na mediteranu, suh vruc zrak i isto takav povjetarac. U 6om i 7om mjesecu bilo je vruce i vlazno sto je mozda bilo i teze podnositi, ali sad je suho i jos toplije. Mediteran na kontinentu i zato se uopce nebi cudio da cemo kroz 20ak godine mijenjati kultivare vinove loze tu kod nas na kontinentu. Uvjeren sam da cu i ja imat Plavac mali u podrumu iz svog nasada. :D
Evidentirano

Str: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 103 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!