Pregledavajuči forum naletio sam i na ove osvrte vezane za izložbe.Ne mogu odoljeti da neka svoja razmišljanja ne podjelim s ostalima.Ovak:Na izložbe treba ići svaki proizvođač vina bilo amater ili profesionalac.Amateri steknu nova iskustva ,a i vide koliki im je doseg.Profičima je to ipak na neki način afirmacija i potvrda kontinuirane kvalitete.Vidio sam neke osvrte na izložbu u Zelini pa bi i ja imao jedan.Kao amater (oko 800l ) išao sam na izložbu u Zelini sa suhom graševinom 2010. Dobio sam srebro 81bod.Prije toga sam u Ljubeščici na Zatnoj kapljici isto dobio srebro 16,5.Na obadvije izložbe je bila ista komisija.Za mene kao amatera je to bio veliki uspjeh.meni je to osobno poticaj za daljni rad.Na degustaciji u Zelini sam probao više vina i osobno sam bio razočaran s prosječnošću.kak su izložbu proglasili za izložbu vina kontinentalne Hrvatske izmješali su dvije kontinentalne regije koje se ne mogu uspoređivati.Konkretno u graševini (a i s drugim sortama je slično) od 10 zlata 9 su bili predikati iz starijih godišta .Jedino zlato za berbu 2010. je bilo iz Slavonije.Cijela sjeverozapadna Hrvatska je bila u srebru.Kad sam malo bolje pogledao od kud su uzorci ispalo je da iz Zagorja i Podravine ima jako malo izlagača.Oni u Zelini rade veliku grešku jer ne odvajaju predikate i regije.Za izložbu čiji je pokrovitelj vlada RH to je dosta površno.Sveukupno,izložba je kvalitetna i po uzorcima,a o komisiji nije potrebno ni diskutirati.Jedino se u organizaciji treba ponešto promjeniti (klasifikacija uzoraka) i odvojiti regije jer su zbog megalomanstva izgubili dosta kvalitetnih izlagača.
Nadam se da je netko od forumasa "zalutao" na festival vina i kulinarstva u Esplanadu. Poprilican broj posjetitelja sto me ugodno iznenadilo. Od nasih moslavackih vinara vec su gotovo svi (osim Mikse) izasli sa 2011 skrletima. Moj stav se zna... Trdenicev je najbolji...