Došli rezultati Frankovke o kojoj sam ovdje govorio. Osvojila je zlato sa 18,13 bodova. Na izložbi je bilo 130 uzoraka, ocjenjivalo je 5 degustatora , po metodi do 20 bodova... od 16-17 je bila broncaod 17-18 srebroa iznad 18 zlatoNajbolju ocjenu je dobilo ledeno vino Laški rizling breba 2009, osvojilo je 19,6 bodova...Zanimljivo mi je to da je od 18 Frankovki koje su bile na natjecnju, 10 njih osvojilo zlato, a godina je bila koma...
Moj kum u sloveniji napravio je na sličan način frankovku i mogu reči da je ispala odlično vino. Meni je ta njegova frankovka puno bolja nego frankovka od feravina ili iločka mislim na litrene boce i sa oznakom kvalitetnog vina. Boja je jaka , vino je vočno, nema grubih tanina i ima odlične kiseline ( austrijski tip frankovke)... Namjerava je odnjeti na izložbu u udrugu pa čemo vidjeti dali je tak dobra kao što se nama čini.On je masulj zasumporio sa 0.8 dcl sumpovina, stavio enzim za maceraciju i masulj mješao i macerirao 5 dana, ( temperatura masulja je bila negdje oko 10-13 stupnjeva, nije ga ničime hladio), zatim je obavio prešanje a u inoksici dodao kvasce. Na izložbi če se vidjeti dali je došlo do osidacije ili je postupak vinifikacije bio dobro odrađen...
Kakva je to metoda ocjenjivanja?Obično su pragovi za medalje sljedeći:Priznanje 12-13,99Bronca 14-15,99Srebro 16-17,99Zlato >18
U Udruzi VVV Duga Resa danas je u tijeku ocjenjivanje vina . Dao sam Frankovku i Rajnski na ocjenjivanje . Za sada mi poznato da mi je rajnski dobio 17,2 poena i srebrenu medalju !!! Hiiiip ! Naravno da sam zadovoljan s obzirom da se nikada prije nisam bavio vinogradarstvom nit sam znao kak raste loza ( do u nazada 6 godina ) .Ocekujem rezultate za frankovku mada do sada i nije bilo nekog kvalitetnog grozdja tak da se ni ne nadam velikom uspjehu !
Evo da jos dodam da mi je i frankovka dobila srebro ali nesto manja ocjena 16,5 ali je srebro . Za mene je ovo pre dobar rezultat s obzirom na godine koliko se bavim vinogradarstvom !
Bravo kolega.Već na zadnjem okupljanju se vidlo da su ti vina super.Defininitivno si svladao podrumarstvo,ali naravno da najviše ovisi o sirovini.Po meni ti je Rizling bio tada za zlato,a Frankovka srebro.Čestitam i samo naprijed.
Pa iskreno , kad je bilo spijuniranje prije nekih 15-ak dana probao sam nekih 12-13 rizlinga samokritican sam bio i smatrao da je moj medju boljim . Ne svidja mi se ovaj trend da se serviraju slatka vina i vina mjesana sa muskatom . Meni to ko da pijem after shave losion . pitanje koliko su iskreno sortna .Kad sam predavao svoje uzorke ( oko 11 h a predaja je bila od 10 do 12 h ) vec je bilo preko 200 flasa po onim kutijama razvrstano .Tradicionalno je to durzenje i ocjenjivanje vina Karlovackog i Vivodinskog vinogorja tak da je konkurencije i te kako bilo !Jos da savladam drugi vokal za harmoniku i druzenje moze poceti !!!!! ( vina radic-ko to tamo peva , drugi dio !!!)
a imam ga jos prilicno za degustaciju tak da ces se sam uvjerit !!! slobodan pristup bacvi !