ma što neki smatrali , sve izložbe se rade maksimalono profesionalno i to ja podupirem ;http://www.vinica.hr/hr/478/ocjenjivanje-prijavljenih-uzoraka-vina/
Mislim da bi u ovu priću o ocjenjivanju trebao uskoćiti kolega Jnix sa svojim "patentom" za ocjenjivanje vina sa bodovima da 100 što bi bilo još objektivnije.
metodu do 100 rade profici, to je izuzetno tesko za ocjenjivanje jer ipak treba mnogo toga znati i treba znati objasniti razliku izmedu vina koje je dobilo 84 i 86 bodova..
Profići rade ili metodom do 100 ili do 20, i neznam šta je tu tako izuzetno teško?A vino koje je dobilo 84 ima srebro a 86 ima zlato , i ocjenjivanje je uvjek subjektivan rezultat zato je uvjek min. 5 članova itd..Neka ti Jnix pošalje svoj izum pa ćeš vidjeti da nije nikakav problem u ocjenjivanju do 100, ta ocjena je ionako subjektivna.
Jinx ima pomagalo odnosno šablonu za ocjenjivanje.Neko vino koje bi danas ocjenio se 86 sutra možda nebi jer je niz faktora koji su usko vezani uz to.Vina koja su tebi 9/10 meni možda nisu ni 6/10, jer okusi moji i tvoji nisu isti, ja ti nebudem pisao opise i balade o vinima ali budem ti rekao gdje su a tebe možemo uključiti u jedno ocjenjivanje vina pa da vidimo koliko znaš, stavimo te za 6 člana, ja i tako organiziram ocjenjivanje u 5 mjesecu pa da te vidimo.
pa nije metoda ocjenjivanja do 100 bodova jnixov "izum"..
i to je istina, mnogo faktora ovisi o tome i zato i govorim da nije bas tako jednostavno kvalitetno ocjenjivati vina. o tome se i radi, nisu isti okusi kako kazes ali je u tome vrlo presudno iskustvo i praksa, tj. memorija i probavanje na tisuca raznih vrsta vina jer sto si vise probao mozes donijeti i objektivniju ocjenu o pojedinom vinu i objasniti zasto je ta ocjena takva. i to je ono sto u cijeloj toj prici oko ocjenjivanja vina nije jednostavno.
Mene zanima kako si kad tako dobro kužiš i ocjenjuješ tuđa vina si dopustio da daš svoja vina na ocjenjivanje 2009 i jedva dobiješ broncu. gdje je tu bio problem? Očito nečije iskustvo