Sauvignon 86 Oechsla, 7,5 kiselineRajnski rizling 78 Oe, 10 kiselineKad brati? Klice , trsevi i grožđe zdravi...Uzorak je uzet od par grozdova, koliko je to mjerodavno... Obzirom da mi je to prva berba(trogodišnji nasad), ne bi htio nekaj zeznuti!Za stare gorice(mješane sorte) se ne brinem, za njih odredim berbu već na oko... Uvijek sam imao berbu među zadnjima i ispalo je to kao dobar potez, ali za ove sorte se brinem...
Hvala, ovaj vikend budem ga skinul!Koliko kiselina padne za tjedan dana s obzirom na prognozu vremena kakva već je?Pitam zbog rajnskog...
Nemoj biti lud,kakvo cijepanje silvanca cijena za tank ti je ok,ak je onaj plastični sa alu ojačanjem,jel skupljaš kišnicu ili imaš vodovod?Imaš u Cipru u Velikoj Vesi,PVC tanke cijevi ko folija, vulgaris 1m/1kn možeš za probu ima ti rupu svakih 20cm takve imam 3 g u vrtu,imaš i skuplje varijante cijevi,ak imaš vode nemreš fulati,objesiš ju na prvu žicu i to je to
Termin berbe je ove godine vrlo škakljiva stvar. Evo da dodam jednu zanimljivost - Graševina kod Zeline - preko 90 oe, spreman za branje, klon talijanski, iz Kutjeva, SO4 podloga, tlo lagano pjeskovito na laporu, jug, strmina,, 3 godine stari trsi - Graševina u Podravini, zapadni položaj, staro cca 25 godina, položeniji, lagano tlo, ali en kao u Zelini, podloga vjerovatno Kober, 60 oe ako i toliko, zrna ko šprihi, i tako je svake godine, neovisno o uvjetima, tako i ove godine bi berba trebala biti početkom listopada, no sve ostalo je mnogo napredniji, izuzev Veltlinca, koji je na oko zreliji, ali su šećeri samo malo veći nego kod Graševine.Mjerio sam i novi, dvogodišnji nasad Lipovine (najbujniji trsići imaj velike probleme sa sušom i počinju se sušiti), trenutni šećeri oko 70 oe, nitko ne zna baš nešto o Lipovini pa tako ne znam ni njeno normalno vrijeme sazrijevanja niti potencijal za šećere niti kako se ponašaju kiseline.Na povišenom položaju u Podravini počeli su se sušiti i stari trsi, gadno izgleda, a na moje iznenađenje suše se rapidno trsi stari 4 i 5 godina, koje sam ove godine normalno opteretio prvi puta.
Jel moguće da mi je slador pao za 20% zbog ovih kiša ili sam ja krivo mjerio prošli petak ili je pao slador stvarno za 20% prošli petak sam mjerio 100 Oe sada je danas mjerim 80 Oe Uzimao sam grozdove sa raznih trseva i područja vinograda mislim da nebi u tome mogao bit problem
opet vi po svojem .