Kod mene mješavine sorata šećero oko 16 po kiseline8,5-9 ne berem prije 16.09. a i tada ćemo vidjeti što će reći mjerenja. Grožđe je zdravo, još relativno dobro podnosi sušu. Samo strpljenja još malo i mislim da će biti OK!
danas sam se razoćaral vu trsiju ko nikad do sad, j... mu p.. m.... ima da ga vu jesen cijeloga posjećem i posadim hruške. danas sam si dal truda i nabral oko tri kile grozova onak po dijagonali, jednan grozd sa sunčane strane, drugi sa zatvorenije strane, znaći po sva ćetiri reda. zmuljal sam to, procjedil i namjeril ni manje ni više 68 Oe i 7,2 g/l kiseline. sorta je zeleni silvanac, smjer redova jugo-zapad, praktički cijeli dan na suncu, podloga kober 5bb, razmak redova 135cm, razmak između trsova 90, samo reznik i lucanj oko 8-12 pupova, prije sadnje napravljena analiza- zemljište pogodno za uzgoj vinove loze, gnojeno i prihranjeno po preporuci agronomskog fakulteta, savršeno zdravo. lani sam imal problema z klorozom, ali ove godine mi je ful zeleno, neznam kaj da više napišem, da još imam mrežu protiv tuče.moji susedi vodiju borbu z bolestima u trsiju, a ja z šećerima. lani sam imal 88 Oe i slabiji rod, predlani 65 Oe i poprilićan rod.p.... mu m......., moji susedi imaju šipon, kraljevinu, žuti plavac i graševinu i imaju veći šećer nek ja z čistim silvancem.
uf,uf..pa moja noja ima trenutno više sladora,al majke ti zelena je za popizdit.I ja sam malo porezal joj lišća,nek malo vlovi sunca du bude bar vizuelno slićna grožđu...hi,hi.Cijep berem u subotu i toćka,a nojicu možda još dozorim tjedan dana Zoki,am naj ga seći..morti bu druge godine bolji.al mi nije jasno,pa on bar bi moral imati puno šećera
Danas pobrali 4tone pinota bijelog i dobili 2200l mosta. Slador od 75 - 85 Oe, kiseline od 7,0-7,2. Iako sam znao da ce slador bit nizak, ovako nizak nisam ocekivao. To je posljedica mraza koji je ukocio vegetaciju jer ima poprilicno nejednako zrelog grozdja.Ako nista drugo kiseline su ok, a most cemo dosecerit i cao.
Nisam. Ovaj tjedan sam mogao dobiti godisnji, a vjerujem da bi mi kiseline previse pale, a slador premalo narastao. Susjedu je slador na pinot 85Oea vinograd je star 10 god.Kod mene i kod njega peteljke odrvenile, nema izmjene tvari. Kostice smedje, trebao sam fotkat presu da vidis na sta je licila nakon presanja. Nadam se jedino da ce arome biti solidne ...30% grozdja je potpuno zrelo s lijepim bobicama i sladorima od 95-100 Oe cak i vise, dok je 70% malih sitnih bobica koje nit imaju sladora nit imaju kiselina, bas ono bljut.
gledaj , lani 88 Oe na 270 trsova isto toliko mošta vino fenomenalno. predlani 65 Oe 450l litara mošta vino puno slabije nek lani.imam dvije ponude za sustav za navodnjavanje jedna 1500 kn, druga oko 2000 kn, plus rezarvar 1000 l za 500 kn.inaće 99% da ga sjećem u jesen i na proljeće sadim novo (a tek je pet godina staro).
Pinot 94 Oerajnski 88 Oegraševina 72 OeZeleni silvanac ?? 73 OeS tim da su graševina i silvanac na istoj lokaciji , udaljenost od ostalih sorata 200 m razlike, silvanac je trebao biti oko 80 oe, ali ih je oprao mraz. Očito im treba još malo vremena , a koštice su smeđe i peteljke su smeđe, namam kaj čekati. Niš nebum dobil sa 7 dana. Zadnji špric je bio 21,07, trsovi u vrlo dobrom stanju, osim kaj se suše mladi do 4 godine starosti, ali pored njih prolazim ko pored turskog groblja, ne obraćam pažnju jer neznam da li bi pejsmejker izdržal.I to kaj je košpa rekel, na crnom pinoju, nisu sve bobe sazrile na istom grojzdju. Inače, na mojoj lokaciji u Zelini, kiša, mislim kiša, ne ona dva šprica , nije padala od 29.07.