Ovu vinogradarsku godinu želim što prije zaboraviti, mislim već sam zaboravil. Nikad se ne ponovila. Šećeri slabi, botritis jaki. Kad sve izračunam, kupil sam svoje grožđe u svom vinogradu, koje nije bilo niti slatko niti zdravo niti lijepo, po jedno 6 kn, naravno bez računanja posla koje sam večinom sam odradil. Dakle čisto financijsko ulaganje od plaće u vinograd i podrum i naravno berbu.Evo, na Ivanovu sreću, ove godine nemam niš vina za prodati, pa nema pronevjere PDV-a. Također bi htio reći da je većina vinograda u mom širem okruženju bila takova, ali ima i par izuzetaka. Izuzeci su oni koji niti su redovno špricali, za SWICH nisu niti čuli, kao i za prihrane i insekticide. Špricali su kad su imali vremena, a sortiment im je isto sve na bazi graševine, a rezultat je bio šećeri veći nego lani, urod veći nego lani - i na kraju podsmjeh nama koji smo cijelo vrijeme nešto po vinogradu radili. Molim da se malo i vi očitujete o ovome. Da li i vi imate kakvih iskustava?
Nadam se samo da podrumari neće pretjerat sa šećerom.
Šećeri samo 18,5
topličanec...ovo na slici je vinograd mojeg suseda, nema jedne botritis bobice, danas su brali a ovo je slikano prošli tjedan..(zamisli kakav je vinograd nakon tjedan dana, danas)grožđe kiselo da se zobati neda...znaš kolko je nabral danas na 650 trseva? Jednu auto prikolicu, ja sam mu odpelal grožđe u podrum, po meni max 500-600litara...al botritisa apsolutamente nada...Dokupi grožđa/mošta koliko ti fali, složi vino i uživaj, nemoj zaj...u podrumu...a od lošeg grožđa ispadne inače odlično vino, uz malo truda, tak kažu
Nego, jedno "procesno" pitanje usput za sve koji koriste ručne preše (one s drvenim obručem).To je popriličan bottle-neck odnosno na prešanje gubim jako puno vremena i u biti to jako usporava cijeli proces, pa u biti koristimo 1-2 kace samo kao privremeni smještaj grožđa što berači donesu jer ne stignem prešati koliko brzo stignemo izmuljati... kako vi to rješavate?
ne rjesavam, ostavljam nekoliko sati maceraciju. zasto ti je bitno da sto brze ispresas?
ZDRAVO GRO®ÐE SE MACERIRA!!
jo,j daj malo skromnosti...
ZDRAVO GRO®ÐE SE MACERIRA!!Probaj sve izmuljati i stavi u prešu tako da stisneš što brže možeš 15-20 min te rastavi prešu i sa tim tropom nazad u kacu i kad sve tako napraviš to iz kace ponovno u prešu, naradit češ se malo više ali ćeš i dobiti više mošta nego sa jednim prešanjem pa ti je moj savjet da probaš na taj naćin ili KUPI PRAVU PREŠU