ove godine samo ova formula!! Oechslova tablica http://www.vvvforum.eu/index.php?s=20580/4-3=17x0,6=10,2 % treba ga malo pojačati do 11,5 sa 2,2kg na sto lit mošta
zato je bitno ocjeniti kada treba brati, ove je godine bilo bolje brati i sa 65 oe i nabrati nešto nego čekati slador a grožđe trune i na kraju nemaš niti na čemu složiti vina
ne računa svako kak mu paše, formula u kojoj se množi X 0,266 vrijedi za vinograde u dalmaciji i slavoniji, gde su niže kiseline, a formula u kojoj se : 4 - 3 vrijedi za kontinentalnu hrvatsku u kojoj kisenine obično više
al opet nemora biti,zavisi od sorte i opterečenja trsa,prema tome treba prvo izmjerit kiseline pa onda videt kojom metodom mjerit šečere,mislim da su to nepotrebno zakomplicirali,neznam kolko nas prvo mjeri kiseline pa onda razmišlja o metodama za izračunavanje cukora
Ovu vinogradarsku godinu želim što prije zaboraviti, mislim već sam zaboravil. Nikad se ne ponovila. Šećeri slabi, botritis jaki. Kad sve izračunam, kupil sam svoje grožđe u svom vinogradu, koje nije bilo niti slatko niti zdravo niti lijepo, po jedno 6 kn, naravno bez računanja posla koje sam večinom sam odradil. Dakle čisto financijsko ulaganje od plaće u vinograd i podrum i naravno berbu.Evo, na Ivanovu sreću, ove godine nemam niš vina za prodati, pa nema pronevjere PDV-a. Također bi htio reći da je većina vinograda u mom širem okruženju bila takova, ali ima i par izuzetaka. Izuzeci su oni koji niti su redovno špricali, za SWICH nisu niti čuli, kao i za prihrane i insekticide. Špricali su kad su imali vremena, a sortiment im je isto sve na bazi graševine, a rezultat je bio šećeri veći nego lani, urod veći nego lani - i na kraju podsmjeh nama koji smo cijelo vrijeme nešto po vinogradu radili. Molim da se malo i vi očitujete o ovome. Da li i vi imate kakvih iskustava?