Plan za berbu je 25.09. ako bude sve ok ali više nisam siguran jer ovogodišnje vremenske (ne)prilike su katastrofa.Štete što imam samo je po nešto od stršljenova i osa, ptice za sada nisu željne moga grožđa.Brine me dali će to sve izdržati još 10 dana jer tek je danas prvi put bilo sunčano i toplo u zanjih 7-10 dana.Jučer sam plijesan vidio samo na jednom grozdu nadam se da je neče biti ali ako krene s obzirom na sve ove kiše i oštećenja od osa onda ću morati spašavati, nemam puno tek toliko za svoje godišnje potrebe
sunčano i toplo nam je isto sada "ne prijatelj" kao i kiše....bolje su kiše i hladnoća nego sunce, jer će sunce potaknuti pucanje i neg.fermetacijske procese na i malo načetom grožđu... i zato ne veselite se suncu.......grožđe će ionako dozrijeti zbog vremenski provedenog na trsu ako ga čim duže držite, istina s manje sladora , ali s više mošta -biti će moštnije- punije bobice...zato je slador manji.
ja nikad ne bih ovo potpisao! ovakva blaga, lagana i fina jesen je idealna za kvalitetno dozrijevanje grozda, temperature su u optimumu za ovu fazu, od 20 do 25 °C! pucanje bobica.. pa nije niti ce biti vise 35 °C!? jos nikada nisam cuo niti jednog vinogradara da kaze da prizeljkuje kisu i hladnocu 2-3 tjedna prije berbe umjesto laganog sunca i topline.. neka bude sunce a ako bobice krenu pucati lako ces vec u berbu ali ako stalno padaju kise i hladno je, ionako ces navuci botritis, grozde ce biti lose zbog malo secera i lose dozrela a i zbog kise neces moci normalno pobrati i na kraju ces imati D8 od vina a ne D2.. samo neka bude suncano!
Moram pohvaliti ovdje makar nije tema ta,ali je bila tema berba grožđa kod našeg forumaša jučer ... "vinogradar" , neki su ga i upoznali na 1.vvvforumfestu...Vinograd kao da nije kod nas...nema ni jednog grozda truloga, sve pet , nema traga peronospori , za ne povjerovati, sladori isto nisu još visoki ali će ga i ostaviti do 10mj....mislim da će kad stigne dati fotke pa da se vidi , rekao sam mu da bi ga bilo i šteta za pobrati kako je lijepo Ulažu puno pažnje , praktički žive u vinogradu i stvarno je za pohvaliti! Treba to vidjeti prije berbe
kod tebe je onda neka mikroklima drugačija od cijele Hr, kad ti je blaga , lagana i fina jesen ...
Meni se isto čini da on negdje drugdje živi jer ovo ljeto je među najgorima u nazad 15tak godina po oborinama, zadnja tri dana su normalna a onih 10 dana kiše prije toga je napravilo nepopravljivu štetu i grožđe trune te ga treba pobrati. A vjerujem da mu grožđe može biti vrhunsko i zdravo ako ima količinu kao što je lani imao vina