pa je normalan , a i ti malo grijejšiš pri izmjeri i evo ti razlike ....zato i treba mjeriti svaki drugi dan...
A zašto ništa ne padaju kiseline na Chardonnayu???
padat će.Nije svako grožđe isto.Polako...Jesi li uzeo uzorke sa više mjesta u vinogradu?Kiseline mjeriš kojom metodom?
Uzimao sam iz različitih trsova i različitih grozdova...Pa mjerim sa običnim vini kompletom, plavim lugom za mjerenje ukupnih kiselina...Htio bi da mi kiseline padnu na nekih 7.5-8 g, tako da bi u vinu bile od 6-6.5...Negdje na netu sam gledao karakteristike različitih klonova Chardonnaya i moj klon 95 je imao sa 100 eksla kiseline oko 9 g...Pa sam zato mislio da mi više neče padati kiseline...Skinuto je lišče u zoni grožđa jer se nalazim u zagorju...
Danas izmjerio Graševin u i Frankovku...Graševina:15 % šećera, 7.8 g kiselinaFrankovka:15.2 % šećera , 8 g kiselinaKiseline na Chardonnayu su mi 31.8 i dans iste oko 9g, a na Graševini su bile 32.8 9g a danas su 7.8.... Dali je normalno takav pad kiselina u 8 dana? Grožđe je dosta na suncu, podloga Graševine je SO4, Graševina klon 178... Zašto na Chardonnayu ne padaju ništa kiseline Hvala...
Moze biti do opterecenja po trsu, otvorenosti grozdja, samog klona itd..
Kolike kiseline su idealne za berbu Graševine? Dali možda oko 7-7.5 g u možtu?Ja sam skinuo lišće u zoni grožđa, šećeri sporo rastu a kiseline jako padaju....Zajeb, čovjek se uvjek uči...Sa kolkim kiselinama ti bereš graševinu?
A jbg, nisam ti bas previse pomogao kad ni sam nisam siguran vezano za tu problematiku.
Nakon tjedan dana silvanac gotovo da se nije maknuo 76 Oe kiselina 7.5