Quote from: Zagorac on 08 Srpnja, 2006, 08:59:47Molio bih da mi netko objasni ±to doslovno znači izraz "bordo±ka suspenzija". Kod zadnjeg ±pricanja prije par dana uzeo sam Ridomil Gold Plus protiv peronospore koji ima 40% bakra i imao sam od lani protiv pepelnice Sabithane koji ove godine nisam koristio i htio sam ga staviti. U uputstvima za Sabithane pisalo je "ne mije±ati sa bordo±kim suspenzijama", e sad u poljop.apotekama mi nisu znali to objasniti i jedni su rekli stavi drugi ne znam i sad ti znaj . Nisam ga stavio, uzeo sam Tilt+sumpor, mislio sam da to ima veze s bakrom pa nisam riskirao, da li sam u pravu ne znam. to bi trebao biti izraz koji se koristi za bordosku juhu, tj. mjesavinu modre galice i vapna.
Molio bih da mi netko objasni ±to doslovno znači izraz "bordo±ka suspenzija". Kod zadnjeg ±pricanja prije par dana uzeo sam Ridomil Gold Plus protiv peronospore koji ima 40% bakra i imao sam od lani protiv pepelnice Sabithane koji ove godine nisam koristio i htio sam ga staviti. U uputstvima za Sabithane pisalo je "ne mije±ati sa bordo±kim suspenzijama", e sad u poljop.apotekama mi nisu znali to objasniti i jedni su rekli stavi drugi ne znam i sad ti znaj . Nisam ga stavio, uzeo sam Tilt+sumpor, mislio sam da to ima veze s bakrom pa nisam riskirao, da li sam u pravu ne znam.
Da li smiju miješati "plava" sredstva sa sredstvima protiv botririsa tipa: ronilan, switch itd.
Molio bih da mi netko objasni što doslovno znači izraz "bordoška suspenzija". Kod zadnjeg špricanja prije par dana uzeo sam Ridomil Gold Plus protiv peronospore koji ima 40% bakra i imao sam od lani protiv pepelnice Sabithane koji ove godine nisam koristio i htio sam ga staviti. U uputstvima za Sabithane pisalo je "ne miješati sa bordoškim suspenzijama", e sad u poljoapotekama mi nisu znali to objasniti i jedni su rekli stavi drugi ne znam i sad ti znaj . Nisam ga stavio,uzeo sam Tilt+sumpor, mislio sam da to ima veze s bakrom pa nisam riskirao, da li sam u pravu ne znam.
Poštovani molim Vas hitan odgovor:Naime danas sam vršio redovitu zaštitu vinograda slijedećim preparatima:- RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP 400 gr u 100 litara vode,- RONILAN DF 100 gr u 100 litara vode,- TILT 250 EC 15 ml. U 100 litara vode- COSAVET DF (zamjena cromosulu) sadrži 80% čistog sumpora 300 gr u 100 litara vode,- ALFA 10 CS(insekticid) 1L koncentrirane suspenzije sadrži: 100 gr. alfacipermetrina i 52 gr etilenglikola. - TEKUÆE ®ELJEZO 0,4 L u 100 litara vode sastav:željezo kao kelat cac 2%, Anorgansko željezo kao fe +na 2 4%, zajednički spoj fe 6% Mješajući preparate slijedećim redosljedom:ridomil+ronilan+cosavet+tilt+alfa+tekuće željezodobio sam tekućinu svijetlozelene boje koja se nakon cca 30 minuta pretvorila u smeđu boju sa vidljivim odvajanjem ( u bočici se vidi talog na dnu). Time sam ipak završio prskanje,ni sam neznajući kaj dalje završiti ili prekinuti prskanje.Molim Vas da pokušate shvatiti što se dogodilo i preporučite daljnji postupak.Hvala na pomoći.
Tekućina svijetlo zelene boje je µeljezo 2+ .Očito ti je do±lo do interferencije između bakrenog preparata Ridomila plus i kelatnog Fe kompleksa moµda i sumpora.Ovo je poprilično kompleksna kemijska reakcija.Za±to si to uopće mije±ao.Ako je otopina posmeđila, nagađam da je Fe 2+ oksidirao u Fe 3+, i istaloliµio se se u Fe2S3Velim nagađam, jer nisam kemijski inµenjer.Nisam čak ni siguran jel je ovo redox reakcija ili čisto taloµenje, previ±e je parametara u igri.Provjerit ću jo± to.
Ne vidim zašto bi bacao sredstvo. Ronilan, Switch i Teldor idu samo po grozdu i ne treba cijeli trs prskat sa njima.Dalje, čak ako i želiš miješat npr. Cuprocaffaro, Cuprablau Z, Champion... sa botriticidom, piše ti mogućnost miješanja sa bakarnim preparatima na deklaraciji. Mislim da se može miješat, al ne vidim smisla.
Pospricao sam prije 2 dana sa Delan 700 misleci da ce kisa a od kise nista. Vidjeh sada preporuku na web stranici pa me zanima dali mogu pred kisu pomjesati Delan 700, Global E-35 i Stroby WG (to imam) i s time opiciti po trsekima ?
Slažem se, je nasljedstvo, ali teren je izvrstan, južna strana i cijeli dan pod suncem kad ga ima, sa klimom si ne mogu mogu pomoći ovisi od godine do godine, isprva mi je bio problem taj vinograd, a sad je gušt. Uložio sam u vinograd više nego je isplativo, bačve, šprica, pumpa za pretok itd. ali nema veze posadio sam nove trse, stavio žicu, dogodine namjeravam mrežu protiv tuče i tako, imam vlastito vino, za vlastite potrebe i potrebe društva i familije na tome neću zaraditi, ali nema veze, bolje da to radim nego da slobodno vrijeme ubijam po birtijama, igram nogomet ili košarku ili da ležim u krevetu. Ja si mogu i kupiti vino, ali ovo mi je postalo puno interesantnije