ma sve ok. meni je jasno da onaj ko ima par stotina trsova to radi iz hobija i u vecini slucajeva je taj vinograd nasljedstvo djeda, oca, familije.. i to su obicno tereni gdje danas ljudi i zive i loza je zapostavljena, u sjeni je, nije pogodan teren i ostale stvari i u tom slucaju sigurno treba vise prskati zbog bolesti. ali ja uvijek naglasavam da je na vrhunskim polozajima manje posla jer do izrazaja jace dolazi njegova mikroklima i kolko tolko se covjek moze pouzdat u prirodne i vremenske uvjete. zbog toga sam ja prskao samo jednom. nije zbog financijskih troskova jer ako je potrebno, potrebno je, nema tu puno filozofije. ali u mom slucaju nije bilo potrebno jer su bili povoljni vremenski uvjeti, jedino sad kad je pala kisa idem prskati 2. put prije cvatnje. ajd, nadam se da nisam zamoran vec..
Slažem se, je nasljedstvo, ali teren je izvrstan, južna strana i cijeli dan pod suncem kad ga ima, sa klimom si ne mogu mogu pomoći ovisi od godine do godine, isprva mi je bio problem taj vinograd, a sad je gušt. Uložio sam u vinograd više nego je isplativo, bačve, šprica, pumpa za pretok itd. ali nema veze posadio sam nove trse, stavio žicu, dogodine namjeravam mrežu protiv tuče i tako, imam vlastito vino, za vlastite potrebe i potrebe društva i familije na tome neću zaraditi, ali nema veze, bolje da to radim nego da slobodno vrijeme ubijam po birtijama, igram nogomet ili košarku ili da ležim u krevetu. Ja si mogu i kupiti vino, ali ovo mi je postalo puno interesantnije
Molio bih da mi netko objasni što doslovno znači izraz "bordoška suspenzija". Kod zadnjeg špricanja prije par dana uzeo sam Ridomil Gold Plus protiv peronospore koji ima 40% bakra i imao sam od lani protiv pepelnice Sabithane koji ove godine nisam koristio i htio sam ga staviti. U uputstvima za Sabithane pisalo je "ne miješati sa bordoškim suspenzijama", e sad u poljoapotekama mi nisu znali to objasniti i jedni su rekli stavi drugi ne znam i sad ti znaj . Nisam ga stavio, uzeo sam Tilt+sumpor, mislio sam da to ima veze s bakrom pa nisam riskirao, da li sam u pravu ne znam.