Sutra bi išao sa Foliarelom B+Magnesiogreen.To sam već miješao bez problema dosad,ali imam i Prozinc 25 sa 25% cinka,rado bi ga umiješao ak ide.Razor,jel misliš da bi to išlo ili da idem posebno sa cinkom.U Oligogreenu su svi,ali ne u tim koncentracijama.Ak ne može koliko da počekam,jel dosta da se osuši ili više,htio bi cink baciti po z.silvancu,grozd mu je dosta zbijen,lani sam posebno,ali ako može zajedno bilo bi lijenčini lakše
Evo podataka za bor.Nažalost nije za vinovu lozu već za breskvu (ali je to trenutno najbliže lozi; bar je drvenasta kultura).Jedan detalj prije iznošenja rezultata; za folijarnu gnojidbu koriste se tri vrste bora:1. Na-borat (borax, foliarel i sl.) - alkalan spoj sa natrijem (što osim repe, "ne voli" niti jedna kultura)2. Borna kiselina - kiseli spoj, trenutno najčišći bor, lako disocira i onda (HBO3) i onda H+ djeluje pozitivno3. Bor-etanol amin - organski bor (alkalne reakcije)Istraživanje je rađeno u Kini (Shu i sur., 2008) sa posebno označenom bornom kiselinom. Evo nekoliko činjenica: Samo 0,3% od ukupne količine bora bilo je apsorbirano u list breskve Koncentracija bora u otopini je bila u rangu od 1 mM do 20 mM (mM - minimola) Veća koncentracija (20 mM) značajno povećava usvajanje Bor se brzo usvaja u prvih 6-8 sati, te kasnije sve sporije Najbrže se usvaja otopina pH 7 Viša temperatura značajno povećava usvajanje bora Dodatak ATP (adenozintrifosfata) od 1-2 mM značajno povećava usvajanje boraZnači kod primjene borne kiseline (ne boraxa; koji je na tržitu kod nas puno češći, jer se borna kiselina ne može kupiti u prahu već kao tekućina) usvajanje bora traje oko 6-8 sati, ali je poželjno otopinu neutralizirati (lužinom; običnim mlijekom) na pH 7,0.Probat ću naći nešto o Na-boratima
Ne bih se usudio skupa miksati Zn i Bor. To sam već govorio. Niti ne radim to. Preporučio bih ti da tretiraš cinkom dok se osuši. Ne kažem da nije moguće, no to je zeznuto. Ne znam ni pH okvir ni u kojem je sastavu taj cink, vjerojatno cink sulfat. Nešto bi ti se moglo istaložiti.Znači ako bi to sve miješao imaš cinkov sulfat + magnezijev sulfat + natrijev borat. Koliki je pH toga u dozvoljenim koncentracijama, stvarno ne znam. Probaj složiti na jednu prskalicu ili probu na malo na 5 litara, ako ti nije žao pa ćeš vidjeti. Sve posebno dodavaj, posebno cink u prskalicu, posebno borat, posebno magnezij. Ako se nešto istaloži ili otopina promijeni boju, reagiralo je. Stvar je šta ne znaš koja je koncentracija potrebna jednog, drugog i trećeg sredstva da dođe do eventualnog taloženja
Kad si već tu teran,možeš li navesti koncetraciju magnezij sulfata za folijarnu primjenu za lozu...na tvojoj stranici 20-40 kg na ha mi se čini pretjerano To je inače količina koju otopim u prskalici i prskam po tlu te odmah zatim plitko unesem frezom u tlo. Al za primjenu u tlo mi je već kasno sada