tak je , Razora za predsjednika
Podržavam od prve. Sebe ću rado žrtvovati kao ambasadora u Francuskoj. ŠLM ! Ujedno mu (Razoru) se ispričavam radi zbrke s Folicurom. Jbg, mi amateri čim saznamo nešto novo od struke, pomislimo da je to sva mudrost i brzo se nađemo u čudu usred vinograda.što više misliš da znaš još više nepoznatog ti se otvara. A teško je to sve držati u glavi. Arhivu foruma, aktualnu problematiku,rekla - kazala, pa te vrijeme šokira, kiše, tuča, vrućine,šef na poslu,punica, žena,susjeda...nije nama lako. E, da i podrum traži velika znanja i trud.Zato velim, možda i nije naodmet ponekad izvaliti i kakvu glupost kako bi se izazvala stručna reakcija i glupost ne bi postala epidemija. Svi koji ovdje učestvujemo imamo dobre namjere ( iznosimo svoja iskustva bez namjere pametovati ) i nismo pizdojalci kakvih je nažalost puno među vinogradarima.Na sreću takvi su najčešće zaostali zalupanci na nivou "vapna i galice".Umišljam si da ne pripadam više takvima, ali mi se povremeno omakne kakva planjka ili felš, pa me to malo prizemlji. Svima sve najbolje po ovim vručinama i hladite se u podrumu uz dobro društvo, po mogućnosti vinogradarki i podrumarki !
PITANJCE AK MOZE:oko 01.08. planiram prskanje sa Cuprablau z i Chromosul.sad me muci sto kromosul ima karencu 35 dana a ne bude mozda to prekasno za Chardonay i da li bi mozda trebalo deti jos kaj k tome? mogu jos dodati da pratim izvjesca HZPSS - a,no prskanje obavljam sa preparatima koje preporuca forum.
Još jedanput s bakrom oko 25. 7., nešto za pepelnicu i to je to. Oko šare s botricidom i protiv moljca.
Ne znam konkretno za Vivando, proizvođač navodi da je kompatibilan s brojnim fungicidima.To je vrlo lako provjeriti na etiketi preparata pod miješanjem. Ako piše da se ne smije miješati s bakrom onda stoji, ako ne piše ništa znači da ide. Trgovcima ne vjerujte previše.
Hm, evo sto tocno pise na deklaraciji pod "miješanje": "U cilju proširenja spektra djelovanja na druge bolesti i štetnike, VIVANDO se može miješati s većinom drugih fungicida i insekticida koji se primjenjuju u zaštiti vinove loze".Ne piše apsolutno ništa drugo... piše da je na osnovi djelatne tvari metrafenon.
Planiram sutra pošpricati sa ridomilom i chromosulom bez rubigana jer vidim da on neide u ovoj fazi. Jel mogu s tim ili da ipak kupim sredstva koja se na forumu preporučuju?
Da, na to treba paziti. Karence se treba držati. Nažalost dosta toga je uvjetovano i vremenom.Ako budu ovakve vrućine se nastavile, berba bi mogla biti prije i onda nikako nije dobro takvo grožđe vinificirati.Bolje je možda ne prskati tako kasno. Ako se već tako nešto dogodi, da treba brati, a karenca nije prošla, taloženje obavezno napraviti.