drusto pomoć prskao sam s folikurom i između ostalog u uputstvu pise da je namjenjen osim zastite od pepelnice i botriticid tj sive pljesni. jeli to ???ok
Pa dobro, ja sam prskao s veritom prošli tjedan. Nisam mogao s ridomil gold plus jer sadrži bakar, a on se ne slaže s reldanom protiv druge generacije moljaca. Navodno. Dakle, stavio sam verita, chromosul, topas i reldan. To mi se činilo ok. Zašto verita nije valjala?
Dock. I ja imam folicur, bayerov, u uputi piše da je prvenstveno protiv pepelnice, a samo u kombinaciji s EUPARENOM za sve tri bolesti. Plamen,pepel,plijesan. Uvažavam kritike naših forumskih autoriteta, ali zašto ne vjerovati proizvođaču? Za sumpor mislim da je prevruće,potrošio sam triazole,imal sam i Falcon 2x,našao se u zalihi i Folicur...Tako ga sad i koristim, samo protiv pepelnice, s kojom za sad nemam problem. Prošli špric i sutra ću isto takav : Ridomil s bakrom+folikur+magnesiogreen.Vidjet ću i preporuke u vezi moljca. Miješanje nije pokazalo loših posljedica. Kad krene šara idem sa Swichom po grožđu, 1 ili 2 puta i to je mislim to.Berba bu ziher puno ranije, tak da me ovo malo peronospore na mladim izbojima i pokoja bobica na grožđu ne brine puno !
Da chromosul je sumopr, svakako, a kod Reldana se ne prepručuje mješanje sa močivim sumporom (između ostalog znači izostavio je Ridomil ,a stavio Chromosul koji se isto ne preporučuje.
Folicur je triazol. Pisao sam koliko puta godišnje se ide s triazolima ukupno, kada i s čime.Zar se nitko od vas ne pita zašto stalno govorimo da uz triazole ide obavezno sumpor kada se već koriste.To možete pročitati i na HZPSS-u, ako ne vjerujete. Riječ je o rezistentnosti gljive na ta sredstva.Euparen mislim da se više ne proizvodi i zabranjen je kod nas. Imam rješenje o zabrani.
Ups. Imaš pravo. Chromosul isto ne ide s reldanom. E j... ga. No, dobro. To sam prskao 14.7., a za veritu je karenca 42 dana. Mislim da bude berba bar 10 dana poslije isteka karence. Nadam se da je to dovoljno. Hm, a portugizec? On bude ranije. E j... ga.
Peronospora mi bila gadno napala zaperke pa sam pošprical 11.07. sa Melody duom + Falcon za pepelnicu i sada je, koliko sam vidio, situacija pod kontrolom, izuzev da sam unatrag par dana primjetio simptome peronospore na grozdovima.E sada, zanima me, s obzirom na vremensku prognozu i preporuke savjetodavne službe, kada špricati ?Hvala na pomoći i pozdrav,