VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 17:02:15

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2009. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 48 Dolje Ispis
Autor Tema: 2009. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 252068 puta)
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #435 na: 27 Lipnja, 2009, 22:37:08 »

Pozdrav...
Evo nakon ovih silnih kiša, uspio sam proći kroz vinograd i vidio da se dosta "osipalo". Kod rizlinga i šipona se ne primjećuje tak strašno, nego npr. kod sauvignon-a.  :-[
E sad tražim razloge... Da li kriva niska temperatura (pa pčele i sl. nisu baš bile raspoložene za letenje/oprašivanje) ili sam ja zeznuo kad sam u početku cvatnje išao prskati sa RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP. Da li je moguće da je bakar toliko naštetio? ???

Znam da treba pratiti obavijesti hzpss-a (pogotovo za moljca), ali na njihovim stranicama već neko vrijeme nema nikakve preporuke za Međimurje. ??? ???
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #436 na: 28 Lipnja, 2009, 06:02:45 »

Razor je napisao da i kad nebi bilo pčela cvatnja bi opet dobro završila.Vjerojatno si pogrješio s bakrom,jer njega se ne preporuča koristiti pred cvatnju.Na stranicama Vinogradarstvo com piše da če početkom sedmog mjeseca trebati izvršiti zaštitu od moljca.
Evidentirano

I onda neš pil
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #437 na: 28 Lipnja, 2009, 09:51:38 »

Pozdrav...
Evo nakon ovih silnih kiša, uspio sam proći kroz vinograd i vidio da se dosta "osipalo". Kod rizlinga i šipona se ne primjećuje tak strašno, nego npr. kod sauvignon-a.  :-[
Puno faktora tu ima od osjetljivijih sorti,do lošeg vremena,bakar je sigurno malo "pomogao" .Ne znam kakva je gnjojidba bila-previše dušika vodi osipanju,bor je važan faktor,jesi išao sa borom prije i poslije cvatnje?
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #438 na: 28 Lipnja, 2009, 10:38:00 »

Neke sorte dobro je pincirati tjedan dana prije predviđene cvatnje. Porežeš vrhove mladica i time privremeno zaustaviš rast, pa cvatnja urednije prođe. Ja to radim sa škrletom i ok je. Na sovinjonu u tom slučaju možeš očekivati more zaperaka, ali ionako ih čistiš.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #439 na: 28 Lipnja, 2009, 11:20:45 »

25.izvrsena  zastita  rotor+ridomil+rubigan+sumpor  jel bi bilo ok sad sa cuprablau +sumpor ili jos jedanput   sistemici   hvala
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Mrgud
Mlađi novak
*

Novigrad Podravski

Email
« Odgovor #440 na: 28 Lipnja, 2009, 11:41:01 »

Prije cvatnje prskao sam 2 puta sa Mikal flashom (al-fosetil)  te poslije cvatnje jednom sa Veritom (al-fosetil). Na Mikalu piše  da ga je moguće koristiti  tri do četiri puta u vegetaciji, a na Veriti da se može koristiti tri puta.
Ostalo mi je Verite za cca 20-tak litara vode pa me  zanima , s obzirom na istu sistemičnu tvar u sastavu,  dali smijem prskati još jednom s Veritom da  potrošim taj ostatak ili da je ostavim za drugu sezonu.
Hvala na pomoći i pozdrav
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #441 na: 28 Lipnja, 2009, 13:20:23 »

jos jedno pitanje za znalce: ak su pyrus,mythos,botricid i cezar iz iste skupine koji bi sad mogao tu ici a da nejdem jos sa switchem njega bih radije stavio malo kasnije.pitam posto sam vec sa pyrusom dva puta i cak jednom sa mythosom (ne znam kolko je on sad kaj znacio).dal bi tu mogao sad CANTUS?
Tu je još i Teldor od novijih.
Pozdrav...
Evo nakon ovih silnih kiša, uspio sam proći kroz vinograd i vidio da se dosta "osipalo". Kod rizlinga i šipona se ne primjećuje tak strašno, nego npr. kod sauvignon-a.  :-[
E sad tražim razloge... Da li kriva niska temperatura (pa pčele i sl. nisu baš bile raspoložene za letenje/oprašivanje) ili sam ja zeznuo kad sam u početku cvatnje išao prskati sa RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP. Da li je moguće da je bakar toliko naštetio? ??
Sauvignon je inače čudljiva sorta. Tako da može biti i od toga šta mu nešto ne paše pa sve do ovih drugih razloga : prskanja s bakrom, problema s gnojidbom, rezidbom i pinciranjem, razmakom sadnje.
25.izvrsena  zastita  rotor+ridomil+rubigan+sumpor  jel bi bilo ok sad sa cuprablau +sumpor ili jos jedanput   sistemici   hvala
Pitaj meteorologa kakvo bude vrijeme u idućih 2 tjedna.
Prije cvatnje prskao sam 2 puta sa Mikal flashom (al-fosetil)  te poslije cvatnje jednom sa Veritom (al-fosetil). Na Mikalu piše  da ga je moguće koristiti  tri do četiri puta u vegetaciji, a na Veriti da se može koristiti tri puta.
Ostalo mi je Verite za cca 20-tak litara vode pa me  zanima , s obzirom na istu sistemičnu tvar u sastavu,  dali smijem prskati još jednom s Veritom da  potrošim taj ostatak ili da je ostavim za drugu sezonu.
Hvala na pomoći i pozdrav
Ne više, 3 puta max za fosetil. Potroši ga na vrt ili nešto drugo, ili ostavi za drugu sezonu.
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #442 na: 28 Lipnja, 2009, 14:08:37 »

jucer sam bio kod sogora i napala ga pepelnica.on je sad stavio forum star i tilt te king.posto mu je grozd u fazi zatvaranja ipak nije stavio nista za botritis jer veli da forum star takoder djeluje na botritis sto je tocno (bar tako pise na pakiranju).sad me zanima da li  forum star dovoljno jako djeluje da bi sprijecio razvoj botritisa ili ga ipak treba pojacati sa nekim drugim sredstvom predvidenim samo za botrutis?
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #443 na: 28 Lipnja, 2009, 16:18:00 »

pisano je, da u pred zatvaranje mora se špricati s "pravim botricidima", forum sad nije dosta
@ vinofil, razor je preporučio od sistemika još i chromogor, 0.2%, karenca 21 dan, a miješa se s botricidima
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #444 na: 28 Lipnja, 2009, 17:27:21 »

ma ja sam mu to predlozio no kak pravi zagorec neda se potreti.ima par puta kaj je kak mu ja velim "zakalio"grozdje.nije to bilo nekaj za videti niti se dozorilo kak treba,no covek ima svoj stil i ne odstupa.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #445 na: 28 Lipnja, 2009, 19:21:54 »

Rogor-chromogor je isto.Samo druga firma. Upitah samo za alternativu.
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #446 na: 28 Lipnja, 2009, 19:41:35 »

sad nešto više znam
fala vinofil
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #447 na: 28 Lipnja, 2009, 20:04:01 »

Puno faktora tu ima od osjetljivijih sorti,do lošeg vremena,bakar je sigurno malo "pomogao" .Ne znam kakva je gnjojidba bila-previše dušika vodi osipanju,bor je važan faktor,jesi išao sa borom prije i poslije cvatnje?

Prakticiram svake 4-5 godina gnojiti sa stajskim gnojem (to je na redu iduće godine). Na proljeće sam stavio neki njemački (bez dušika). Kad je počela cvatnja stavio sam KAN-a (ali mislim da on nije naštetio ,jer mu je ipak trebalo vremena da se razgradi).A kaj se tiče stavljanja bora ??? Iskreno nemam pojma.  Da li ga treba staviti posebno ili se on nalazi u sredstvima s kojima sam tretirao vinograd (TILT, RELDAN,Ridomil)...
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #448 na: 29 Lipnja, 2009, 05:48:22 »

U tim sredstvima koja si ti naveo nema bora a ni u jednom fungicidu Možda najbolji bor je koji dolazi pod nazivom Foliarel b.S njim je najbolje prskati posebno i to jednom do dva puta prije i jednom poslije cvatnje(folijarna ishrana).

Evo Ti link o folijarnoj ishrani vinove loze,pa si ga malo prouči.

http://www.vvvforum.eu/fileovi/Program_foliarne_ishrane_vinove_loze.pdf
Evidentirano

I onda neš pil
lovator
Novak
**

Email
« Odgovor #449 na: 29 Lipnja, 2009, 13:51:49 »

Tnx Jeremija.
To ću isprintati i okviriti, pa na zid. Bitno da sam naučio lekciju. :'(Nadam se da se bude druge godine sauvignon bolje oplodio...

Nego, bilo je danas relativno dobro vrijeme pa sam odlučio prskati. Bilo više sunca nego oblaka. Ali nakon cca sat i pol (nakon zadnje šprice) došao oblak i pljusak koji je trajao 10-tak minuta. Poslije opet sunčano. Kaj mislite, je bilo dosta vremena da se "uhvati" za lisnu masu/grožđe ili ??? :'( :'( :'(
Evidentirano
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 48 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!