Pozdrav ekipo. Evo pocela je nova vinogradarska sezona, sad neki dan sam orezal lozu, ali imam jednu nedoumicu iz podruma pa se javljam za savjet. Evo u cemu je stvar.Dosad sam imao samo jedan pretok pa se spremam za drugi kad cu bit na godisnjem za dva tjedna. Provjerom sumpora u dvije inoxice sumpor mi je pao na 10mg, dok je u trecoj na 20mg-dobar. Trebam podici razinu slobodnog sumpora na vise, posto se dizu dnevne temperature mislio sam podici sumpor prije samog pretoka. E sad je kvaka- kdosad sam uvijek korekcije rjevaval kod pretoka i koristio pyrovin, a sad u inoxici je unut. poklopac i ulje. Kako dodati potreban sumpor? Neki mi vele da samo podici poklpac ubacit sumpor te po povrsini promijesati tu dodanu kolicinu. Odem ja u apoteku da kupim pyrovin kad mi ponude neke tablete za korekciju(ko sumece tableta) koja se ubaci uz rug i iskipi-ne treba mijesati robu u tanku. Citajuci sastav ima karikiram 70% sumpora i 30% sode( izgleda da je to soda bikarbona nisam tocno gledal sastav). Dal vi koristite te tablete ili bolje cekat redovit pretok. imate li vi iskustva sa tim tabletama-posto sam amater-hobista dali taj postotak sode bikarbone bolje izbjeci? Fala na savjetima.
Sumpovin + plastična šprica s iglom, uz plovak kroz ulje se ubrizga točno za koliko hoćeš podići slobodni sumpor (20 ml/100 l podiže za 10 mg), možeš na 2-3 strane, ne treba otvarati niti dizati plovak.