Zanimljivo i nastavno na temu killer faktora u cerevisiae kvascima...Razgovarao sam s enologom jedne velike istarske vinarije koji mi je prenio znanja da killer enzimi iz kvasaca uopce ne djeluju ili jako jako jako slabo djeluju na pH mosta/vina. Saznanje je dobio od mikrobiologa koji radi upravo na selekciji vinskih kvasaca. Drugim rijecima, moguce je kombinirati sve sa svime. Bitniji je faktor koliko se brzo kvasac razmnozava u mediju i koliko je dominantan, a ne koliko ima sposobnost "ubijanja" odnosno stopiranja drugih sojeva.Sto se tice mog rada u podrumu, danas sam probao sve taloge i svi su fenomenalno aromaticni. Posebice skrlet i rizling. Tako da sigurno jos 10ak dana, 2 tjedna ne pretacem. Jos se puno toga moze izvuci iz taloga u smislu punoce i aromaticnosti.Zanimljivo pinoti su dali sve od sebe pa cu njih vjerojatno prve pretakati. Naravno, drvene bacve uopce ne diram do daljnjega...
Da, jos uvijek fermentacijski talog. U inoxu ne mijesam nista, u drvetu mijesam sve osim grasaevine u najvecem sudu od 1500l.