to za sur lie tehniku znam odprije, još kak sam bil dečec (tak su nekad kod nas držali vino do siječnja i duže a nisu imali pojma kaj rade
al bez miješanja)
A moj post je bil potaknut plemenitim misrisom (nekima to i smrdi ko meni
) i ostacima pesticida i akaricidima koji su se tak fino istaložili na dno bačve zajedno sa uginulim kvascima.
Da se bavim eko uzgojem ko Ivan i da imam za to uvjete, vremena i volje, sigurno bi se u tome i okušal
nisam se htio petljati u raspravu ali sad kad si mene spomenuo moram reci koju rijec..
opcenito mislim da je drzanje na talogu dobra stvar, cak i na grubom ako je zdrav i ako je grozde bilo zrelo i zdravo i bez puno necistoca i pesticida, onda nema problema.
posto sam pobornik neintervencionizma i apsolutno minimalnih tehnikalija i manipulacija sa mostom i vinom, uglavnom sva svoja vina duzim drze na talogu prije prvog pretoka.
prosle godine sam prve pretoke imao krajem 12. i pocetkom 1. mjeseca, dakle vise od 3 mjeseca nakon berbe i oko 2 mjeseca nakon kraja vrenja, sa time da sam vina minimalno sumporio nakon vrenja.
nije mi se nista lose desilo, dapace, kod pretoka talozi su bili jos uvijek svjezi i zdravi i poprilicno aromaticni i jedan frend je gotovo "poludio" kada sam mu rekao da sam pretocio vino jer je on par dana prije sugerirao da jos nikako ne pretacem i da ih jos pustim na talogu ako su dobri.
kod skrleta selekcije (djelomicno macerirani skrlet) namjerno dizem talog i mjesam ga jos par mjeseci nakon vrenja i nisam imao problema.
ove godine cemo vidjeti da li cu se igrati sa talozima (ovisno kakvi ce biti) ali situacija je kod mene u podrumu ista kao i lani, dakle vrenja bez ikakvih dodanih kvasaca, hrane, enzima a u vinogradu sam prosao samo sa 4 prskanja bakrom i sumporom, pa mislim da i tu postoji neka veza..
grozde je bilo izvrsno zdravo i zrelo, berba obavljena po suhom, od branja do prerade prode oko pola sata a od grozda do mosta oko par minuta, talozio sam most uz minimalno sumporenje i na temperaturi od 10°C kroz 48h, most je bio prekrasan, aromatican, relativno gust, divne narancaste boje (tipicno za skrlet) i vjerujem da ce i talog biti jako dobar..
igranje sa talozima zna biti zeznuto zbog mnogo stvari ali ja imam neku svoju sprancu koja ocito u mojim uvjetima i okolnostima vrijedi i djeluje i nema razloga zasto bi odustao od nje a i zasto bilo tko ne bi mogao skemijati neku svoju sprancu makar kao sto Brane kaze, za hobiste i amatere i nije presudno drzanje vina na talogu, narocito sto takvog vina ima generalno malo i gotovo se sva popiju kao gemist.