Vanjske temperature su katastrofalne,od 30-33°C,čak ni noći nisu posebno svježe. Vjerojatno najtoplija fermentacija koju sam imao
26?? Meni je za vrijeme najtoplijih dana ovog mjeseca temperatura isla do 22-24C na pinotu. I to se svakako osjeti na aromama. Ostalo je sve bilo ispod 20C, eto rajnski kipi 12. dan i on nije isao preko 15C u vrenju. 1 inox je na 6,4, a drugi na 7 brixa.
Nije stvar u podrumu jer imam podrume/garaze na 4 lokacije. U ovoj doma gdje mi je i najvise vina tu dere klima od 6,5kW ali niti ona nije mogla spustiti vrenje nize od 22 kad je ono krenulo burno na pinotu. Stvar je i u dozaciji kvasaca. Na pinotu sam isao sa 25g/hl. Kada su normalne godine sa zdravim grozdjem nema smisla ici jace od 20g/hl bez obzira na preporuke proizvodjaca. Bitno je prihraniti kvasce i aerirati ih barem 2x tijekom vrenja. U losim godinama kao ona 2010 onda je pozeljno ici jacim dozama. Ja sam na rajnskom isao sa 17 i 18g/hl, istina temperatura podruma je bila oko 11°C zato i nije bilo znacajnog povecanja temperature. Takodjer podrum nije dobro izoliran, zapravo uzasno je lose izoliran, ali ocito da je klima od 3,5kW sposobna hladiti 2000l u mom prostoru bez prevelike muke.