VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 10:41:53

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vinarstvo i podrumarstvo
| | |-+  Što ste danas radili u podrumu?
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 94 Dolje Ispis
Autor Tema: Što ste danas radili u podrumu?  (Posjeta: 597867 puta)
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #645 na: 08 Studenoga, 2011, 13:02:06 »

Danas napravio mali pokus. Vina sam podložio toplotnom testu na bjelančevine. U čaše sam nalio po deci vina i stavio ih u zagrijanu vodu na 60-70 stupnjeva, u zagrijanoj vodi sam ih držao 15 minuta. Ni u jednoj čaši se nije pojavio sivkastobijeli talog, što znači da su mi sva vina stabilna što se tiče bjelančevina. Malo me to iznenadilo jer tjekom taloženja nisam koristio ni Bentonit niti Sil Flock a grožđe je bilo sa visokim šečerima...

Graševina mi je za sada vodeče vino u podrumu, miris je dobar , tjelo je za sada još tanko ali če se razviti, u ustima djeluje skladno i pitko, na kraju se osjeti lagana gorčina, što je u skladu sa tom sortom. Na cvičeku je miris odličan  ( niti jedna druga sorta ili vino nema sličan miris) dok na okus djeluje tanko i malo mi smeta gorčina, treba pričekati da sazrije ,vino je svakim danom sve bolje. Sa Chardonnayem sam najmanje zadovoljan, vino je korektno na mirisu i okusu ali mu boja nije dobra, on m i se najviče obarbao od drvenih letvica na košu od preše, ja sam radio cjele dane pa nisam imao vremena u kipučoj vodi namakati cjeli koš, a moj stari je to dosta površno napravio i evo problema...

Sada pripreman pokus za Chardonnay koji mi ima žuto sivkastu boju( boja je slična kao kad se radi o oksidiranom vinu). U litrenoj boci vino ču tretirati sa 0.3 g PVPP-a ( 30g/ 100l), za dan dva vidjet ču rezultate, ako boja bude bolja a miris i okus ostanu nepromjenjeni , primjenit ću tu dozu na cjelo vino...
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #646 na: 09 Studenoga, 2011, 10:21:53 »

Danas napravio mali pokus. Vina sam podložio toplotnom testu na bjelančevine. U čaše sam nalio po deci vina i stavio ih u zagrijanu vodu na 60-70 stupnjeva, u zagrijanoj vodi sam ih držao 15 minuta. Ni u jednoj čaši se nije pojavio sivkastobijeli talog, što znači da su mi sva vina stabilna što se tiče bjelančevina. Malo me to iznenadilo jer tjekom taloženja nisam koristio ni Bentonit niti Sil Flock a grožđe je bilo sa visokim šečerima...

Graševina mi je za sada vodeče vino u podrumu, miris je dobar , tjelo je za sada još tanko ali če se razviti, u ustima djeluje skladno i pitko, na kraju se osjeti lagana gorčina, što je u skladu sa tom sortom. Na cvičeku je miris odličan  ( niti jedna druga sorta ili vino nema sličan miris) dok na okus djeluje tanko i malo mi smeta gorčina, treba pričekati da sazrije ,vino je svakim danom sve bolje. Sa Chardonnayem sam najmanje zadovoljan, vino je korektno na mirisu i okusu ali mu boja nije dobra, on m i se najviče obarbao od drvenih letvica na košu od preše, ja sam radio cjele dane pa nisam imao vremena u kipučoj vodi namakati cjeli koš, a moj stari je to dosta površno napravio i evo problema...

Sada pripreman pokus za Chardonnay koji mi ima žuto sivkastu boju( boja je slična kao kad se radi o oksidiranom vinu). U litrenoj boci vino ču tretirati sa 0.3 g PVPP-a ( 30g/ 100l), za dan dva vidjet ču rezultate, ako boja bude bolja a miris i okus ostanu nepromjenjeni , primjenit ću tu dozu na cjelo vino...

Misliš ga prodati ili sumnjaš da se nebu možda popilo? Radiš li to vino za sebe ili za nekog drugog?  ;)
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #647 na: 09 Studenoga, 2011, 14:17:06 »

Misliš ga prodati ili sumnjaš da se nebu možda popilo? Radiš li to vino za sebe ili za nekog drugog?  ;)

Vino radim za sebe ( tj za staroga jer je njgovo trsje), za osobne potrebe. Popilo se sigurno bude, ali nemam užitka piti vino sa manom.  Neki to nikad nebi ni skužili, ali ja sam "picajzla" po tome pitanju...

Što se tiče pokusa u litrenoj boci, vino ima bolji miris, prirodnu boju i malo slabije tjelo u usporedbi sa netretiranim. Zbog toga ču PVPP primijeniti na cjelu količinu...
Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #648 na: 09 Studenoga, 2011, 21:00:50 »

danas meril slobodni 22 ??? sad sam u nedoumici dal ga dizat sad ili pričekat do proljeća ::)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #649 na: 09 Studenoga, 2011, 21:15:42 »

danas meril slobodni 22 ??? sad sam u nedoumici dal ga dizat sad ili pričekat do proljeća ::)

Kak bi bio u nedoumici, pa do prolječa ( tj drugoga pretoka) moraš ga još minimalno 2 puta provjeriti i dosumporiti prema potrebi, ako misliš ovako ostaviti do prolječa, vino če ti vezati sav slobodan sumpora pa će ti doći do oksidacije...
Ja kontroliram slobodni sumpor svaka 4 tjedna i dosumporim prema potrebama...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #650 na: 23 Studenoga, 2011, 18:24:11 »

Prekontrolirao i nadoda sumpre. Najnizi na 15mg/l, najvisi na 38mg/l. Zanimljivo da je taj pinot sa 38 mg/l najduze kipio i do jucer je bio na grubom talogu...
Evidentirano

Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #651 na: 23 Studenoga, 2011, 19:31:41 »

mozda neko ima savjet za moju frankovku . Nakon burnog vrenja  imao sam osjecaj da je sve stalo  iako sam imo jos oko 8 brixa .  da bi doveo do kraja vrenje dodao sam 200 grama Optired-a na 600 litara mosta . od tada mi most pa sada i vino smrdi na taj optired . Vrenje je islo do kraja , sad ima oko5 brixa ali ostao jak smrad po optiredu . Pretocio sa grubog taloga , poslije 20-ak dana jos jednom pretocio uz jako razbijanje mlaza ali miris se jos uvijek jako osjeti .
Cekati ili poduzimati nesto ?
Inace  vino je suuuper i po boji i ukusu  . kad stoji u casi 10 ak minuta miris skoro nestane .
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #652 na: 23 Studenoga, 2011, 19:51:07 »

moj savjet je da onda dosumporiš i pretočiš sa zrakom i riješen problem (laički rečeno)  ;)
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #653 na: 23 Studenoga, 2011, 21:49:25 »

flaširaj 2 flaše i pošalji na moju adresu (ne na email) pa bum ti reko kaj da napraviš dalje...kolega Komšić :-*
Evidentirano
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #654 na: 23 Studenoga, 2011, 22:08:13 »

mozda neko ima savjet za moju frankovku . Nakon burnog vrenja  imao sam osjecaj da je sve stalo  iako sam imo jos oko 8 brixa .  da bi doveo do kraja vrenje dodao sam 200 grama Optired-a na 600 litara mosta . od tada mi most pa sada i vino smrdi na taj optired . Vrenje je islo do kraja , sad ima oko5 brixa ali ostao jak smrad po optiredu . Pretocio sa grubog taloga , poslije 20-ak dana jos jednom pretocio uz jako razbijanje mlaza ali miris se jos uvijek jako osjeti .
Cekati ili poduzimati nesto ?
Inace  vino je suuuper i po boji i ukusu  . kad stoji u casi 10 ak minuta miris skoro nestane .

optired je inaktivni vinski kvasac

Druga je stvar kaj neškolovani kreteni prodaju u poljoapotekama optired kao odličan vinski kvasac...vidio na svoje oči
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #655 na: 24 Studenoga, 2011, 10:51:02 »

Bu jednostavnije da navratis kad prolazis  da mozemo usporediti sa ostalim uzorcima !

flaširaj 2 flaše i pošalji na moju adresu (ne na email) pa bum ti reko kaj da napraviš dalje...kolega Komšić :-*
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #656 na: 24 Studenoga, 2011, 15:11:13 »

optired je inaktivni vinski kvasac

Druga je stvar kaj neškolovani kreteni prodaju u poljoapotekama optired kao odličan vinski kvasac...vidio na svoje oči
da fakat bi ti svakaj prodali ako se malo ne kužiš začas naj... >:( njima je bitno samo da što skuplje i više prodaju ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #657 na: 29 Studenoga, 2011, 21:03:06 »

Danas sam si uzeo malo slobodnoga vremena za degustacije. Svoju graševinu 2011 sam degustirao uz Zdjelarevičevu klinika graševinu 2010 (kvalitetno polusuho vino sa 12.8 % alkohola). Ista sorta ali dva potpuno različita vina na miris, dok okus ima dosta sličnosti...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #658 na: 01 Prosinca, 2011, 00:59:46 »

Danas je starom bilo dosadno pa je prefiltrirao dio mladog vina. 400l mjesavine, 200l bijelog pinota i grasevine. To nam jako dobro ide oko Bozica. Ali pojavio se jedan zanimljivi paradox. Vino koje je najlakse islo kroz filter, bijeli pinot, i koje u inoxu djeluje full bistro kada se natoci u casu djeluje mutno. Mutno u usporedbi s grasevinom koje pak u inoxu djeluje mutno, a u casi bistro. I ne NIJE stvar u pipama jer smo pustili 2-3 kante kroz pipu i ista stvar. Ja objasnjenje nemam, a vi?
Sutra cu fotkat da docaram bolje...
Evidentirano

Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #659 na: 01 Prosinca, 2011, 15:18:59 »

Ja objasnjenje nemam, a vi?

Objašnjenje nemam, ali, jednom mi se desilo slično kod filtracije da je prvih 200 litara bilo bistro, kasnije više nisam gledal bistrinu i kad se zaštopalo forsiral i dalje filtraciju pa na kraju sve zajedno ispalo mutno, nakon par dana se izbistrilo kompletno...možda stari prišparal na filterima, neznam :-\
Evidentirano
 Str: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 94 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!