Nibi htio ispasti nekulturan i nezahvalan prema nekim kolegama ovdje sa foruma ali ovo moram napisati. Na stranici vinogradarstvo.hr http://www.vvvforum.eu/index.php?s=67 piše ista stvar koju sam ja prepisao iz knjige od Milorada Zorinčića a tvrdite da je zastarjela, prema tome znači da je i http://www.vvvforum.eu/index.php?s=67 zastarjela stranica...Što se tiče moga Chardonnaya prozračio sam ga i riješio H2S-a, ali sam izgubio i jedan dio sortne arome. To što sam čekao 5 dana od dodavanja Sumpovina je bila pogreška zato što mi se tim čekanjem H2S iz taloga samo pojačao. Po mome mišljnju čim se primjeti H2S vino treba zasumporiti i za 1 dan pretočiti. To je moj zaključak iz osobnog iskustva...
Što se tiče moga Chardonnaya prozračio sam ga i riješio H2S-a, ali sam izgubio i jedan dio sortne arome
Slažem se, bilo je malo dušika u prezrelom grožđu. Trebalo je prihranjivati kvasce. Ja sam ih prihranjivao na 3 puta. A što se tiče sumprovodika on se nije pojavio tokom fermentacije nego sada nakon fermentacije iz taloga sa dna. Prema tome moj je zaključak da se kod mene ne radi o manjku dušika, nego o loše istaloženome moštu u kojem je ostalo previše pesticida ( kiša ih nije isprala). Drugog objašnjenja ja ne vidim...
Slažem se, bilo je malo dušika u prezrelom grožđu
Zagorac, jel se kod tebe pojavio H2S? Cim se osjete strani mirisi, potrebno je sumporenje i pretakanje u roku 3-5 dana. E sad je tu varijabla koliko smo vjesti detektirati H2S u ranoj fazi. Mnogi nisu...
Tako je, dio je zastario Rješavanje sumporovodika se radi dodavanjem hrane između 14 i 16 Bx-a, 20 - 50 g/hL ovisno o kvascu, prozračivanjem pumpom kada se još ne mogu izgubiti arome jer niti ne postoje u tome trenutku Ljudi štede na najbenignijoj i najjeftinijoj stvari, a ne znaju biologiju kvasca kojeg su kupili, ne čudim se!Kako ti, molim te možeš, već sada znati da si izgubio dio arome, kada se one tek počinju razvijati
Što se tiče moga Chardonnaya prozračio sam ga i riješio H2S-a, ali sam izgubio i jedan dio sortne arome. To što sam čekao 5 dana od dodavanja Sumpovina je bila pogreška zato što mi se tim čekanjem H2S iz taloga samo pojačao. Po mome mišljnju čim se primjeti H2S vino treba zasumporiti i za 1 dan pretočiti. To je moj zaključak iz osobnog iskustva..