Pitanje je više puta odgovoreno i svake sezone se nekoliko puta ponavlja.Na forumu je cijela rasprava o tome na više stranica, čemu tenzije?Zoričić je zastarjela knjiga koja nema ništa o biokemiji vina ni biologiji kvasaca, koji uzrokuju najčešće probleme sa H2S-om.
kupite si knjigu "Mane vina" autor je neki njemac i knjiga je čini mi se iz 2007 god. Ima vrlo dobro objašnjene uzroke mana i kako ih se riješiti
Što se tiče moga Chardonnaya prozračio sam ga i riješio H2S-a, ali sam izgubio i jedan dio sortne arome. To što sam čekao 5 dana od dodavanja Sumpovina je bila pogreška zato što mi se tim čekanjem H2S iz taloga samo pojačao. Po mome mišljnju čim se primjeti H2S vino treba zasumporiti i za 1 dan pretočiti. To je moj zaključak iz osobnog iskustva...
Ne znam baš dal ima smisla pretakati drugi dan nakon stavljanja sumpora,ali kao što veliš stvar osobnog iskustva,ja sam stavio sumpor prije 2 tjedna i još nisam stigao pretočiti i pitanje dal ću uspjeti u slijedeća 2 tjedna,ali baš se uopće s time ne zamaram
Napisao sam to za vino u kojem je primječen H2S i koje se treba čim prije pretočiti sa taloga.Ja sam prošle godine Chardonnay i Graševinu pretakao 6 tjedana nakon završetka fermentacije, vino je bilo potpuno bistro. A sa H2S-om nisam imao nikakvih problema, dok ove godine koja je idealna po svemu imam ozbiljnih problema.
U tvom slucaju ja pucam na problem sa ishranom.