Meni se na odredjivanju ukupnih kiselina (analizom i VINIem) vrijednost nije mijenjala dodavanjem C vitamina. Iako se organolepticki moze osjetiti veca svjezina.Ali zasto vec sad c vit u vino??
Imao sam vremena pa sam malo izmjerio slobodne sumpore. Chardonnay i Laški rizling kod taloženja sam sumporio sa 1,2 dcl sumporaste kiseline. Vinificirani su odvojeno.Na Chardonnayu sam mjesec dana nakon fermentacije izmjerio 25 mg SO2, a na Laškome rizlingu sam izmjerio 10 mg SO2. Kako je to moguče???Prošli sam tjedan Laškome dodao 30 ml /100l sumporaste kiseline , ta količina bi trebala podiči slobodni na 25mg. Išao sam danas opet izmjeriti SO2, povečao mi se je sa 10 na 17 mg/l. Trebao se prema uputama povečati za 15 a ne za 7 mg/l. Kako je to moguče?Za razliku Chardonnay nisam ništa sumporio i danas sam izmjerio na donjoj pipi 25 mg/l , a kad sam sa šlaufičem povukao vino 10 cm ispod plivajučeg u njemu sam izmjerio 18 mg/l SO2.To je dokaz da enološko ulje ne brtvi 100% , jer se vidi da u blizini plivajučeg ima manje SO2 nego na dnu bačve. Vjerovatno kroz ulje ipak dolazi malo zraka.
zato ja na početku vivifikacije idem sa max.sumporom jer se on dosta gubi tokom prvih 2-3 mjeseca zbog pretakanja i stabilizacije vina
kak je nakon vrenja od mjesec dana moglo ostati 25 mg/l slobodnog sumpora
Sorry ali pricas gluposti. Enolosko ulje nema nikakve veze s potrosnjem SO2. Shvatite da svako vino drukcije trosi slobodni sumpor i da to ovisi o puno faktora izmedju ostalog pH, ostataka secera, razno raznih fenolnih spojeva, stanja grozdja od kojeg je vino nastalo, kiselina...
Konačno i kod mene završilo vrenje,čuje se samo vrlo rijetko pucketanje i to slabo.Kiseline polako padaju,a kad zahladi i još malo padnu bit će taman najbolje za gemište.Sutra stavljam vinobran i onda pretok drugi tjedan.