Hmh pravilan je relativno jer ja ne radim ovakvim redoslijedom, a nikad nisam imao problema s oksidacijom. Za vikend vinogradare mozda i je pravilan, ali ja nastojim odrzati razinu sumpora konstantnom i mjerim i dosumporavam mjesecno/dvomjesecno. Tako da nikad ne sumporim direktno prije pretoka vec nastojim odrzati sumpor na nekoj normalnoj razini koja ce mi omoguciti konzumaciju i siguran pretok. Pogotovo tijekom hladnog vremena i pogotovo jer kasnije pretacem zatvoreno. Moj redoslijed je:0. odrzati razinu slobodnog SO2 na 30-35mg/l - znači moraš znati koliko je prije pretoka, znači mjeriš ,znači radiš isto i to je normalno, a to sam i napisao ...prije pretoka , znači 1. izmjeriti ili analizirati 1. zatvoreno pretociti odlično 2. napraviti analizu, svejedno da li prirucnim kompletom ili kem. analizom tako je , bitno je izmjeriti približno točno3. korigirati parametre (SO2, kiseline...) Problem s tvojim nacinom je sto ti sumporis prije pretoka na neku nepoznatu velicinu i onda nakon pretoka opet imas nepoznatu velicinu, osim ako mjeris oba puta, a to uduplava troskove kem. analize/mjerenja.Ovo se odnosi na suha bijela vina...
Ma,čekajte ljudi ovdje se puno toga izdešavalo možda i mojom krivicom jer nisam napisao opširan post,dakle ovako,: da nebi bilo više nedoumica 1. iz inoxa od bijelog vina smo uzeli 5 litara vina i od toga ču slati na analizu,tada smo vino pritoćili otvorenim pretokom da ga skinemo sa taloga koji je nastao tihim vrenjem,vino je vračeno u inox i dodana je jedna kesica vinobrana na sto litara vina(radi prevencije) poslije analize(za koju triba 7 dana jer ne živimo svi u blizini gradova) korigirat ću sumpor ako bude trebalo!!!2. crno vino smo takođe izuzeli 5 litara za analizu,pretočili otvorenim pretokom,skinuli sa taloga od tihog vrenja,dodali kesicu vinobrana na sto litara(opet radi prevencije) i vratili ga u istu bačvu,poslije analize ću korigirati sumpore ako bude potrebno!!!Dali vam ovakav način odgovara?
gabro, a oksidacija???
Nbavio sam vini komplet i napravit ču analizu,nitko se od vas nije sjetio da pita koliko je sumpora stavljeno u mošt i masulj,NIŠTA pa prema tome ni u vinu ga nebi trebalo biti,bilo je bitnije skinuti vino sa taloga nego brinuti o sumporu bar u ovom slućaju,u mene su vina prejaka da bi im se bilo šta dogodilo u ovih par dana crno i bilo imaju preko 15 alkohola.