Podrumar: Mislim da je Dika kvalitetno vino, a onaj suhi Traminac od Kutjeva nikako nije vrhunski bez obzira kaj pise. Sto se Dike tice to je OK cijena, ali to vino bez obzira kaj je sampion prosle godine nije nista posebno. Bar meni..Sacicu su bas probat uskoro
Mislim da je to normalna ekonomska izjava.Još jednom ponavljam da ti ne živiš od toga i nemaš neko uporište o tome govoriti.Probaj živjeti od 5ha vinograda i probaj prodavati vino po 50kn.Nećeš bit prvi kome će ostati preko 50% zaliha.
Baš o tome ja govorim... Evo jedan primjer... Kod nas butelja međimurskog muškata žutog košta oko 50 kn, u sloveniji se može kupiti muškat žuti od 25-35 kuna koji ne zaostaje niti malo za našim koji je duplo skupliji... Možda je najbolji način probati napraviti vino koje je kvalitetnije, drugačije i posebnije od ovih masovnih vina... Ja bi pokušao sa kasnim i izbornim berbama , a za ta vina su njbolje sorte Rizling, Traminac mirisni a u dobrim godinama i Muškat žuti...
Podrumar naravno da više zaradiš ako prodaješ vino u butelji,ali teško da ćeš ih prodati po 50kn u podrumu.
Znam da je to malo ali evo primjera: Graševina Dika, košta 40 kn sa PDV-om, Traminac Kutjeva košta isto oko 40 kn sa PDV-om, Sauvignon Sačić košta 36 kn sa PDVom.... Sve su to vina koja su označena kao vrhunska...
Mislim da ja za nasu zemlju jedino rjesenje raditi sve vise vrhunskih vina, i da je samo onda EU trziste za nas prihvatljiva stvar....mi nemamo kolicinu i ne mozemo je imati, ali kvalitetu mozemo i to nam je jedina sansa.....
mene ne zanimaju vina od 100 kuna jer si ih nemogu kupiti kao i večina građana, i kakva korist onda od takvog vina...
Ivane raspiso si se na 5 strana.Pusti malo tu veliku filozofiju. ;)Dobro Vinofil kaže:Napravio si poso kad proizvedeš dobro vino koje uspiješ brzo prodati i naplatiti.Ja bih tu dodao još i to da treba proizvoditi ono što tržište traži.Što će ti vrhunski proizvod kojeg niko neće i stoji ti u podrumu? Uložiš u njega brdo vremena i love za marketing,a na kraju ti pola propadne.Kod nas ima puno vinara koje proizvode vrhunska vina(ne baš svake godine)ali malo njih to uspije i dobro naplatit.Uspiju oni koji imaju tradiciju,količinu,konstantnu visoku kvalitetu i koji su na glasu.Vidjet ćemo svi uskoro što nam EU.Mislim da nas čeka velika borba.Vjerujem da će je uspjet prebrodit samo najveći:Todorić i slični.Upravo zato se i šire,jer će skupo prodat svoju kožu....Treba proizvodit kvalitetno,uspjet to dobro prodat i naplatit.Tu je cijela bit...Nego živjeli.