Crni Lovrijenac????jel to bojadiser ili ....
Da vidim da li netko zna nešto o sorti Leon Milot
pravo ime je (sveti) lovrijenac (eng. st. laurent), porijeklom francuska sorta.
Znači trgovac me zaj.bao...a lijepo sam mu rekao ma mi spakuje nešto da mi pofarba Portugizac....
Svi imaju Frankovku, pa ja posadio Lovrijenac. Vino je inače tamno crvene boje, pogodno i za odležavanje, umjerene rodnosti i vrlo ranog dozrijevanja. Vjerujem da bi dodavanjem u Portugizac (Lovrijenac dozrijeva mrvu ranije) dobili zanimljivo, punije vino s potencijalom dozrijevanja.
Koliki šečer prosječno nakuplja lovrijenac? Dali on sazrijeva početkom 9 mjeseca ( kao pinot sivi) , ili potkraj 9 mjeseca ( kao Chardonnay ) ?hvala
Dali netko zna više o sorti Sokol, i o autohtonim zagorskim sortama koje će se moči saditi kada se uđe u EU...Autohtonu sortu Sokol pronašli su u franjevačkom vinogradu u Klanjcu, mislim da vinogradarstvi Sever ima oko 200 trsova ove sorte koju je dobio od franjevaca... Prije godinu dana pročitao sam da je zasađen vinograd sa nekoliko različitih sorata (koje se smatraju autohtonima sortama zagorja) u svrhu testiranja i i skupljanja informacija o sorti koja bi bila naj ekonomičnija i dala dobro vino... Dali ima netko tko zna nešto više o ovoj sorti???
Dozrijeva ranije od Portugisca - I. dekada - krajem kolovoza - općenito daje nešto malo više šećere od Frankovke i nešto više ekstrakta. U početku je malo tvrd na okusu, traži odležavanje.U Austriji u zadnje vrijeme rade vrhunske zrele Lovrijence.
Onako usput, čuo sam sve najbolje o Sokolu, u smislu kvalitete vina. Bila je to sorta za probrane sladokusce. Vjerovatno najveći potencijal od zagorskih autohtonih sorti jer su ga uzgajali popi za osobite prilike, nije dakle glavni cilj bila visina prinosa...Volio bih nabaviti trsove