Ak sam dobro izračunao:1 kg vinobrana = 10 litara sumpovina1kg vinobrana =20-24 kn10 litara sumpovina = ? Ja koristim vinobran, samo kod mjerenja sumpora u vinu dodajem sumpovin ako ne pretačem.Ne znam cijenu 10 litara, ali litra je negdje oko 20 knRačunica je vrlo lagana.
prije bi rekel da je 100g vinobrana 24 kn, a kila 10x više (jer sam 10 paketića pyrovina platil nekih 30kn malo prije)
Je paketić od 10g je 3 kn i nekaj, al je kila 24 kune! Samo treba razvagati !!!Paketići su šminka! http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=135.msg36903#msg36903
Neznam gdje si ti kupio vinobran po toj cijeni,ali ja ga nikad nisam platio više od kunu za 10g.Nebi ovdje htio navesti trgovinu ali ima i po 0,75kn.
Kad sam prešao graševinu oko 20 litara mošta mi se jako zafarbalo od drvenoga koša pa sam taj mošt odvojio od ostaloga i na njemu obavio jako bistrenje ( nisam imao što izgubiti).Bistrio sam sa 150 ml / 100l OPtigela + 30 g/100l PVPP-a. Nakon 24 sata mošt je bio kristalono bistar ali ugodne bakrenaste boje ( poput maceriranog traminca ili sivoga pinota). Taj mošt sam odvojio i stavio posebno u demižon jer si hoču napraviti nekoliko litara poluslatkoga vina. Vrijalo mi je na Siha 7 kvascima. Kada je šečer pao na 8 po babou zasumporio sam mošt sa 1 dcl sumpovina na 100l i stavio cijeli demižon u frižider na 8 stupnjeva. Nakon 24 sata sam provjeri ali vino je i dalje vrijalo, nisam znao što da napravim pa sam opet zasumporio sa 1 dcl sumpovina na 100 l vina i ostavio vino u frižideru na hladnome. Danas sam provjerio i nisam siguran dali je stalo ili nije... Siha 7 je strašno jak kvasac, nije ga lako zaustaviti...
Vrenje nisam uspio zaustaviti ni sa 2 dcl Sumpovina na 100 l vina... Danas sam o vino prelio u plastične kanistere i stavio ih u zamrzivač. Ovaj puta če se vrenje sigurno prekinuti... Nisam si nikada mislio da bi bilo tako teško prekinuti vrenje na 30-35 Oe...