Ma ja pricam za tablete u presu+15g vinobrana na 100l mosta. Jel to previse?
nešto me baš zanima to dodavanje vitamina c, ima li to smisla i kada ga dodati. je li netko do sada probao i kakvi su dojmovi.
.... a ove godine mislim da necu ni taloziti niti sumporiti prije vrenja, nema potrebe.
kos, mislim da smo vec apsolvirali ovu temu o sumporu i njegovom oslobadanju i dosli do zakljucka da 10 g vinobrana daje oko 50 mg UKUPNOG SO2 od cega je 25 mg slobodni a 25 vezani..
E sad zasto si odlucio ne sumporit most?
Pardom na oftopikarenju , al me zanima koliko se stavlja askorbinske kiseline na 100 l vina (imam toliko starog, umornog vina).Hvala
..... pozeljno je da nemas previse oneciscen most i da nisi previse prskao tokom godine, narocito herbicidima i botriticidima jer oni izrazito ubijaju mikroorganizme kao sto su i divlji kvasci i ostala mikroflora u vinogradu i na grozdu i trsu.
Pokušali su proizvođaći sumporaste kiseline staviti drugačiju deklaraciju, odnosno napomenuti i drugačije izračune.Kako sam napomenuo, sve je to okvirno jer nitko ne može znati koliko će se sumpora vezati, a koliko ostati slobodno, no kreće se sa tim izračunima i sve vinarije svijeta i svi vinari rade na taj način.Sve ostale teorije i pretpostavke uopće nisu potrebne i kako je netko rekao samo zbunjuju čitaće.
pa upravo zbog spontanog vrenja, kako si i rekao. dobro je prije glavne berbe, 5-7 dana prije pobrati malo grozda (naravno, ovisno koliko imas ukupno vinograda i mosta), ispresati ga i u povoljnim uvjetima pustiti da krene spontana fermentacija i kada poberes svo grozde odmah uliti taj prvi most koji vec vrije u bacvu sa novim mostom, tj. inokulirati ga. pozeljno je da nemas previse oneciscen most i da nisi previse prskao tokom godine, narocito herbicidima i botriticidima jer oni izrazito ubijaju mikroorganizme kao sto su i divlji kvasci i ostala mikroflora u vinogradu i na grozdu i trsu.