Moslavac, puno smo vec oko toga polemizirali.. ali moja teorija je da dodatkom 10 g vinobrana dizes slobodni SO2 u vinu za oko 20-25 g.
Mozete li navesti preporucene nivoe slobodnog sumpora ovisno o fazi postupku prerade grozdja i mosta i vinifikacije vina?Iz vrijednosti slobodnog sumpora i tijeku razvoja mosta i vina, mogla bi se napraviri krivulja preporucenih vrijednosti....
poštovanje! bitan je ostatak šećera u vinu , ak ga ima više od 6-10mg/lit onda treba i više slobodnog sumpora 35-50...
ja nisam dobio analizu iz kt., koga tražiti i da li šalju ...hvala! inače nemremo komentirati sumpor jer nema vidljivo koliko je ostatak šećera...
koshpa, sumpori su ti u ZAKONSKIM granicama normale jer za suha crna vina dopusten je ukupni so2 do 160 mg/l i slobodni 30 a za bijela 210 mg/l i slobodni 40. dakle, skrlet i ova dva bijela vina su ti malo iznad zakonske granice a daleko iznad normalne granice za pijenje koja bi trebala iznositi 20-25 mg/l dok ti je ukupni so2 jos kak-tak, makar takoder dosta visok.. ja inace, osjetim SO2 u vinu cim je iznad nekih 25 mg/l i takva vina ne pijem.. osobno smatram da nas zakon i pravilnik o vinu i proizvodnji treba pod hitno mjenjati jer ovo sto mi sve dopustamo je naprosto smjesno, pogotovo sto se tice proizvodnje ekoloskog vina, zivi ocaj..!! jnix, mozemo komentirati so2 jer to su sve suha vina, dakle nema nikakvih iznimaka, pogledaj rezultate izlozbe.