Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod! Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!
Kakva je to obrada "crni ugar"?
Inače stariji trsovi znadu potegnuti onaj sitni korjen i do 15m dubine jer da nije tak u Dalmaciji niti ne bi imali vinograda po onom kamenju,sve bi se posušilo.
Usput, ako nije problem, jel mi možeš reći kako gnojiš vinograd?
Prekrasno,ko pod vaser vagom To ke veliš,vozikaš se i frezaš,nemamo svi iste uvjete,nego kak si pa zadovoljan sa stihlom i frezom,ciljam već dugo jednu takvu husqarnu,ali nemam od koga čuti iskustva..
Pa kod mene na pijesku stihl i freza su se pokazali sasvim dobro, vrlo brzo to ide a imam nekih 2500 trsova.Problem je ako je trava velika a pogotovu slak onda se namata na frezu. Stoga jednom godišnje i prskam samo oko trsova a nakon toga freza. U svakom slučaju sam zadovoljan radnu snagu sveo sam na minimum, vinograd je sasvim OK, urod dobar i po mojim iskustvima preporučujem da se nabavi!
Ipak idem u subotu, makar samo razbacat po vinogradu, sumnjam da bum frezal...sljedeća mu je treća godina, pa bi valjda i nekog roda trebalo biti, pa reko da ga malo još podhranim