a kako onda tu rješavaš pukotine koje se naprave i do metar dubine i od tud izlazi i ono malo vlage koja je u dubini.Po meni je bolje plitko pofrezat i time zatvorit to što se otvorilo.
Ja frežem,obavezno. Bez obzira što sam plivao u lipnju. Ne drži vam trava vlagu nego malč. Ova je godina ok,može se svakako raditi ali prošlih je godina bilo problema ovdje zbog suše. Najveći problem u frezanju vidim u eroziji tla.
to je po meni i greška, flaksa se dok je trava več poprilične visine i kad ju skratiš ti ju jednostavno osudiš na smrt a sunce sprži sve, i dobiješ pukotine. Dvorište doma kosite valjda svaki tjedan, a sastav tla je više manje isti, pa opet nemate pukotine koje bi lako mogli pretvoriti u bunar!
plan je Cuprablau + sumpor, botricida ne treba?
Jučer je bila nedjelja,de buš kaj kupio, ak imaš pepelnicu,pusti Falcon i kupi si Karathane Gold,barem ti je SLo blizu,ak je jaki napad ponovi za 7 dana,tak piše u uputama i Slovenci ga jako fale,ja iskreno ne znam jer nisam imal takvih problema,ne miješati sa sumporom i ne iznad 28C špricati,znači rano ujutro jer navečer je 28 i više do mraka.Meni je danas 14.dan i čitam slovenske preporuke,ne treba špricati jer je prevruće i premalo vlage,čekaj kišu ili ak je jaka rosa i istina na terasi mi je sad 30C i vlaga 35%,ujutro nema rose,čisti palež,sad ti se ne bu bolest širila jer nema uvjeta
Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod! Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!