VVV Forum

Vinogradarstvo => Radovi u vinogradu => Topic started by: vule on 28 Travanj, 2006, 21:42:29

Title: Obrada tla u vinogradu
Post by: vule on 28 Travanj, 2006, 21:42:29
Pozdrav! Imam zatravljen vinograd, pa razmišljam dali da štijam ili pošpricam oko trsja (herkules), kaj vi forumaši savjetujete ::)
P.S. zemlja je dosta teška!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: keruvi on 01 Svibanj, 2006, 18:56:27
Štihaj
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 01 Svibanj, 2006, 22:07:17
Ak nemaš puno trsova i korovi nisu višegodišnji svakako štihaj ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 03 Svibanj, 2006, 02:30:12
Možeš i motikom okopati ak ti se ne da štihati ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 03 Svibanj, 2006, 09:27:47
štihati ;D

Eh mi dalmatinci :D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 09 Svibanj, 2006, 20:40:36
ako mozes, stihaj, probaj sto manje herbicida.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: žac on 08 Kolovoz, 2006, 13:05:23
Trsje se u pravilu ne štiha već kopa ili okopava.
Preporučam da okopaš motikom oko trsa 20-30 cm lijevo i desno (još bolje bi bilo cijelu površinu, ali ?), a u isto vrijeme napraviš gnojidbu stanjakom (potkopaš ga!). Nakon toga druge godine i naredne dvije ili tri možeš prskati herbicidom, ali preporućam da ideš kontaktnim (Basta ili sl.)

Pozdrav
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ddd on 26 Lipanj, 2007, 08:39:11
Pozdrav. Nakon tri dana provedena na traktoru u vinogradu i bolova u vratu i leđima, u svrhu privremenog uništavanja korova  pitao sam se... folija i trava ili freza, plug i motika?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 26 Lipanj, 2007, 10:32:00
Ak imaš vrimena svakako motika ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: panorama on 29 Siječanj, 2008, 14:55:41
Pozdrav svima, ja sam novi član i imam jedno pitanje. Na imanju imam posađena tri reda sa 120 čokota chardonnaya, starosti 8 godina.  Namjeravam uskoro u blizini iskopati bunar iz kojeg će biti cca. 13 m3 iskopa jalove zemlje, uglavnom lapora. Zanima me slijedeće: je li moguće tu zemlju rasipati u ta tri reda vinograda, u sloju od cca. 5-10 cm i tako prekriti travu i korov koji rastu i koje redovito kosim. Koliko to može utjecati na urod, kvalitetu tla, PH. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 30 Siječanj, 2008, 00:59:28
kad sam vidio naslov teme pomislio sam da se radi o potpuno drugom pitanju i problemu ali (na svu srecu) bio sam u krivu i ovo pitanje je i vise nego "bezazleno". 8) kao prvo, ta zemlja koju ces iskopati vjerojatno nije potpuno jalova kao sto ti kazes i mislis da je.. lapor se uvelike sastoji od kalcij karbonata (koji opcenito snizava kiselost tla i podize pH vrijednost) i vapnenca i mislim da tu zemlju mozes iskoristiti u vinogradu, pogotovo ako je ta zemlja kako si rekao blizu vinograda tako da vjerojatno i sam vinograd lezi na istoj takvoj zemlji.. e sada, bilo bi dobro kada bi napravio analizu tla tog svog vinograda ali znam da vjerojatno neces (jer ti se ne isplati jer je skupo a i nemas u biti stvarne potrebe za analizom osim ako ne mislis provoditi bilo kakvu gnojidbu). ako tu zemlju mislis samo razbacati po povrsini vinograda vrlo je vjerojatno da ti se u vinogradu nece nista promijeniti jer to nisu velike kolicine zemlje i jos se ne zakopavaju u dublje slojeve tla. eto, moje misljenje i dobrodosao na forum, pozdrav! 8)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Quercus on 30 Siječanj, 2008, 08:09:00
Hmm, ja ipak ne bi rasipavao tu zemlju, posebice ne po vinogradu! Dublji slojevi, uglavnom bogatiji vapnencom, dakle viši pH mogu znatno poremetiti kvalitetu tla u vinogradu (vrlo očekivano). No ne samo gledajući kalcij (vapno) nego i humusnu komponentu....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: panorama on 30 Siječanj, 2008, 14:18:31
Zaboravih napisati, vinograd se nalazi u Hrvatskom zagorju, protivno pravilima, na vrlo blagoj padini, u ravnici. Moja je pretpostavka da bi u tlu trebao biti lapor ( prilikom svrdlanja rupa za stupove na nekim mjetima je bio lapor ) a u dubljim slojevima možda ilovača. Pod pretpostavkom da se korijenov sustav za ovih 8 godina duboko razgranao, a vinograd je gnojen periodički,umjetnim gnojivom za vinograd, mislio sam da površinsko nasipavanje ne bi narušilo pedološku sliku tla a pomoglo bi obuzdati korove i travu koju moram ionako kositi / malčirati između redova. Usput, kako najjednostavnije izmjeriti PH vrijednost tla u vinogradu ?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 30 Siječanj, 2008, 14:31:57
da, u Zagorju su relativno kiselija tla tako da bi ovaj lapor (ako zbilja postoji lapor) mozda mogao dobro doci da podigne malo pH tla ako je prenizak, a to znaci ako je ispod cca 6 pH. travu i korove ti nikakva zemlja nece rjesiti, to jednostavno moras raditi tijekom vegetacije. izmjeriti pH u tlu je vrlo jednostavno ako imas bilo kakav pH metar. imas ih za kupiti za nekoliko stotina pa do par tisuca kuna ali oni mjere zbilja sve i svasta! imas i pH testere koje se baziraju na jednostavnoj promjeni boje lakmus papira.

za vise informacija provjeri ove stranice:

http://www.micom.hr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=87&Itemid=132

http://www.probus.hr/mjerna-tehnika/mjerni-uredaji/pH-metri.htm

http://www.probus.hr/mjerna-tehnika/mjerni-uredaji/pH-testeri.htm

ovo je vec malo profesionalnija oprema za mjerenje ali ima cak i na amazonu pH metar i to vrlo jeftin!! a sad koliko vrijedi.. ::)

http://www.amazon.co.uk/Blueworld-Soil-Ph-Tester/dp/B000OUJVFG
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: panorama on 30 Siječanj, 2008, 14:44:43
Hvala lijepa na linkovima, no ne nađoh nigdje lakmus trake kojih se sjećam još iz kemije u osnovnoj školi, može li se njima ( i na koji način ) mjeriti PH tla ?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 30 Siječanj, 2008, 22:31:00
ovo je nesto slicno, klasicni pH testeri, tj. indikatori.

http://www.boeco.com/sites/index.php?Site=artikelInfo.php&ID=103

a ovo ce biti vjerojatno ono sta te zanima, pH indikatori, pa se raspitaj malo, nadam se da sam pomogao, pozdrav.

http://www.copan-zagreb.hr/page.aspx?PageID=40
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Quercus on 31 Siječanj, 2008, 08:11:51
Još jednom ponavljam: sa iskopanom zameljom jako jako oprezno jer se opasno može narušiti stanje postojećeg tla.
I sa pH metrima i sa lakmus papirom treba pripremiti otopinu zemlje, dakle bitno je kolike količine se koriste vode, a kolike zemlje, dakle nema direktnog očitanja.
Ono što sae prezentira kao pH metri za direktno očitanje ne drži vodu. Ljuti me što se to prezentira i na višim razinama, a zna se da se pH mjeri u otopinama i sada kad vi sonu staviti u više ili manje vlažno tlo, sigurno nećete dobiti situ izmjeru, a razlike mogu ići i do 2° što je jako jako puno (pokus u VG sa aparatićem za direktnu izmjeru pH 7,6 a labaoratorijski 5,9!!!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: mkrznar on 28 Veljača, 2008, 12:45:22
Pozdrav svima.
Molim za savjet, koju trvnu smjesu da bacim u vinograd. Možda kakvu djetelinu. Vinograd je dosata položen.
Hvala
mkrznar
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 28 Veljača, 2008, 19:24:04
travne smjese uvijek moraju sadrzavati vise trava. e sada to je jedna kompleksna tema koju ja ne mogu objasniti ovdje u par recenica.. ali djetelina moze makar ih ima mnogo vrsta, najcesce se sade crvena i bijela.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Chajks on 04 Travanj, 2008, 22:06:10
Bok ljudi.
Cital sam clanak na glavnom sajtu o zatravnjivanju mladog vinograda i ne preporucaju to do seste godine. Kaj mislite dal bi imalo puno utjecaja na cokote ako se zatravni sredina redova, a oko trsova se okopa? Mladi je vinograd, tek druga godina. Problem mi je kisa ak sfrezam jer mi odnese hrpu zemlje iz vinograda jer je nagib parcele cca 35 -40 stupnjeva. Kasj vi mislite o tome, ima li netko slicna iskustva?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 04 Travanj, 2008, 22:41:04
hm, stvar je kompleksna jer mnogo toga ovisi o samom tlu i nagibu kao i o gnojidbi ali pojasnit cu u sto kracim crtama. kao prvo nisi rekao gdje imas vinograd ali pretpostavljam da je kontinentalna Hrvatska.. da, cesto obrada tla teskim strojevima na terenima sa vecim nagibom ili podrucjima gdje ima dosta vjetrova nije bas dobra radnja i treba je svesti na sto manju mjeru i provoditi 2-3 puta godisnje u odredenim situacijama. travne smjese ometaju rast i razvoj mlade loze, po mom misljenju ne cak toliko ispod zemlje (borba za vodu i hraniva) vec iznad zemlje jer veci je problem kada mladi trs od 10ak cm zaraste korov i trava. pod zemljom neka se bori jer sta te ne ubije ojaca te, tako je i sa lozom i takvi trsovi koji su stasali pod konstantnom borbom za podzemni prostor ce definitivno biti jaci od ostalih u mnogim situacijama.. obicno se na zatravljivanje odnosi mjera sadenja odredenih vrsta trava i leguminoza koje ce sluziti kao zelena gnojidba i na taj nacin ce se s njome gospodariti i treba se znati kvalitetno brinuti o tom travnom pokrovu. ukratko, ja bih ti ipak preporucio da pricekas jos koju godinu, barem do 4.-5. vegetacije, znaci 5-6 godina od sadnje jer tada ce loza vec biti formirana i eventualna steta ce biti umanjena ili izbjegnuta. nemoj frezati cesto i ne preduboko (10ak cm, tek toliko da unistis korov), ne prije kise i ne za vrijeme suse, bez obzira na razvoj korova i trave. obraduj samo prostor oko trsa kopanjem, nikako herbicidima! dobro vezi mladice za kolac i ne dopusti da ih preraste i obraste korov. javi se oko dodatnih pitanja, pozdrav.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Chajks on 06 Travanj, 2008, 12:34:48
Hvala na odgovoru. Jucer sam bas iskopal sve oko trsova tak da nebudem kopal s frezom za sad. Sto se tice lokacije, pogodil si, u zagorju je :) Ne znam kaj budem dalje, al za sad budem ovak nastavil raditi. Problem je to kaj mi je u gornjem dijelu vinograda jako pjescana zemlja, skoro pa cisti pijesak i tu mi najvise zemlje odnese voda. Nadam se da se bude slegla zemlja jos malo jer je to sve friski rogol ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: seljakbj on 20 Svibanj, 2008, 15:42:37
Moj vinigrad je isto na kosini, ali ja frezam i isto mi je u proljece kas je dosla kisa odnijelo dosta zemlje. Kisa je dosla bas poslje frezanja. Ali nema ni travke i tak mi ga je najlakse odrzavat. Kad dode jaki pljusak, nema pomoci svejedno ode nesto zemlje. U drugom vinogradu imam po sredini travu, ali to je teze za odrzavat, treba kopati oko trsova i zemlja se nemoze dobro obraditi, pa mislim ujesen i to isfrezati.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 20 Svibanj, 2008, 17:57:43
nije bas dobro kad u vinogradu nema ni jedne travke i kada se stalno obraduje tlo, pogotovo teskim frezama i pogotovo ako nakon toga padne kisa i odnese ti pola zemlje iz vinograda i po sredini napravi kanale.. :(
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 20 Svibanj, 2008, 19:08:05
nije bas dobro kad u vinogradu nema ni jedne travke i kada se stalno obraduje tlo, pogotovo teskim frezama i pogotovo ako nakon toga padne kisa i odnese ti pola zemlje iz vinograda i po sredini napravi kanale.. :(
Upravo tako kak si napisao i još bi dodao da po velikim vrućinama trava amortizira refleksiju vrućine dok kod gole zemlje to nije tako,dan nakon kiše možeš u trsje ak trebaš nešto raditi,a da nisi do koljena u blatu,osobno mi je ljepše vidjeti zatravljen vinograd barem meni praktičnije,trsovi okopani po mogućnosti,a ostalo trava,redovno kositi i to je to  ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: br-oz on 27 Svibanj, 2008, 21:52:58
Ja pak špricam redove herbicidima,a sredinu redovno frezam.Zato špricam prije kiše,radi ev.blata i preventive.Blaga padina je tak da nemam erozije.Redovi 2,40,sadnja u paru na 3 m,zavjese visine 1,6m.,na jednoj žici.Potrebno je jako malo ručnog rada,osim redovitog reza u zeleno.Jbg,sve nas je manje radno sposobnih u kući!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Brane on 02 Studeni, 2008, 22:47:19
zanima me kako najjednostavnije unesti NPK gnojivo na vecu dubinu..
citam u prirucniku zaorati plugom izmedju 2 reda i unutra ubaciti gnojivo i zagrnuti pa onda pofrezati?
Ili da štiham za sto bas i nemam previse vremena?
Vinograd je star 8 godina, rajnski, laški i još nešto sorata, na 200 trsova rodnih dobil 300 litara mošta ove godine,neznam kak je gnojeno prije
Kolko gnojiva da kupim? Mogu nabaviti i stajski gnoj, nije problem.
Dal da napravim onda tu brazdu plugom i kultivatorom i sve skupa ubacim unutra, zagrnem i pofrezam?
HVALA
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Brane on 03 Studeni, 2008, 23:29:32
tesko da budem mogel izorati bzazdu, kultivator prelagan
Preostaje mi samo štihanje?
Kak se vi snalazite, kak to radite?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 04 Studeni, 2008, 00:14:05
messis obnovio svoju stranicu a ima i nekih novih, po meni iznimno zanimljivih strojeva..

http://messis.hr/strojevi.asp?kat=VINOG&prikaz=lista
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 04 Svibanj, 2009, 21:33:35
malo radova s podorivacem
http://tinypic.com/player.php?v=o9kbjc&s=5

i od danas s odorivacem
http://tinypic.com/player.php?v=2hzl5pi&s=5

http://tinypic.com/player.php?v=3097cax&s=5

(http://i40.tinypic.com/1zb8emv.jpg)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 01 Srpanj, 2009, 16:33:01
planiram na jesen rigolanje tla za novi vinograd pa sam pitao covjeka za kolko to on kopa sa ICB - om.veli 200kn po satu pa mi se to vidi nekak puno?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 01 Srpanj, 2009, 19:32:05
Meni je tu cijenu rekel prije pet let.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 01 Srpanj, 2009, 19:45:00
neznam odakle si ali raspitaj se malo da li netko ima takav plug (rigoler), a obično imaš prijatelja koji ima prijatelja a ovaj opet ima i tako...tako da posudiš samo plug za neku sitnu lovu, a vjrojatno znaš nekog tko se bavi poljoprivredom pa ima veći traktor........tako sam ja napravio...tako da me rigolanje izašlo umjesto 1000 eura/ha koštalo me je ukupno 350 eura + peka i roštilj s tim da plug još stoji kod mene te planiram najesen opet snjim pripremiti drugi teren...samo treba njuškati...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 01 Srpanj, 2009, 20:15:04
pa da ,malo sam tu cital pa vidim da i rigolanje nije bas svuda pozeljno i stim se more napraviti sranje.na toj parceli sam do sad  sadil kukuruz i psenicu.ove sam godine del kukuruz i normalno ga tretiral sa radazinom pa me sad malo kopka kolko bi  to smetalo ,te dal bi moral neko vrijeme ostaviti prazno.inace sam mislil upravo tak dublje izorati da ne hitim van pitaj boga kaj.
znaci veli jeremija da bi to onda bila ok cijena.bum onda pozval muza na parcelu da vidim kolko bi me za to odrapil,a joc cu malo i tu po forumu poiskat morti kaj pise o tome.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 27 Srpanj, 2009, 20:50:04
jedno pitanje.. sta mislite kako bi najbolje bilo pognojiti vinograd stajskim gnojem i kakvom tehnikom, tj. mehanizacijom? imam u planu nabaviti plug/kultivator (koji naorava i odorava zemlju na trs i od trsa) i njime bi takoder zaoravao zreli stajski gnoj u jesen. dakle, plan je sljedeci, razbacati zreli stajski gnoj ili kompost po redu, tj. vise po sredini reda, i onda tim plugom zaorati gnoj i ujedno otvoriti malo brazdu po sredini u jesen/zimu i na proljece opet vratiti brazdu prema sredini reda. sta mislite jel bi to bila dobra tehnika ili bi mozda trebao nesto drugacije iskombinirati? vidio sam fotke kako su to radili neki ljudi (koji su cak mislim sad i na ovom forumu, mislim da je to mali miha radio) samo su otvarali brazdu obicnim, mislim jednobrazdnim plugom u brazdu bacali gnoj i zaoravali mislim da obicnim kultivatorom, tj. cizel plugom. sta mislite jel bi ovaj plug mogao dobro posluziti za taj moj naum..? sve kvalitetne ideje i prijedlozi su naravno dobrodosli i vi koji imate vise vinograda i radite/gnojite i zaoravate gnoj sa plugovima javite se savjetima. prva 2 linka su primjeri tog tipa pluga a 3. link je rasprava sa dosta fotki kako to ljudi inace rade i opcenito obraduju tlo u jesen/proljece.

http://www.matcraiova.ro/uploads/PCVM%201,8,%20PCVM%202,2.pdf
http://messis.hr/poljoprivredni_strojevi.asp?id=GED&prikaz=opis
http://poljoprivredni-forum.com/vinogradarstvo/vinogradarski-strojevi-prikljucci-tema1537/
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 27 Srpanj, 2009, 21:42:27
Ivane jedan moj susjed koji ima 5h.vinograda imao je jedan plug,mislim da je to bila ručna izrada a priključivao ga je na tomu vinkoviča,najesen je s njim nagrtao na redove a na prolječe je okrenuo plugove na drugu stranu i onda je s njima odgrtao od redova.Ja ga nisam nikad vidio da on na takav način zaorava gnoj, .ali mislim da se može samo se onda mora gnoj razbacati samo po redu ne baš preširoko,jer mu je sredina ostala neobrađena.Sad ga več par godina ne vidim da bi koristio taj plug a zašto neznam,inače baš i ne obrađuje nekak on taj vinograd,jedino ga vidim da ponekad malčira.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 27 Srpanj, 2009, 22:44:58
pa to je ideja, razbacati gnoj po sredini reda, recimo 1 m sirine (redovi su mi 2 m, dakle do pola m sa svake strane od trsa) i zatim proci tim plugom koji ce to sve fino zaorati u zemlju i pritom jos malo napraviti brazdu po sredini reda i nagrnuti zemlju prema trsu, meni se ovo cini odlicno a vrlo vjerojatno cu to tako i napraviti! ;) a tim plugom cu uostalom i zaoravati biljnu masu u proljece kada cu zasijati posebne vrste trava u cilju zelene gnojidbe..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 28 Srpanj, 2009, 06:13:20
Baš ču pitat tog susjeda za taj plug ako ga tu negdje ima i ako bude prilike,slikat ču ga i staviti slike.Ivane molio bi te da mi kažeš koje su to vrste trava,kad se siju i dal te smjese mogu ići u svaki vinograd il to ovisi o podneblju.Ja sam zainteresiran za to posebno sad kad je ovo ljeto tako loše pa zbog kiša nisam mogao ići u vinograd   prskati,jer ja frezam a i imao bi koristi zbog zelene gnojidbe.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 28 Srpanj, 2009, 09:03:55
jeremija, bolje je staviti trave koji su vise autohtone na tvom podrucju ali posto je hrvatska jako mala zemlja, 90% travnih smjesa pase gotovo na svakom podrucju osim na nekim izrazito ekstremnih kao sto su dalmatinski otoci i pojedinih dijelovi obale u dalmaciji dok je u kopnenom dijelu to gotovo svejedno. bolje ti je posijati vise razlicitih trava s time da obavezno moras imati neku leguminozu koja fiksira atmosferski dusik i neke cvjetajuce biljke koje privlace korisne kukce i pcele ali i biljke koje razvijaju jacu zelenu masu i relativno dublji korijen sto ti ovisi o profilu i strukturi tla. ja planiram napraviti neku smjesu djeteline (jos nisam odlucio tocno koje ali vjerojatno crvene samo ona je relativno visa biljka za razliku od bijele), grahorice, facelije, boba, pelina, preslice..

ako te zanima vise, bas sam nasao neku prezentaciju o tome pa provjeri:

http://www.agr.hr/cro/nastava/bs/moduli/doc/ag1149_tlo_fiksacija_dusika.pdf
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: mmihale on 28 Srpanj, 2009, 20:06:25

ja imam isto slicni postupak, samo kaj kravlji gnoj stavljam oko trsa, a kompost i biljke za zelenu gnojidbu svake druge godine izmedju redova. nisam preveliku paznju obracal da bude blize ili dalje od trsa. Jednostavno okrenem zemlju plugom, malo isfrezam, i posijem biljke.


sad je pitanje koliko cesto gnojiti sa kravljim gnojem, svake godine manjim kolicinama ili svake 3-4 malo vecim?

Pozdrav.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 07 Listopad, 2009, 13:34:16
bolje ti je svake 3-4, tak i kjnige govore a i imam primjer svoga kuma koji je gnojil stajnjakom svake godine a trsje mu je taman najbolje kaj se mene tice za poseci
i sad bi pital nekaj :drugi tjedan rigolam parcelu i posto nisam dal zemlju na analizi (normalno),bi me zanimalo kakav bi mineralni gnoj posipal( dal 7-14-21 ili koji drugi ovak napamet).tlo je poprilicno ilovasto.parcela je velicine 40x20 i kolko bi tu bilo vreca dosta.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mc Ozy on 07 Listopad, 2009, 14:00:55
Ovak na pamet, moral bi prije rigolanja navesti zreli stajnjak, po jedne tačke na razmak od max. 2 m i razbacati. Posoliti parcelu kemičarom, 7-20-30 ili 5-20-30. Vjerojatno ti je tlo i dosta kiselo, ono Ph vrijednost...pa bi ga trebalo posoliti z vapnom. Ja sam dal analizu 2002. i tak moral raditi, jer se to poslije teško popravlja. Kad zrigolaš odozgo opet ponovi gnojenje u istoj količini, stajnjak+ 7-20-30 i zafrezaj. Za mikroelemente...Bože pomozi. Preporučam ti korištenje Start tableta pri sadnji.Imaš na naslovnici negdje prilog o tome.http://www.vvvforum.eu/index.php?s=926 Evo, ja bi tak, ono čisto po domače.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 07 Listopad, 2009, 16:45:17
Analiza tla za rigolanje je obavezna!!!
Rekla kazala princip ne vodi ničemu. Nemate svi ista tla i uvjete!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 07 Listopad, 2009, 18:14:12
Riba ja ti isto preporučam zemlju na analizu da se ne zezneš kak sam se ja i sad imam problema s mikroelementima.Kad sam postavil sliku jednog čokota Razor mi je napisao zemlju pod hitno na analizu,jer nešto debelo ne štima blokira čokotima uzimanje mikroelemenata.Bolje da si to rješiš prije nego si počeo rigolanje.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 07 Listopad, 2009, 18:40:46
ju,a ka sam ve ???moral bi onda sad iti citat kak se to uzima i kam se to posilja , to valjda nema u Vz i kolko to košta,pa kak dugo traje --bem ti sami upitniki >:(
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pissta on 07 Listopad, 2009, 19:07:10
E moj Ribek,evo ti nekih odgovora...analiza tla u Varaždinu košta 305 kuna tj.manje od jedne vreće npk gnojiva(za usporedbu!)Ako si u upisniku poljoprivrednih proizvođaća imaš popust od nekih 80%.Analizom poljoprivredni proizvođač dobiva uvid u reakciju tla (pH),postotak humusa, količinu fosfora i kalija, postotak dušika, kalcijevog karbonata, fiziološki aktivnog vapna, količinu mobilnog aluminija i hidrolitičku kiselost. E pa sad ti vidi da li se to isplati :)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 07 Listopad, 2009, 19:12:27
imam prijavljeno OPG,ali mi jeremija veli da to vise ne rade u Vz.mogel bi ja tu nekaj iskemijat prek kakvog prijatelja koji je uclanjen u kakvu udrugu
ak bi to jos bilo u Vz.bum se sutra raspital
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 07 Listopad, 2009, 19:20:43
pissta gdje ima u Varaždinu i ja bi trebao?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pissta on 07 Listopad, 2009, 19:32:51
E sad ni ja više nisam siguran...bilo je to u Trakoščanskoj ulici,no ta se je poljoprivredna apoteka preselila ...raspitat ću se ovih dana pa ću svakako javiti
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 07 Listopad, 2009, 19:50:08
Ja sam čuo da je taj tip preselio laboratorij u Ivanec.To mi je rekao Matovinović.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 07 Listopad, 2009, 20:00:53
Ak je to taj laboratorij, http://baza.azo.hr/projekt_lab/?content=view&id=22 (http://baza.azo.hr/projekt_lab/?content=view&id=22) odnosno ak se preselil u Ivanec i mene zanima pa napišite ak kaj saznate
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 07 Listopad, 2009, 20:19:32
Da to je bio Davor Hižak a evo i njegov broj mobitela ako ga još uvijek koristi:098/574-184
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jnix on 07 Listopad, 2009, 23:49:10
E moj Ribek,evo ti nekih odgovora...analiza tla u Varaždinu košta 305 kuna tj.manje od jedne vreće npk gnojiva(za usporedbu!)Ako si u upisniku poljoprivrednih proizvođaća imaš popust od nekih 80%.Analizom poljoprivredni proizvođač dobiva uvid u reakciju tla (pH),postotak humusa, količinu fosfora i kalija, postotak dušika, kalcijevog karbonata, fiziološki aktivnog vapna, količinu mobilnog aluminija i hidrolitičku kiselost. E pa sad ti vidi da li se to isplati :)

305kn-80%  ili  je to već   cijena sa popustom ?, svejedo je povoljno ,  za par litri vina koje prodaš napraviš analizu ...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: poznanovec on 08 Listopad, 2009, 08:10:09
dal je to zbilja to, analiza na agronomiji košta 700kn, a ova oko 300kn
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pissta on 08 Listopad, 2009, 08:35:04
Mladići,evo odgovora :)
Iako je Poljoprivredna postaja d.o.o. Varaždin prestala postojati, poljoprivrednici iz Varaždinske županije i dalje će moći svoje tlo dati na analizu. Posao ugasle Poljoprivredne postaje sada će po cijeni od 200 kn obavljati Bioinstitut iz Čakovca i Visoko gospodarsko učilište iz Križevaca.
Varaždinska županija i dalje će su/financirati analizu tla, i to  nakon što poljoprivrednik sam dostavi uzorke na analizu i u Upravni odjel za poljoprivredu Varaždinske županije dostavi račun o plaćanju.
Na isti način vratit će se i troškovi za kupnju kalcijevog karbonata za odkiseljavanje tla, budući se pokazalo da su tla u Varaždinskoj županiji uglavnom prekisela. Više informacije može se dobiti na telefon Upravnog odjela 390 581. 
izvor:službene stranice varaždinske županije
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 08 Listopad, 2009, 12:43:57
ja nosim u os na analizu tla i kosta oko 500kn
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: krešo on 08 Listopad, 2009, 19:06:43
kod nas je 200 kn
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 09 Listopad, 2009, 09:32:24
nevjerojatno,ko da ne zivimo u istoj drzavi....od sela do sela druga cijena,osim kaj je u pitanju vjerojatno kvaliteta tog nalaza
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: poznanovec on 09 Listopad, 2009, 09:39:55
sad sam zval u čakovec vest lab-bioinstitut analiza tla 200kn+pdv
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 09 Listopad, 2009, 16:35:33
Možeš mi dati njihov broj meni odgovara i cijena i blizina,to mi je najbliže.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: poznanovec on 09 Listopad, 2009, 17:34:06
Možeš mi dati njihov broj meni odgovara i cijena i blizina,to mi je najbliže.
040-391-485
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 09 Listopad, 2009, 19:28:43
Hvala u ponedeljak ih zovem radi dogovora.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Juznjak on 11 Listopad, 2009, 16:10:56
Da li netko zna gdje se mogu kupiti kvalitetne nasadjene motike  ??? Cuo sam da ih ima kod Nogala medjutim neznam adresu? Ako netko zna neka javi. Unaprijed hvala.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 11 Listopad, 2009, 17:55:01
danas sam se nasel sa covjekom koji mi bi trebal rigolat.parcela je 40x20,ravna ko stol,bez kamena i veli da mu za to treba 5 sati.meni se to vidi nekak dugo.vura po 200kn
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 11 Listopad, 2009, 18:50:25
danas sam se nasel sa covjekom koji mi bi trebal rigolat.parcela je 40x20,ravna ko stol,bez kamena i veli da mu za to treba 5 sati.meni se to vidi nekak dugo.vura po 200kn
kako ce rigolati?
meni su 2H rigolali 17 radnih sati po 1000kn sat, jednobrazni plug,dubina 70cm-100cm,ovisi o kamenju,traktor JD od 275KS
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 11 Listopad, 2009, 19:18:10
danas sam se nasel sa covjekom koji mi bi trebal rigolat.parcela je 40x20,ravna ko stol,bez kamena i veli da mu za to treba 5 sati.meni se to vidi nekak dugo.vura po 200kn

Ako ti bu rigolao s traktorom onda je to puno vremena s obzirom da je kako kažeš ravnica.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 12 Listopad, 2009, 15:02:36
ICB-om na 80 cm dubine
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 12 Listopad, 2009, 15:47:24
Onda bi to moglo biti tak.Ja sam mislio da bu oral s jednobrazdnim plugom.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 12 Listopad, 2009, 15:56:01
onda ok.mislil sam posto nemam neki uvid kak to brzo ide da me muz ne odere ko zadnjeg lajbeka
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jnix on 13 Listopad, 2009, 07:04:19
po iskustvu mojih prijatelja , uvijek ispadne više sati i znači novca nego se dogovorite na početku zato pazi...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 13 Listopad, 2009, 09:24:27
Meni je jednobraznim plugom naplatil 1 ral (oko 6000 m2) 1000 kn. Na 70 cm dubine.
JCB iliti kombinirku sam na crno uspio dobiti za 180 kn/h. - vađenje panjeva + rigolanje.
Rigolaj s jednobraznim ak možeš- manje buš platil i dogovori unaprijed cifru. 8)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 13 Listopad, 2009, 18:46:37
hja,fantje danas smo poceli u 15 pa do 18 i 30.jos jeno vuru i pol sutra.i tak bu zislo kak je rekel.nema veze muz dobro dela.sam je prekinul ,veli ne vidi bas dobro pa ak vec placam bumo onda to sutra posteno dogotovili
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 15 Listopad, 2009, 18:54:44
Riba je gotovo rigolanje,kak je bilo na kraju i dali si zadovoljan?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 16 Listopad, 2009, 13:39:57
je,gotovo.5,5 h za 1100 kn.dobro je napravil tak da sam zadovoljan.kaj se tice analize u ČK to vam je 200kn po uzorku(1kg zemlje) a uzorak se uzima znaci jedan povrsinski(200kn) i jedan dubinski(2ookn) sloj + PDV i to je negdje oko 500kn.pa sad kolko takvih uzoraka pošlješ tolko put po 500kn da nebi neko slucajno mislil da je to generalno za sve uzorke 200kn.daju ti analizu kolko cega staviti ali ne daju preporuku koji asortiment bi tu bilo najbolje posadit
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: poznanovec on 17 Listopad, 2009, 09:43:37
ja sam zval prošli tjedan, teta koja tam dela mi je rekla da to košta 200kn+pdv, ali prasica nije rekla da se svaki uzorak plača posebno
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 17 Listopad, 2009, 20:43:13
Obavezna su dva sloja za voćarsko-vinogradarske kulture, 0-30 cm  i 30-60 cm.


Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 26 Listopad, 2009, 14:05:28
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC02890.jpg)

eto djecaci gotovo za ovo leto.del sam mineralac i nekaj konjskog briketa kaj mi je ostalo i sve sam to kak se vidi podoral jednobraznim plugom a stroj je Tomo vinkovic 20 konja :o
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mc Ozy on 26 Listopad, 2009, 19:49:13
ja sam zval prošli tjedan, teta koja tam dela mi je rekla da to košta 200kn+pdv, ali prasica nije rekla da se svaki uzorak plača posebno
E da, znači nema čuda. Mene došlo u Zgb. 700 kn i to bez analize mikroelemenata, što bi bilo još toliko ! Samo štalski gnoj, NPK i vapno, meliorativno, pa ufrezati odozgo i preporuka gnojenja kad vinograd dođe u rod !
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 27 Listopad, 2009, 09:03:44
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC02890.jpg)

eto djecaci gotovo za ovo leto.del sam mineralac i nekaj konjskog briketa kaj mi je ostalo i sve sam to kak se vidi podoral jednobraznim plugom a stroj je Tomo vinkovic 20 konja :o
Štihača ti je u kvaru?  ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 27 Listopad, 2009, 09:27:52
Zar su sva tri reda tvoja ;D
Lijepo si ti to uradio,otprilike to tako i kod mene izgleda kada radim sa plugovima ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: doktor.who001 on 27 Listopad, 2009, 14:17:51

Dali ima netko iskustva sa kopačicom za tlo - Dodatni nastavak na flakserici za obradu tla između čokota.
(po sredini kosim travu).

(http://i38.tinypic.com/20r93mc.gif)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 27 Listopad, 2009, 15:27:02
Nemam al mislim da moja husqvarna od 2.4ks preslaba za ovo :P
Iako mi baš izgleda zanimljivo :)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 27 Listopad, 2009, 15:36:07
Nemožeš s ovim nikakav veći ili ozbiljniji posao napraviti: otpadnu ti ruke i leđa, bolje ručno nego s tim....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 27 Listopad, 2009, 15:55:08
Zar su sva tri reda tvoja

za nepovjerovat ali stvarno su to sve  moji redovi ::) bit ce sad malo vise,ha sad bum posadil jos citavih 200 komada pa se ti grizi kolko hoces ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: poznanovec on 27 Listopad, 2009, 16:16:52
bilo je rasprave o tome, mislim da je to preslabo za trsije, a namjenjeno je za vrtove
to u ponudi imaju svi proizvođači trimera i kod svakog piše da je to namjenjeno obradi gredica jagoda u vrtovima
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 27 Listopad, 2009, 18:04:55
eto djecaci gotovo za ovo leto.del sam mineralac i nekaj konjskog briketa kaj mi je ostalo i sve sam to kak se vidi podoral jednobraznim plugom a stroj je Tomo vinkovic 20 konja :o
Nemojte čovjeka za 3 reda zezati. Lijepo i šta više pošteno je, šta je to podijelio sa nama. Nemaju svi hektar vinograda.
Lijepo je uopće šta čovjek ima malo rekreacije i nešto vina za svoje potrebe.
Još ako dobije kakvu medalju za vino na lokalnoj izložbi vina, gdje je sreći kraj onda ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 28 Listopad, 2009, 10:52:36
ma moj prijatelju ne ljutim se ja jer znam da je zafrkancija,nema beda.poceo sam s kolko sam mogao trenutno a i da velim po istini nisam imao nikakvog iskustva stime  kao sto znas pa je ovo bilo ,bi reko cist za stjecanje prakse.sad idem dalje pa ko zna dokle ce to doci.inace ne pijem bas previse nego onak malo s drustvom pa ce mi nekih 300-400 litara biti uvrh glave dovoljno,a to ce valjda s tih 260 trsova biti zadovoljeno jer vise ne trebam.to bum obdelaval onak z voljom sto mi je i cilj  ;) A VI mučačosi  nemojte se ustrucavat,samo udri ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 28 Listopad, 2009, 11:28:00
inace ne pijem bas previse

moram priznati da me je ovo steglo oko srca.. :'(
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 28 Listopad, 2009, 14:38:27
moram priznati da me je ovo steglo oko srca.. :'(
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 30 Listopad, 2009, 10:59:35
Štihača ti je u kvaru?

ko se stihace laca sa stihacom i umire ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 11 Studeni, 2009, 13:54:02
mislim da je najbolje rigolanje sa bagerom gdje ima puno starog korijenja i panjeva,90-100cm dubine, a sto se tice isplativosti mislim da je najbolje sa plugom rigolerom...mislim da je najjeftinije...unazad godinu dana cijena usluge rigolanja je porasla sa 1kn/m2 na 1.5-2kn/m2, barem kod nas u pozestini
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Moslavac on 16 Studeni, 2009, 21:18:27
Evo postavit cu tu slike od radne akcije u subotu...Daklem prosli vikend zaštihan jedan vinograd uz krštenje mošteka, ovaj vikend pognojen i zaštihan (ali samo oko trsova) drugi. Bilo je naporno, pogotov jer je to bilo jutro nakon Martinjske fešte pa smo svi bili malko bolesni i umorni, ali svjež zrak je učinio svoje i odmah smo se razluftali...

Kum u govnima...

(http://img526.imageshack.us/img526/3360/dsc01238lc.th.jpg) (http://img526.imageshack.us/i/dsc01238lc.jpg/)

Štihanje...

(http://img163.imageshack.us/img163/3301/dsc01243w.th.jpg) (http://img163.imageshack.us/i/dsc01243w.jpg/)

Pauza...

(http://img683.imageshack.us/img683/2051/dsc01245.th.jpg) (http://img683.imageshack.us/i/dsc01245.jpg/)

Razvezen gnoj...

(http://img21.imageshack.us/img21/8996/dsc01262bt.th.jpg) (http://img21.imageshack.us/i/dsc01262bt.jpg/)

Zaštihano...

(http://img263.imageshack.us/img263/6620/dsc01252z.th.jpg) (http://img263.imageshack.us/i/dsc01252z.jpg/)

Opet pauza...gablec, kava, gemišt...

(http://img5.imageshack.us/img5/4645/dsc01259e.th.jpg) (http://img5.imageshack.us/i/dsc01259e.jpg/)

(http://img5.imageshack.us/img5/8878/dsc01260xo.th.jpg) (http://img5.imageshack.us/i/dsc01260xo.jpg/)

Opet posel...

(http://img252.imageshack.us/img252/9484/dsc01272f.th.jpg) (http://img252.imageshack.us/i/dsc01272f.jpg/)

Opet gemišti, ovaj put završni, po mraku...

(http://img39.imageshack.us/img39/9053/dsc01284ml.th.jpg) (http://img39.imageshack.us/i/dsc01284ml.jpg/)

Eto i gozbe za umorne radnike...

(http://img697.imageshack.us/img697/3/dsc01290.th.jpg) (http://img697.imageshack.us/i/dsc01290.jpg/)

A nakon toga bela do dugo u noć...

(http://img683.imageshack.us/img683/250/dsc01296c.th.jpg) (http://img683.imageshack.us/i/dsc01296c.jpg/)

I za kraj par fotki krajolika...

(http://img21.imageshack.us/img21/1948/dsc01255xn.jpg)

(http://img121.imageshack.us/img121/1739/dsc01277k.jpg)

(http://img697.imageshack.us/img697/7654/dsc01278n.jpg)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 17 Studeni, 2009, 16:29:08
Moslavac pa u tvojim rukama od alata,vidio sam jedino rukavice a lopatu nigdje.
Jadan kum kud ste ga smjestili.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Moslavac on 17 Studeni, 2009, 16:39:43
Moslavac pa u tvojim rukama od alata,vidio sam jedino rukavice a lopatu nigdje.
Jadan kum kud ste ga smjestili.

samo ti zajebavaj... ;D

A uostalom dobro si rekao nigdje lopate...kad ih ni nije bilo, mi koristimo štihače :D

...a kum, sam si je odredio lokaciju, rekel je tam je svoj na svome  ::) ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 03 Prosinac, 2009, 11:48:01
da malo tu nekaj procaskamo.
citam o tome kako ko obraduje vinograd.pa jedni stave djetelinu,drugi cvijece,treci lavandu itd,itd...
ja sam jedno vrijeme isto imal travu no nisam se bas time razveselio.problem je bil u tome da mi je usljed djelovanja suse dolazilo do pucanja zemlje,te samim tim do isusivanja dubinskih slojeva zemlje kroz te pukotine.rezultat je toga bio malaksalost trseva usljed ljeta zbog nedostatka vlage,pogotovo onih blizu kojih je ta pukotina prolazila.gledajuci emisije te citajuc literaturu ,glavni savjeti protiv takve pojave bi bilo plitka obrada tla ,znaci frezanje.pa sam onda ja to lijepo u jesen izorao,na proljece pofrezao i tijekom godine jos 3-4 puta lagano pofrezam i sve se vratilo u normalu. stime da mogu reci da mi je puno lakse to Vinkovićem pofrezat nego trimerom sisat.
pa me zanima kako vi koji imate zatravnjene vinograde to rjesavate?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: trebor on 03 Prosinac, 2009, 12:10:06
Ja pofrezam, jer u protivnom imam puno voluharica.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 03 Prosinac, 2009, 12:50:31
moze se napraviti kombinacija, svaki drugi red zatravljen i kosi se/malcira a ostali frezani ili kultivirani.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 03 Prosinac, 2009, 13:33:30
da malo tu nekaj procaskamo.
citam o tome kako ko obraduje vinograd.pa jedni stave djetelinu,drugi cvijece,treci lavandu itd,itd...
ja sam jedno vrijeme isto imal travu no nisam se bas time razveselio.problem je bil u tome da mi je usljed djelovanja suse dolazilo do pucanja zemlje,te samim tim do isusivanja dubinskih slojeva zemlje kroz te pukotine.rezultat je toga bio malaksalost trseva usljed ljeta zbog nedostatka vlage,pogotovo onih blizu kojih je ta pukotina prolazila.gledajuci emisije te citajuc literaturu ,glavni savjeti protiv takve pojave bi bilo plitka obrada tla ,znaci frezanje.pa sam onda ja to lijepo u jesen izorao,na proljece pofrezao i tijekom godine jos 3-4 puta lagano pofrezam i sve se vratilo u normalu. stime da mogu reci da mi je puno lakse to Vinkovićem pofrezat nego trimerom sisat.
pa me zanima kako vi koji imate zatravnjene vinograde to rjesavate?
Frezanje ne štiti dugoročno od isušivanja, padne kiša i stvori se pokorica i kapilare koje isušuju zemlju. Bolje drugim načinom.
Osim toga, frezu nije preporučljivo koristiti ako je veći nagib jer dolazi do erozije, posebno na lakšim tlima.
A, tamo gdje su oni ogromni komadi lapora na težem tlu, kod frezanja razbijaš i traktor i priključno vratilo i roto motičice.
Meni je vinograd zatravljen, lani sam sijao djetelinu pa sam frezao 60 cm od reda, ali uz dobru kosilicu nije uopće problem košnje.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 03 Prosinac, 2009, 16:23:13
Ja ne frezam,nek travu po sredini pokosim,a oko trsova sam prošle i ove godine štihao.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: DarzaJ on 03 Prosinac, 2009, 17:55:28
Isto kao Zagorac, bez freze. Doduše imam manji hobi vinograd pa  štiham u jesen oko trsova, na proljeće motika.
Između redova trava i kosim 5-8 puta ovisno o rastu trave.
Zemlja u vinogradu ne puca za razliku od u voćnjaku a jedno do drugog je. ???
Iduće godine ću oko trsova posijati neku mahunarku.
Prošle godine sam imao grašak oko trsova i pokazalo se korisno, samo onda pazim na dušik.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: musher on 03 Prosinac, 2009, 18:18:33

Nakon desetak godina frezanja na podravskom pesku, podnožje vinograda mi je dobilo dobrih 1/2 m nadmorske visine. Zbog toga zadnjih godina su redovi zatravljeni i kao što Razor kaže, s dobrom kosilicom nema problema.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 03 Prosinac, 2009, 18:26:10
dobro je imati zatravljen vinograd, mislim da je to najbolja solucija i onda malcirati da malc ostaje i vinogradu jer i on je zastita od direktnog suncevog svjetla i daje nesto vlage zemlji i stiti od direktnog isusivanja i pucanja zemlje. takoder je vrlo bitna stvar otvarati zemlju u jesen da sto vise ovih jesenskih i zimskih oborina ude i prodre u dublje slojeve tla pa ce tako trs biti bolje opskrbljen vodom u ljeto ako nastupi dulji susni period. ovo ne vrijedi previse za mlade vinograde koji jos nemaju dovoljno razgranat korijenov sustav. konstantna obrada frezanjem je daleko najlosija solucija, pogotovo na nagnutim terenima jer dolazi do gubitka zemlje ali i hranjivih tvari i uvelike se narusava tekstura i kvaliteta tla. zelena gnojidba je takoder odlican potez i jedan od najboljih samo treba paziti sa dusikom i odabirom biljaka.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: kos on 03 Prosinac, 2009, 19:15:53
E vidis, ovo mi je zanimljiva tema. Kod mene je bilogorski pijesak, dosta siromasno tlo. Problemi sa susom zadnje dvije godine. Mi nit imamo travu, nit frezamo, nit kopamo. Nego "struzemo". Hm, kak da objasnim ako netko ne zna? Imamo strugac, ostra ravna alatka na kraju motke koja se povlaci neposredno ispod povrsine. Na pijesku je to lagano, udje par cm ispod povrsine, posijece travu i zatvori pukotine i kapilare koje isusuju. Moj stari inzistira na tome, izmedju ostaloga i zato jer mu je "cisto tlo" u vinogradu najurednije i najljepse.
Ja moram reci da ne znam gotovo nista o obradi tla u vinogradu, ali htio bih nauciti, vidjeti koje su alternative, i koje je najbolje rjesenje.
Znaci, mislite da ovo nije najbolje? Sto predlazete? Trava? Kosnja? Sto oko trsova? Kako doci do tog znanja, sto procitati, prouciti?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jnix on 03 Prosinac, 2009, 19:41:27
Ne znam i neda mi se tražiti  da li je negdje to opisano , ali  evo,  ja bi posado kao što je posadio naš vinar i vinogradar Kezele ( Ivan vjerojatno zna),   znači   dva trsa u jednu rupu zajedno korjeni svaki na svoju stranu-pravac , jedan bolji kolac , i razmak mislim da je 140 između "trseva " , a sve radi lakše obrade sa frezom ili kosilicom sa ticalima , znači koja ide u red i do kolca na koji dođe ticalo-osjetnik kada se povlači alat...   visina prve žice biti će na oko 80-100 kako bi bilo što više prozračno... prvih godina se kopa-freza sve, a poslije trava i kako je Ivan rekao naizmjence kosi ili freza svake godine drugi red...
to mi se čini ok radi količine rada, brzine...  pa sve je inovativno , a to podržavam ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: musher on 03 Prosinac, 2009, 20:00:03
@kos
očigledno smo s vinogradima blizu i na istom tlu. Nekoliko strugača imam još uvijek spremljeno, mada već dugo nisu bili u upotrebi. Na našem pijesku najbolje do sada mi se pokazalo zatravljenje i to prvenstveno radi erozije. U jesen prođem s rotoplugom s obje strane trsova, a sredina reda ostaje zatravljena. Na jednu stranu ide stajnjak na drugu NPK, slijedeće godine obratno i sve se lijepo zagrne. E sad, ispod trsova, možda i malo zbog lijenosti, dva puta idem s herbicidom. Ne kažem da je to najbolje ali meni se tako na ovom tlu pokazalo najbolje  ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 03 Prosinac, 2009, 22:13:16
Ja sem isto Podravec. :D
Mi na jesen frzamo s kultivatorom traktorskim( 2.5 m razmak među redovima). Ostavljamo travu u sredini, a uski pojas oko trsa se do sada kopao(strugao) par puta godišnje.
Sad nam je treća godina i uvodimo herbicid jer je tlaka kopati stalno. Trava se malčira naravno. Razmšljam o leguminozi koja bi bila dobra za pješčano tli... ???
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 03 Prosinac, 2009, 22:35:33
E vidis, ovo mi je zanimljiva tema. Kod mene je bilogorski pijesak, dosta siromasno tlo. Problemi sa susom zadnje dvije godine. Mi nit imamo travu, nit frezamo, nit kopamo. Nego "struzemo". Hm, kak da objasnim ako netko ne zna? Imamo strugac, ostra ravna alatka na kraju motke koja se povlaci neposredno ispod povrsine. Na pijesku je to lagano, udje par cm ispod povrsine, posijece travu i zatvori pukotine i kapilare koje isusuju. Moj stari inzistira na tome, izmedju ostaloga i zato jer mu je "cisto tlo" u vinogradu najurednije i najljepse.
Ja moram reci da ne znam gotovo nista o obradi tla u vinogradu, ali htio bih nauciti, vidjeti koje su alternative, i koje je najbolje rjesenje.
Znaci, mislite da ovo nije najbolje? Sto predlazete? Trava? Kosnja? Sto oko trsova? Kako doci do tog znanja, sto procitati, prouciti?
Imam i ja strugač, koristim ga za vrt. Kod mene je pijesak u donjem dijelu prisutan, gore ga nema toliko. Ali drugi brijeg je pijesak na kvadrat i hrpa ih koristi tu alatku. Kad nema kiše ljudi zalijevaju staro trsje sa traktorskim cisternama.
Mučim se s tim zatravljivanjem godinama, jer mi se teško prima sjeme tako da imam svega, trave, djeteline, korova.
Sameljenu travu ostavim u vinogradu.
Ekspermentirao sam s uljanom repicom, rauolom, crvenom djetelinom i ove godine s bijelom djetelinom.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 03 Prosinac, 2009, 23:28:25
je,no svak ima neko drugo rjesenje.dobro je to malo prostudirat.kod mene je poprilicno to ilovasto tlo i dost je tesko za obradu tak da ti strugaci nemaju nikakve tu sanse(znam kak to izgleda).probal sam sa nekom kvalitetnijom travom no mi ju je drac ponistil isto i djeteljinu i onda uz sve te pizdarije sam odustal i ponovo pocel sa frezanjem.posto je poprilicno ravno nemam problema sa erozijom.
eto sad na drugom kraju parcele sadim ovo novo pa cu vidjet kako ce tu krenut taj poso.na kraju sve skupa to dobro ispadne(bez obzira na nacin)  osim kaj mi se ne svida ovo sa herbicidima.mislim si posto vec travim koruzu s kojom hranim svinje (pa stim i sebe),trsje nem dok got morem nekaj gegati.  :-*
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 04 Prosinac, 2009, 13:49:49
jnix, da znam Kezela, bio sam kod njega par puta ne festi ali u vinogradu nikada. znam da se on gura sa svojom frankovkom i ima je 100 l izvrsne a za tocenje u restoranu daje neko smece pa se ljudi dosta s njim svade, malo je lik ciganski nastrojen sto se toga tice.. ;D no dobro, poznat mi je taj nacin sadnje, trsovi u paru, nesto slicno ima Movia u jednom svom vinogradu (to mozete vidjeti na ovom filmicu koji sam postao) ali cisto sumnjam da Kezele prati njegove stope.. ;D

http://www.evino.si/?c=video&action=play&type=vinarji&entityId=8&id=1

on ima trsove u paru i na svaku stranu jedan lucanj bez reznika samo nema visoko glavu vec relativno nisko ali svida mi se nacin sadnje. prakticki imas jednokraki guyot ali bez reznika (sto naravno ne smeta jer svake godine u rezidbi uzimas za lucanj prvu jacu rozgvu pri bazi), imas manje prinose (sto je meni cilj) ali opet guscu sadnju kao i da sadis normalno na npr. 70-80 cm samo ovako sadis trsove u paru i na 100-120 cm, sto je cak i bolje jer dobivas jos vise trsova/ha a ovaj veci medutrsni razmak bolje mozes iskoristiti ako vinograd obradujes unutarrednom roto drljacom. hm, sad sam se totalno zagrijao za ovakav nacin.. ;) samo ovo sta radi Kezele je mislim previsoko, na 100 cm prva zica, to ce biti neki sustav polu pergole.. ::)

kos i ostali koji "struzu" travu, imam pitanje. pretpostavljam da znam kakav je to strugac ali jel moze fotka, bas me zanima.. da li bi to bio isti efekt kultivacije kao kod npr. cizel pluga (tj. pacje noge)..? meni je bitnije da stvar funkcionira, estetika je manje bitna i subjektivno je sta je komu ljepse vidjet u vinogradu, uredno pokosenu travu ili uredno pofrezan vinograd bez ijedne travke.. meni se ova druga solucija ne svida i sigurno nije najbolja opcija za vinograd i tlo. trava pa i korovi imaju znacajnu funkciju u vinogradu i ne treba inzistirati na tome da se doslovce svaka travka ukloni. najznacajnija funkcija je smanjivanje erozije i ispiranje povrsinskog tla i opcenito gubitka tla u vinogradu pa onda kako je neko rekao, nakon par godina obrade imas depresiju od pola metra izmedu medurednog i medutrsnog prostora. druga vazna stvar je u susnim periodima stvaranje pokorice i pucanje zemlje, zatravljeni vinograd koji ima neke cvjetajuce biljne vrste privlaci brojne korisne kukce koji oprasuju i lozu te smanjuju broj nepozeljnih stetnika kao npr. grinja, moljca, itd. malciranjem se tijekom godina stvara trajni humus u tlu. ja obradujem izmedu trseva unutarrednim roto drljacama a meduredni prostor obicnim roto drljacama. ove godine planiram kupiti manji malcer i malcirati taj prostor u redu (oko 1 m) a ubuduce cu kombinirati neke travne smjese koje cu potom zaorati. takoder sam kupio plug pa cu svaku jesen zaoravati, mozda ustrojim sistem da svaki drugi red zaorem a u ostale sijem neku travnu smjesu u jesen, vidjet cemo. evo fotka kako to izgleda kod mene u vegetaciji. obrada izmedu trsa a onda malciranje ovog medurednog prostora, do sada je bila obrada.

Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 05 Prosinac, 2009, 01:35:21
hm,pa lijepo si ti to Ivek poslikal.kak mi se cini to bi bil razmak oko 2metra.problem je u mene u starom vinogradu kaj su redovi 1,4m pa onda kad zastiham sa svake str.ostane mi traka trave 0,5m i onda me to samo zafrkava pa sam zato presel na cjelokupno frezanje,a ispod trsja okopam motikom  :o (da se ne misli kak sam postal mudrijas  ;D )
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 07 Prosinac, 2009, 20:13:07
ev dosli mi danas orati za vinograd a nis napravili ni trrecinu otkinuli spic na pligu i lemes jeb udario u neki kamen sutra bi trebali doci ujutro to zavrsit ide negdje 70-80 duboko osim an ajednom djelu diu ja dosta moglo pa mora podici slajdra đabe mu 260ks ak je mokro

View My Video (http://tinypic.com/r/i3z614/6)

View My Video (http://tinypic.com/r/rlgf36/6)

View My Video (http://tinypic.com/r/wmjr5e/6)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 07 Prosinac, 2009, 20:20:09
Miha koliko će te koštati oranje?
       
      Meni je eno plug zabrazit, čekam samo analizu da vidim kakva je ishranjenost elementima!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 07 Prosinac, 2009, 23:52:18
e pojma nemam iskreno za cjenu oranja pitam ih sutra hehe  ;D

kakav eno plug ???sta ti je .... ???
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jnix on 08 Prosinac, 2009, 07:41:08
koja ravnica... nigdje se ne vidi u okolici vinograd ili ja ne vidim? to ti je odmah iza kuće? blizu?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 08 Prosinac, 2009, 14:14:11
Nismo se razumjeli......."eno plug"......-"eno ga tamo"...., plug, stoji zabrazdit...........nema veze s nikakvom enologijom,........
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 08 Prosinac, 2009, 19:09:59
koja ravnica... nigdje se ne vidi u okolici vinograd ili ja ne vidim? to ti je odmah iza kuće? blizu?


ja ravnica al ja na brdu heheh svi koji su to vidjeli kazu da nema boljeg polozaja
 ma skroz okolo su vinogradi tj moji 3ha i par komadica od ostalkih vinogradara


pogledaj na ovoj snimci
View My Video (http://tinypic.com/r/25gdxsn/6)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 08 Prosinac, 2009, 19:56:51
Vidio sam slične položaje oko Pakraca, Daruvara i Kutjeva (Vetovo, Lukač, pa do Mitrovca) di su terene blago nagnuti, skoro ravni ,a  stim da je nadmorska visina preko 200 metara......kada si tamo nebi uopće rekao............tako vjerovatno iovaj teren od MIHE je sličan........Inače Miha koji je to uopće položaj, di ti se nalaze vinogradi?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 08 Prosinac, 2009, 22:48:28
opcina kaptol tocnije golo brdo prvo selo od kaptola prema velikoj a vinograd je odma iznad sela tj iznad sela  i padini prema velikoj

neznam sad koja je nadmorska visina kaptola al tu je negdje i golog brda jel ono to je brdo bokraj brda ;) ono ravno je al kad pada kisa normalno voda tece kroz red i ne zadrzava se na parceli i jako je pjeskovito

ev kakva je zemlja (http://i46.tinypic.com/2d7c9qo.jpg)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 08 Prosinac, 2009, 22:59:06
ma ja di god vidim malo kamena u vinogradu meni je to najbolje! ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jnix on 08 Prosinac, 2009, 23:07:35
opcina kaptol tocnije golo brdo prvo selo od kaptola prema velikoj a vinograd je odma iznad sela tj iznad sela  i padini prema velikoj
gledam te ;)  nm oko 250-280m,   ako je to skroz ono na kraju sela prema brdima tamo je 280m i gleda prema Češljakovcima
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 01:01:46
da tocno tamo  ;)


nad cesljakovcima ima 6 ha vinograda od sumarije http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=45.44416,17.699661&spn=0.00688,0.013797&t=h&z=16


ev ovak kak da ti sad objasnim vidi se najvise gore vide se redovi od vinograda

ubiti desno od tog vinograda prek puta je sad ova oranica
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 09 Prosinac, 2009, 01:09:44
offtopic pitanje, neka moderatori premjeste di treba.. koliko kod vas u Slavoniji kosta 1 ha ili 1 m2 zemlje? pitanje za mihu, winemana, ozrena.. i ostale slavonce? 8)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 01:10:13
e el se moze na tom google earthu skinit fotka satelit snimke ???
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 01:15:02
offtopic pitanje, neka moderatori premjeste di treba.. koliko kod vas u Slavoniji kosta 1 ha ili 1 m2 zemlje? pitanje za mihu, winemana, ozrena.. i ostale slavonce? 8)

cuj dok sam ovo di sad orem zgrupio od 6 vlasnika sad neznam tocno al kostalo me oko 8000eura to ovak kazem od oka  s tim da je bilo 1500m2 moje zemlje a znaci parcela je 12000 m2

al jeb sve je mi u komadu pa sam dao koliko je tko trazio jeb je puno al sta cu to je za vjeke vjekova sad moje i imat cu za koju god 5 dobro ha u komadu i to vecina dosta ravno sam 2 ha malo nizbrdo al to nije nista kak vidim da ljudi rade i tu po forumu
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 09 Prosinac, 2009, 08:14:22
 :o
Ok,znam da je kod vas jeftinija zemlja jer je imate dovoljno ;D al ja sam za 4000m2 platio 7500 eura i još dobro prošao :P 
Cijena zemlje može samo rasti pa ak vas iskrsne nešto povoljno,kupujte..pogotovo pogodne terene za vinograde.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 09:58:13
sta nemoj reci da si toliko dao jeb ja sma davao medu najvise u svom kraju nije to problem kupit da imas 1 ha u komadu neg sto kupujem po 1000-2000m2 od svakog vlasnika pa svaki nece bez 1000e kad znaju da ti treba pa te ucjenjuju al ima i korektni ljudi od dvojce susjeda dao sam im vise al ono ok cjena je bila ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Moslavac on 09 Prosinac, 2009, 10:38:54
Eto ljudi, ja cu ipak ovaj drugi vinograd (kaj smo štihalo samo između trsova) morat pofrezat sad jer ima strašno puno rupa od voluharica...inače sam u jesen samo štihao oko trseva a sredinu kosio, sad ću morat pofrezat pa opet zatravnit...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 09 Prosinac, 2009, 11:30:37
Vinofil, to je istina, cijene idu u nebo, pogotovo kod vas koji ste u (pri)morskim krajevima jer tamo vise nitko ne gleda zemljiste kao poljoprivredno vec kao gradevinsko.. prica mi sad prijatelj iz Istre (Gerzinic) u Esplanadi, pitam ga jel sadi jos sta (trenutno je kaze na oko 6 ha), veli da nema sanse, cijena 1 m2 je oko 10 eura (!?) za vinograd i da je gotovo nemoguce naci kvalitetan i relativno povoljan polozaj za sadnju a i kaze da ga kriza dosta muci i da mu bas nejde kao prije i kako je zamislio.. :( pitam za cijenu posto vidim da "jos nepoznati" vinari i mladi forumasi (pocetnici u poslu) imaju 10ak ha vinograda pa reko bas me zanima kako je dolje cijena zemljista. a fala bogu zemlje imaju na bacanje, kad se samo sjetim onog poteza od Kaptola do Kutjeva, ima prekrasnih, velikih oranica i livada za vinograde na stotine hektara! e da je Moslavina takva.. ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 19:32:22
Vinofil, to je istina, cijene idu u nebo, pogotovo kod vas koji ste u (pri)morskim krajevima jer tamo vise nitko ne gleda zemljiste kao poljoprivredno vec kao gradevinsko.. prica mi sad prijatelj iz Istre (Gerzinic) u Esplanadi, pitam ga jel sadi jos sta (trenutno je kaze na oko 6 ha), veli da nema sanse, cijena 1 m2 je oko 10 eura (!?) za vinograd i da je gotovo nemoguce naci kvalitetan i relativno povoljan polozaj za sadnju a i kaze da ga kriza dosta muci i da mu bas nejde kao prije i kako je zamislio.. :( pitam za cijenu posto vidim da "jos nepoznati" vinari i mladi forumasi (pocetnici u poslu) imaju 10ak ha vinograda pa reko bas me zanima kako je dolje cijena zemljista. a fala bogu zemlje imaju na bacanje, kad se samo sjetim onog poteza od Kaptola do Kutjeva, ima prekrasnih, velikih oranica i livada za vinograde na stotine hektara! e da je Moslavina takva.. ;D

kad si ti bio zadnji puta na toj relaciji u zadnji par god jako puno je posađeno i ja ko tesko je naci zemljiste gore iznad ceste aj jos oko kaptola se najde al prema kutjevu sve teze ono mozes ispod cest al to je vec ravnija jaca zima i odo vinograd
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 09 Prosinac, 2009, 19:56:58
kad si ti bio zadnji puta na toj relaciji u zadnji par god jako puno je posađeno i ja ko tesko je naci zemljiste gore iznad ceste aj jos oko kaptola se najde al prema kutjevu sve teze ono mozes ispod cest al to je vec ravnija jaca zima i odo vinograd

bio ove jeseni i koliko sam vidio ima zemlje dosta i to dobre.. ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 09 Prosinac, 2009, 20:05:49
jebem ti sta se nis skreno malo do mene hehehe  ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 09 Prosinac, 2009, 22:58:30
offtopic pitanje, neka moderatori premjeste di treba.. koliko kod vas u Slavoniji kosta 1 ha ili 1 m2 zemlje? pitanje za mihu, winemana, ozrena.. i ostale slavonce? 8)
problem je usitnjenost zemljista i nerijesena papirologija...moj stari je kupovao od 7 vlasnika 1 ha zemlje..nakon imovinskih rasprava(nasljedstva) zemlja je podijeljana na 7 unucadi koji su od Australije,Njemacke,Beograda i 4 su u Hrvatskoj ali nisu ni znali da su to naslijedili...pa dok su punomoc poslali proslo dvije godine..a sve okolo te parcele je moje....ali nisu puno trazili jer nisu znali da je okolo moje, oko 10 000 eura...
ali da je zemlja bila od nekoga iz susjedstva ma ne  bi daili ispod 20 000eura,tako da cijene zemljista variraju od vlasnika do vlasnika
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 09 Prosinac, 2009, 23:47:05
jebem ti sta se nis skreno malo do mene hehehe  ;D

a di si ti tocno?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 10 Prosinac, 2009, 00:09:50
ja sam u pozegi al podrum i vinograd mi je u golobrdu to ti je prvo selo od kaptola prema velikoj a tamo sam dosta cesto

tj kad si iso cestom od kaptola do kutjeva tu ti je selo prije kaptola znaci zapadno od kaptola prvo selo  ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: klopotec on 11 Prosinac, 2009, 17:57:54
E vidis, ovo mi je zanimljiva tema. Kod mene je bilogorski pijesak, dosta siromasno tlo. Problemi sa susom zadnje dvije godine. Mi nit imamo travu, nit frezamo, nit kopamo. Nego "struzemo". Hm, kak da objasnim ako netko ne zna? Imamo strugac, ostra ravna alatka na kraju motke koja se povlaci neposredno ispod povrsine. Na pijesku je to lagano, udje par cm ispod povrsine, posijece travu i zatvori pukotine i kapilare koje isusuju. Moj stari inzistira na tome, izmedju ostaloga i zato jer mu je "cisto tlo" u vinogradu najurednije i najljepse.
Ja moram reci da ne znam gotovo nista o obradi tla u vinogradu, ali htio bih nauciti, vidjeti koje su alternative, i koje je najbolje rjesenje.
Znaci, mislite da ovo nije najbolje? Sto predlazete? Trava? Kosnja? Sto oko trsova? Kako doci do tog znanja, sto procitati, prouciti?

i moj deda je ovak delal (isto u Podravini) dobrih 25 godina. mađaši su u isto vreme imali zatravljeni vinograd. Rezultat: naše su gorice dobrih pol metra niže jer je voda konstantno ispirala tlo... Sad su i naše gorice zatravljene, a štiha se samo oko trsja. Ove godine mislim dio parcele na kojoj je mladi vinograd preorati i izfrezati na proljeće...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Juznjak on 27 Prosinac, 2009, 18:00:23
U nas dolje, recimo u Dingacu nemoze se naci obradljive zemlje (gdje je nekada bila loza) ispod 20 do 25 €/M2 Pa tko voli nek izvoli
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Juznjak on 19 Siječanj, 2010, 13:18:22
Kod nas dole na Jugu bager od 6T uzima 200 hrk po satu bageriranja/trapljenja  ::)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 19 Siječanj, 2010, 14:06:31
Ja sam prošli tjedan orao dublje na oko 60-70 cm plug imam doma (nije moj, posuđen, ali je već 3 g. kod mene) tak da sam platio samo radni sat traktora 250 kn. bio mi je holland 190 KS,  ukupno je radio oko 8 sati (radni sati traktora, vremenski bi rekao oko5 sati), površina mislim da je oko 1 jutra, a plaćanje sam dogovorio kroz vino.....ja prezadovoljan, ovi mi dana treba doći još jedan dio izmalčirati oko 1,5-2 ha.....a cijena rada malčera ili tarupa kako hoćete je oko 350 kn/h i to riješavam nešto vinom nešto kešom.........imam i kratki filmić oranja al jbg neznam kak staviti, nekužim se u to, budem probo još al sumnjam........ 
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 19 Siječanj, 2010, 14:15:52
ozren, cijena rada malcera je dosta visoka.. ::) sta tocno malciras?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: ozren007 on 19 Siječanj, 2010, 14:18:58
šikaru, ima granja debljine i po 7-8 cm........
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: tupka on 21 Siječanj, 2010, 20:36:49
šikaru, ima granja debljine i po 7-8 cm........
ja sam to pošpricala sa tordonom i onda kad se je posušilo sam s flaksericom, onom koja ide na leđa i nožem sve porezala i spalila, a ove deblje sam popilila sa motorkom, no to je bilo samo oko 200 čhv
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: krešo on 22 Siječanj, 2010, 16:35:08
U koje doba vegetacije je to najbolje pošpricat jer ja imam i debljeg granja.
Mislim parcela je od suseda , on ne dela ,a granje meni stvara probleme .
Prodati naravno ne želi
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 01 Veljača, 2010, 10:34:19
neki dan mi zavrsili rigolanje nove table ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: staklar on 02 Veljača, 2010, 18:42:54
Ja samo kosim,nikakvo  štihanje ni okapanje.
Vjerojatno nije loše okopavat oko trsa,al nažalost nikad nemam vremena,uvjek mi nekaj mora iskrsnut...
Lani sam 4 puta kosio ;prvi put poslje Uskrsa - kosilicom;
 drugi put malo zapusstio (proljetna sjetva se otegla),ali nije bilo nikaj tak strašno,prv ivikend u lipnju - među redovima kosilica,a oko trsova ručnom kosom(na žgance) ;)
treći put  prvi vikend u srpnju samo kosilica
četvrti put 5 kolovoza prvo sve ručnom(korova kolko hoćeš),izvukao nakon 2-3 dana (potpalio) i sve na ravno pokosio kosilicom.
spasila me suša,trvaka ni jedna nije porasla,u berbi  počelo se tek malo zelenit..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 02 Veljača, 2010, 23:47:03
a kad onda i kak mislis ti to pognojit ak ti je motika tak mrska.kaj duze cekas samo ti bu teze ;) cini mi se da si ti jos jedan zagorac...am naj nas sramotit ;D malo prolistaj po forumu ,imas par postova o tome dal iznosit travu ili ne (prednosti i mane)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: staklar on 03 Veljača, 2010, 21:59:19
Daje bar to bila trava.. to su bili razni višegodišnji korovi,kopriva,osjak i još nekaj čemu neznam ime aznam da od njega su i krave bježale
P.S. Imam zagorske krvi ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 04 Veljača, 2010, 11:01:04
daj,nej zajebavat.pa kaj ti onda vele susedi dok vide kak to zgleda.nije bas da te moremo pofalit >:( .uvek moras biti uzor susedima i dati im primer kak mora gorica zgledati  ;) ovo leto ocekujemo slike gorice za primer ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: staklar on 07 Veljača, 2010, 15:50:54
Moj je prva liga za razliku od susjednih..prvi kaj je do mene lani je porezao,u 6mj poštucao i kosio 7 dana prije berbe..ja sam se po tome previše i patio..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 07 Veljača, 2010, 17:58:57
pa di se to vi malazite,da je takav obicaj ??? bilo je kod mene isto takovih pokusaja. decki su znali par dana pred berbu dojurit sa flaksericama da pokose one bijele ruze(zrastu prek metra u visinu,valjda ih poznate :o ).ali,vidi vraga....islo je to par let,no se broj trsova pocel naglo smanjivat....ko zna iz kojeg razloga ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: staklar on 08 Veljača, 2010, 21:10:23
A bolje da neznaš..Čovjek ima 500 trsova tuduma i na toje stavio 200 kg šećera..kaj da kažem,probao,j... ga susjed sam pa morao..gore od otrova.Mislim da se od tog neda ni rakija ispeć
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: dino on 11 Veljača, 2010, 11:29:58
Krešo, najbolje je da pozoveš ekipu iz udruge pa da to smeljemo ručno! Ti daj svoga dobroga vina i pjesma...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: tupka on 11 Veljača, 2010, 16:58:31
U koje doba vegetacije je to najbolje pošpricat jer ja imam i debljeg granja.
Mislim parcela je od suseda , on ne dela ,a granje meni stvara probleme .
Prodati naravno ne želi

šprica se po lišću, i pocinje se sušiti nakon 14 dana, to ti je ko folijalna prihrana samo sa otrovom
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Razor on 11 Veljača, 2010, 18:39:18
Nije baš praktično miješati ove pojmove pod ovom temom. Tordon i novi nasad ne idu nikako skupa.
Nakon tordona se ne smije ništa saditi jedno 3 godine, i ne vidim zašto to ne pišete pod herbicide ili obradu tla. ???
Inače bez bagera ništa, tordon samo osuši biljke, a granje i panjeve morate i tako strojno iskrčiti.
planiram na jesen rigolanje tla za novi vinograd pa sam pitao covjeka za kolko to on kopa sa ICB - om.veli 200kn po satu pa mi se to vidi nekak puno?
Da vidiš šta bager napravi u sat vremena, kao ti za tjedan dana ručno, 8 sati na dan. Po meni 200 kn po satu uopće nije puno za ICB.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 11 Veljača, 2010, 19:52:50
@Da vidiš šta bager napravi u sat vremena, kao ti za tjedan dana ručno, 8 sati na dan. Po meni 200 kn po satu uopće nije puno za ICB.

pa di si sad ovo skopal :D .to smo davno riješili ;) samo još da se riješim snijega pa na posel,sav sam na iglama,a ovaj curi ga curi :-\
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 12 Veljača, 2010, 08:32:25
200 kn/h je solidna cijena i to je ok ako je dobar stroj i majstor (ako je Torpedo Skip 150-180 kn ).
Ja sam uspio isposlovati CAT novi za 180 kn/h - vađenje panjeva + rigolanje. (to strojari ne vole raditi jer kao trgaju stroj).
Bila je ideja krčiti ručno + traktor i lanci al smo vrlo brzo odustali jer je pušiona žešća bila....
Inače rigolanje sa kombinirkom je po meni najkvalitetnije. Paziti na dubinu....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: orlando on 12 Veljača, 2010, 08:42:06
I sa kombinirkom je rigolanje i vađenje panjeva dosta skupo jer nema kominirka baš neki učinak, bolje ti je platiti i 300- 350 kn sat bagera od 20-25 tona on panjeve vadi ko iz šale a rigola 4 puta brže od najnovije kombinirke.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 10:23:00
200 kn/h je solidna cijena i to je ok ako je dobar stroj i majstor (ako je Torpedo Skip 150-180 kn ).
Ja sam uspio isposlovati CAT novi za 180 kn/h - vađenje panjeva + rigolanje. (to strojari ne vole raditi jer kao trgaju stroj).
Bila je ideja krčiti ručno + traktor i lanci al smo vrlo brzo odustali jer je pušiona žešća bila....
Inače rigolanje sa kombinirkom je po meni najkvalitetnije. Paziti na dubinu....


koliko izrigola površine za sat vremena,bez panjeva?s kombinirkom?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 10:24:37
I sa kombinirkom je rigolanje i vađenje panjeva dosta skupo jer nema kominirka baš neki učinak, bolje ti je platiti i 300- 350 kn sat bagera od 20-25 tona on panjeve vadi ko iz šale a rigola 4 puta brže od najnovije kombinirke.

ja mislim da je učinkovitije platit po m2 a ne po satu,barem iz moga iskustva...
stroj se pokvari,a mene nema,nema ga tko kontrolirat,a ovako se vidi koliko je napravio i to je to
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 12 Veljača, 2010, 10:33:18
Da,po m2 je najbolja solucija.  Ja kad vadim teren obično se pogađam u m3 i tu sam miran,mogu radit bez moga nadzora kolko ih je volja..kad čupam voćke ili lozu onda po komadu i tako..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 10:35:18
Da,po m2 je najbolja solucija.  Ja kad vadim teren obično se pogađam u m3 i tu sam miran,mogu radit bez moga nadzora kolko ih je volja..kad čupam voćke ili lozu onda po komadu i tako..

kolika je cijena rigolanja po m2 kod tebe
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 12 Veljača, 2010, 10:42:35
Kod nas se to vrši plugom. Zadnje što sam platio je 1700 kn za pola hektara.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 11:32:02
Kod nas se to vrši plugom. Zadnje što sam platio je 1700 kn za pola hektara.

ako je bila šikara prije i ako ima panjeva,jel nesmeta plugu?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 11:38:28
evo slika mehanizacije što je meni pripremala tlo za budući vinograd,stavit ću slike kako je bilo prije i kako sada izgleda..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 12 Veljača, 2010, 11:43:24
Zemlja je bila prilično uređena,bez panjeva i sličnoga.Puno bi to skuplje bilo s ovom mehanizacijom kao kod tebe..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: wineman on 12 Veljača, 2010, 11:50:02
kod mene je bila šuma,šikara,panjeva ko u priči,kamenja......nije mogla slabija mehanizacija nikako...kad pronađem slika još pa stavim
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 12 Veljača, 2010, 12:09:30
UUUUUU nemrem se ja s vama mjeriti, pa ovo su 25 tonci gusjeničari.... :o
Meni je oko 1000 m2 u 8 sati uredil (panjevi + rigolanje) cca 1500 kn. Još mi je rasplaniral šljunak za prilazni put.


Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: orlando on 12 Veljača, 2010, 13:03:40
koliko izrigola površine za sat vremena,bez panjeva?s kombinirkom?
Kombinirkom kod nas mozes izgigolati za 8 sati do max 1200- 1300 m2 i to kad ima bar malo vlage jer ako je suša u ovu našu ilovaču jedva da idu zubi od korpe, ja računam na malim parcelama cca 2 do 2,50 kn po m2.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MALI MIHA on 13 Veljača, 2010, 20:34:09
meni su naplatili rigolanje po radnom satu i parcela je 12 000m2 kostalo me  3500kn
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: cijep on 23 Svibanj, 2010, 09:15:12
Hvala IVANU,VINOFILU I PIROU na odgovorima, još samojedno pitance------malčiranje trsa travom pokošenom na tom vrtu gdje su zasađeni.Naime imam deset trsiča zasađenih prošle jeseni na vrtu.Radi se o tri sorte bijelog jestivog grožđa sa različitim datumom sazrijevanja od kraja sedmog do početka jedanaestog mjeseca-----velike bobe do 5grama.Dakle malčiranje  DA    ili   NE.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 24 Svibanj, 2010, 07:07:42
da, jedino ak ne misliš međurednu obradu. Ja ti u starom vinogradu samo kosim i i špricam s cidokorom.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: nikola_VUK on 07 Listopad, 2010, 21:14:59
Jel ima neko slike ili snimak, kako izgleda rigolanje sa bagerom ili kombinirkom?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 08 Listopad, 2010, 19:56:54
Jel ima neko slike ili snimak, kako izgleda rigolanje sa bagerom ili kombinirkom?
A šta te zanima?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: nikola_VUK on 09 Listopad, 2010, 23:09:53
Kako to izgleda kad se radi, nisam nikad gledao. Uzme li onu kasiku za kopanje pa sa njom sve kopa, ili ima neki drugi prikljucni uredjaj?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: vinogradar.. on 10 Listopad, 2010, 07:14:37
Kopa se sa običnom korpom za kopanje,u biti bi trebalo gornji sloj zemlje nekih 30 ak cm....iskopati , te ga stavit u donji sloj  kanala na nekid 60 ak cm dubine a ovu donju zemlju gore....znači kopati kanal dubine 60 ak cm i okretat zemlju šta gore to dolje.....netko kopa sve kompletno , a netko samo kanale gdje ide red....po meni je bolje solucija duboko izorati....prije si gotov i manje košta....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: nikola_VUK on 10 Listopad, 2010, 10:28:04
Zanimalo me je zato sto u okolini Podgorice cisto sumnjam da postoje traktori sa 150+ks jer su ovde pretezno male parcele i nema nekih vecih poljoprivrednih gazdinstava kojima se isplati da imaju vece traktore, sa druge strane postoji veliki broj gradjevinskih masina.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mihalj on 10 Listopad, 2010, 11:10:22
Meni slijedeći vikend dolazi majstor s JCB-om prerigolati jedan komad za sadnju na proljeće pa pošaljem slike, pošto je sve na nagnutom terenu, bolje je da se napravi sa kombinirkom  jer mi na dnu parcele treba napraviti okretaljku....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: nikola_VUK on 10 Listopad, 2010, 18:05:28
Ajde obavezno slikaj to da vidimo.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 10 Listopad, 2010, 21:07:10
Ajde obavezno slikaj to da vidimo.
Ja sam za prekopavanje kupio polovni bager od 3,5 tona,očistio teren od borova,povadio korijenje,poravnao par terasa u jednu i sve prekopao sa njim. Prilično mi je nagnuto i nije velika parcela 6000 m2 isplatio se svaku kunu,a dobro su ti objasnili postupak,grabiš kašikom (običnom za kanale) do dubine od 60 cm(meni je to sa mojim jedno grabljenje) i dok dižeš granu okrečeš kašiku tako da ti ono što je bilo dole dođe gore i ja sam onda to ostavio od 8 do 1 mjeseca da kiše naprave svoje i onda ravnao sa frezom od 14 ks pred sadnju u 3 mjesecu. Sve je bilo super,za prekopavanje bagerom samo strojar mora imat dobru ruku i ako prvi put radi moraš mu točno objasnit što želiš i ako je iole iskusan shvatit če sistem rada vrlo brzo.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 31 Listopad, 2010, 13:36:43
danas zaštihal plantellu ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 31 Listopad, 2010, 15:24:33
eh,jebemu...pa danas je nedelja...danas se uživa u jelu,degustira kapljica i kuju planovi za dalje....a ne dela >:(  ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 31 Listopad, 2010, 17:00:03
e jbg....u gužvi sam sa vremenom a dani su kratki,sretan sam da sam uopče del ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: teran on 14 Studeni, 2010, 10:30:29
Ja sam za prekopavanje kupio polovni bager od 3,5 tona,očistio teren od borova,povadio korijenje,poravnao par terasa u jednu i sve prekopao sa njim. Prilično mi je nagnuto i nije velika parcela 6000 m2 isplatio se svaku kunu,a dobro su ti objasnili postupak,grabiš kašikom (običnom za kanale) do dubine od 60 cm(meni je to sa mojim jedno grabljenje) i dok dižeš granu okrečeš kašiku tako da ti ono što je bilo dole dođe gore i ja sam onda to ostavio od 8 do 1 mjeseca da kiše naprave svoje i onda ravnao sa frezom od 14 ks pred sadnju u 3 mjesecu. Sve je bilo super,za prekopavanje bagerom samo strojar mora imat dobru ruku i ako prvi put radi moraš mu točno objasnit što želiš i ako je iole iskusan shvatit če sistem rada vrlo brzo.

Potvrđujem rečeno, ali evo još nekoliko dopuna.
Sama tehnika. Najjednostavnije je na najširoj strani parcele (ako je to moguće zbog konfiguracije terena) započeti rigolanje. Označiti vapnom ravnu liniju i početi sa radom. Iskopati rov dubine do cca. 60 cm (ovisi o tipu tla) i tlo izbaciti van. Sada započeti drugi red. Sa tlom iz drugog reda zatrpavati rov prvog reda. Kada je to učinjeno, sada je prazan rov u drugom redu, pa u njega stavljati tlo iz trećeg reda... i tako do kraja. I na kraju, ako treba, tlo iz prvog rova prebaciti (prednjom kašikom) do zadnjeg reda.
Luk i voda. Nije teško, ali mora se paziti na slijedeće: kombinirka se uvijek kreće po ne obrađenom tlu, a stražnja kašika je pomaknuta u krajniji položaj na mostu (dođe skoro u liniju kotača) te se radi bočno (to bageristi baš i ne vole) tako da se ne gazi već iskopano tlo.
Što se tiče dubine, treba biti oprezan, jer nema smisla plodno površinsko tlo bacati na dno a na vrh nekvalitetnu zdravicu. Ukoliko je zdravica/sirovo dublje tlo vrlo loše (glina, ph tla i sl.), onda je postupak drugačiji, i obrađuje se u dva sloja. Otvori se prvi rov do dubine kvalitetnog tla i stavlja se van rova. Zdravica u rovu se samo rahli kašikom "in situ" i ne vadi se van. Stroj se pomiče jedan red dalje, i kvalitetno tlo iz drugog reda, zapunjava rov prvog reda, ponovo rahli zdravicu, pomiče stroj za jedan red, kvalitetno tlo trećeg reda, puni rov drugog reda ... i tako do kraja.
Ovo je definitvno skuplje nego prvi slučaj, ali je orpavdan ako se radi o dobrom položaju, gdje se to kasnije, kvalitetom vina može i platiti.

Ono što je važnom reći je da je priprema tla ključan zahvat u uspiješnoj proizvodnji kvalitetne sirovine. Ukoliko je tlo dobro pripremljeno, onda će taj vinograd dati svoj maksimum, i ulaganje će se isplatiti. Ukoliko se u pripremi tla napravi pogreška, kasnije više gotovo ne postoji mogućnost popravka. :'(

p.s. Slike nemam, ali sam već nekoliko puta nadzirao pripremu tla na gore opisane načine.
p.s.s. Priprema kombinrkom je skuplja od rigolanja, ali na kvalitetnim/vrhunskim (i često nagnutim) terenima nema alternative.
p.s.s.s. Obavezno nadgledajte rad bageriste. Ukoliko ga ne nadzirete, obično će središnji dio parcele samo malo površinski prekopati ::), a to nije bio dogovor na početku posla  >:(
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 14 Studeni, 2010, 12:12:17
Upotpunosti se slažem,i još jedna napomena na jako nagnutim terenima bolje je koristiti gusjeničare jer za prekopavanje dosta je i bager od 3,5 tone a on je šitok cca 1,5m i može svugdje proć.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Juznjak on 15 Studeni, 2010, 07:17:13
Slazem se potpuno sa vama. Ja sam prvi put bio povjerio posao jednom bageristi koji mi je skoro dosao plakati da mu dam posla "jer da ga nitko nece a da je 20% jeftiniji od drugih". Kada smo posadili lozu koja nije bila zadovoljavajuce kvalitete trebalo ju je zaorati. Nasrecu ovaj bagerista koji je to radio je pobjegao te sam posao povjerio iskusnijem po onoj "koliko kosta da kosta" i tek smo onda vidjeli koliko je ovaj prvi bagerista stvari 'uprskao'.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Kauboj on 15 Studeni, 2010, 18:14:31
Ovih dana moram unesti stajnjak u vunograd, imam 30 kubika zrelog 2 godine, na 1 ha. Nisam ništa dirao tlo, koje je zadnji puta samo izmalčirano prije berbe. Sad me zanima koju radnju trebam obaviti prije unosa stajnjaka. Razbacat ću stajnjak razbacivaćem po cijelom redu. Trebam li prije tlo dirati? A čime trebam proći nakon razbacivanja. Molim iskustva. Pozdrav
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 15 Studeni, 2010, 19:57:49
tlo ne trebaš prije dirati...ja ne gnojim baš cijelu površinu,već pol metra oko trsa i onda zaštiham sa svake strane trsa širinu 2 štihaće.
A,ak gnojiš cijeli red onda bi najbolje bilo pofrezati..mislim najlakše.Lani sam ćak izorao plugom površinu između redova,al kaj da se veli,kad na jesen to obradiš cijelu površinu,nek je kišno proljeće nemreš nutra i onda je to sranje...u blatu si do ušiju :-\
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 15 Studeni, 2010, 20:12:43
Konaćno me je pustilo u vinograd pa sam juče i prekjučer uspio prosut fertiplus i pofrezati 2/3 vinograda,ostatak idučih par lijepih dana,što po prognozi neće biti uskoro :-\ >:(
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Brane on 17 Studeni, 2010, 12:06:49
joj gledal već davno na TV-u, a sad mi palo na pamet opet...negde u Italiji, oni imaj onaj visoki tip uzgoja...kak god da se već zove...ograde vinograd i puste ovce unutra...ne koze jer one brste sve...a ovce drže glavu dolje, jedu samo nisko raslinje...em kaj gnoje, em kaj se kote, mlijeko/sir, em kaj nemaš trave-nema flaksanja, nema frezanja...napraviš tor/štalu malu....sigurno je isplativo...jedino kaj bi plantaža drukčije trebala izgledat-nemreš pustit ovcu u 200metara dug red neg svako malo prolaz
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pirou on 17 Studeni, 2010, 12:26:30
:) al bi veternar imal posla dok bi ja 13-14 puta s špricom prešel....
Inače genijalna ideja ako imaš neki eko uzgoj...
Gledal na tv-u emisiju s patkama u rižinim poljima, ono, uzgajaju rižu, a patke tam plivaju, jedu korov i kukce i kakaju... briljantno....
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 17 Studeni, 2010, 13:25:54
joj gledal već davno na TV-u, a sad mi palo na pamet opet...negde u Italiji, oni imaj onaj visoki tip uzgoja...kak god da se već zove...ograde vinograd i puste ovce unutra...ne koze jer one brste sve...a ovce drže glavu dolje, jedu samo nisko raslinje...em kaj gnoje, em kaj se kote, mlijeko/sir, em kaj nemaš trave-nema flaksanja, nema frezanja...napraviš tor/štalu malu....sigurno je isplativo...jedino kaj bi plantaža drukčije trebala izgledat-nemreš pustit ovcu u 200metara dug red neg svako malo prolaz

tako rade vise-manje svi eko orijentirani vinogradari, pustaju zivotinje u vinograd najcesce nakon berbe i u rano proljece, dok jos nema vegetacije. cak ne moras niti ogradivati vinograd. takvih primjera ima puno u francuskoj, austriji i italiji, njemackoj.. gdje god vidis zivotinje u vinogradu, 99% je sigurno da se radi o nekom obliku eko proizvodnje. ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 17 Studeni, 2010, 13:28:50
ovo je predobro imaš kaj pitii i još janjca vrtiš :D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Brane on 17 Studeni, 2010, 14:41:45
:) al bi veternar imal posla dok bi ja 13-14 puta s špricom prešel....
Inače genijalna ideja ako imaš neki eko uzgoj...
Gledal na tv-u emisiju s patkama u rižinim poljima, ono, uzgajaju rižu, a patke tam plivaju, jedu korov i kukce i kakaju... briljantno....

istu emisiju i ja gledal na poslu...pa se prisjetil ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 10 Ožujak, 2011, 22:50:07
bog kolege.

imam jedno pitanje koje mi nije baš jasno, tiče se obrađivanja tla i gubitaka vode iz zemlje. neki dan sam zasadio par tisuća loza na jednom našem malom otoku, klima je ekstremno suha i za dalmatinske prilike. tlo je pješčano, zapravo pjesak i nisam siguran kako se prihvatit obrade tla. volio bih da mi neko pojasni šta konkretno znaci kapilarno hlapljenje vode i šta ja mogu napravit da ti gubitci budu minimialni. kad je najbolje vrijeme za obradu zemlje, koliko duboko i na šta moram pazit? kupio sam rahljač za traktor tako da time mislim plitko obrađivat tlo. dole važi pravilo da šta više prekopaješ zemlju to bolje al ja nisam baš siguran u to. u planu mi je pokrit pokrit tlo u redu (ako uspijem), jeli 1. godina prerana za zastirku? nikako ne mislim upotrebljavat herbicide..

hvala na odgovorima. pozdrav svima.   
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 11 Ožujak, 2011, 13:10:06
bog kolege.

imam jedno pitanje koje mi nije baš jasno, tiče se obrađivanja tla i gubitaka vode iz zemlje. neki dan sam zasadio par tisuća loza na jednom našem malom otoku, klima je ekstremno suha i za dalmatinske prilike. tlo je pješčano, zapravo pjesak i nisam siguran kako se prihvatit obrade tla. volio bih da mi neko pojasni šta konkretno znaci kapilarno hlapljenje vode i šta ja mogu napravit da ti gubitci budu minimialni. kad je najbolje vrijeme za obradu zemlje, koliko duboko i na šta moram pazit? kupio sam rahljač za traktor tako da time mislim plitko obrađivat tlo. dole važi pravilo da šta više prekopaješ zemlju to bolje al ja nisam baš siguran u to. u planu mi je pokrit pokrit tlo u redu (ako uspijem), jeli 1. godina prerana za zastirku? nikako ne mislim upotrebljavat herbicide..

hvala na odgovorima. pozdrav svima.   

E, dao si malo informacija da bi ti se adekvatno odgovorilo, koji otok,koja loza,koliki razmak,koji strojevi sve je to bitno! Ajde malo pojasni pa da vidim šta ti mogu savjetovati. ??? ??? ???

Što se tiče kapilarne vlage,zemlja ispuca i stvori kapilare kroz koje vlaga izlazi van,mi to riješavamo tkz. "prašenjem" to je plitka obrada tla max. do 10cm dubine kojom prekidaš te kapilare i ljeti je to kod nas obavezno,stari ljudi su govorili da je takva obrada jednaka i jednoj laganijoj kiši!

Opokrivanju tla sam i ja razmišljao ali to nosi u ovakvim uvjetima više štete nego koristi!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 11 Ožujak, 2011, 17:57:56
evo ovako, znači 3 škoja od tebe prema Italiji, tamo se uzgaja samo jedna sorta a nije kuc ;) razmak je 1.8 x 0.8m, redovi sjever-jug, jedan teren je skroz na vrhu brda (maka sam pristave, lagana padina), a drugi je na zapadnoj strani na pristave. tu več dugo nije bilo vinograda, bilo je makije, bora, crnike, smarske, sve se crnilo od humusa poviše pijeska. na gornjem terenu je pijesak malo pliči i tlo je nešto više zemljasto. tu sam sadio cijepove. a dole je pijeska na metre, tako da sam tamo sadio na pitomo (prut u zemlju). nisam jedini koji je to napravio.

zašto pokrivanje tla stvara više štete nego koristi?
jasno mi je da treba mladi nasad obradit 3,4,5 puta tokom vegetacije i okopat 2-3 puta oko loza. kad je najbolje vrijeme zato, kad da tlo prvi put obradim? klima je specifična sa jako malo kiše a puno rose ljeti tijekom noći. ali hvala bogu uvijek nešto puše.

traktor je TV730, kultivator-rahljač (1m širine), plug, motika i mašklin, frezu nemam... :)

Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 11 Ožujak, 2011, 20:26:55
evo ovako, znači 3 škoja od tebe prema Italiji, tamo se uzgaja samo jedna sorta a nije kuc ;) razmak je 1.8 x 0.8m, redovi sjever-jug, jedan teren je skroz na vrhu brda (maka sam pristave, lagana padina), a drugi je na zapadnoj strani na pristave. tu več dugo nije bilo vinograda, bilo je makije, bora, crnike, smarske, sve se crnilo od humusa poviše pijeska. na gornjem terenu je pijesak malo pliči i tlo je nešto više zemljasto. tu sam sadio cijepove. a dole je pijeska na metre, tako da sam tamo sadio na pitomo (prut u zemlju). nisam jedini koji je to napravio.

jasno mi je da treba mladi nasad obradit 3,4,5 puta tokom vegetacije i okopat 2-3 puta oko loza. kad je najbolje vrijeme zato, kad da tlo prvi put obradim? klima je specifična sa jako malo kiše a puno rose ljeti tijekom noći. ali hvala bogu uvijek nešto puše.

traktor je TV730, kultivator-rahljač (1m širine), plug, motika i mašklin, frezu nemam... :)E,tako već može,mogu ti reč samo ono kako ja radim a ti pitaj još malo okolo,
duboko oranje (frezom na 30cm)radim odma posli jematve odnosno da zemlja kroz zimu skupi što više vode koja se kasnije tokom suše lagano izlazi gore,tada stavim i gnjoj ako imam namjeru gnjojit.
Sljedeće oranje je otprilike u 3 misecu da se zemlja opet razrahli,poslije rizanja i drugih poslova u vinogradu tako da opet može kroz proliće kupit vodu,zatim 6,7,8 misec samo proletim lagano frezom po površini da se zatvore kapilare sve to možeš radit rahljačem samo podesiš dubinu i moraš pazit da mijenjaš smjerove vuće tako da ti se ne dogodi da povučeš svu zemlju na jednu stranu pristave.
TV je dobar je sam ga na početku imao dok loze nisu narasle a kako on ne trpi dva nagiba (nosni i bočni zajedno)morao sam ga prodat pokušaj za njega naći kopaćice (pazi ne freze) možda bi ti i one bile interesantne!
Oko loza baš i ne radim puno samo ako je neka velika trava onda je rukom gulim nisan baš pristaše motike! ;) :D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 13 Ožujak, 2011, 14:20:15
Hvala lipa na odgovoru, tako nešto sam imao u planu.

A šta je sa pokrivanjem tla? Nisam upoznat sa nikakvim lošim stranama toga osim eventualnog požara i činjenice da je to muka od posla  ??? koja je druga alternativa zatravljivanju vinograda?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 13 Ožujak, 2011, 19:00:17
Hvala lipa na odgovoru, tako nešto sam imao u planu.

A šta je sa pokrivanjem tla? Nisam upoznat sa nikakvim lošim stranama toga osim eventualnog požara i činjenice da je to muka od posla  ??? koja je druga alternativa zatravljivanju vinograda?

Azašto ćeš pokrivat kad ga liti svaki misec moraš prašit radi vlage koja je onda svrha pokrivanja!?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 13 Ožujak, 2011, 19:45:26
pa vjerojatno ne bi trebao svaki mjesec,kako ti kažeš "prašit"
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 13 Ožujak, 2011, 20:01:22
evo nešto teorije o pokrivanju:

tlo se u vinogradu može pokriti slamom, tresetom, i ostalim organskim materijalom; pokrivanja tla ima zaštitnu ulogu u čuvanju i akumuliranju vlage, popravljaju se fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla, sprečavaju se erozijski procesi na površini i usporava »umorenost« tla, umanjuje se mogućnost razvoja višegodišnjih korova, povećava se otpornost na niske zimske temperature, poveća se prinos i kakvoća grožđa itd.; pokrivanjem tla pojavljuju se i neke negativnosti: glodavci, ponajprije voluharice, koje mogu značajnije oštetiti korijen loze, čak i pregristi korijenov struk mlađeg trsa; veća je opasnost požar zapaljenjem slame, piljevine ili sličnog materijala.

kod nas dole je nekada loza (listovi) pokrivala i štitila tla. tu mislim na račvasti uzgojni oblik di mladice padaju prema tlu i stvaraju hlad ispod lišća. tako je loza zapravo sama sebe branila od korova i isparavanja vode. sa novim uzgojnim oblicima i armaturom to se promijenilo, pogotovo kad su redovi nešto širi a loze mlade sa malo lišća. tako da je jedini način imitiranja stare tehnike u novim vinogradima pokrivanje tla organskom masom. doduše je bi pokrio samo nekih pola metra oko loze jer je pokrivanje cijelog terena misija nemoguče za mene.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 13 Ožujak, 2011, 20:33:29
evo nešto teorije o pokrivanju:

tlo se u vinogradu može pokriti slamom, tresetom, i ostalim organskim materijalom; pokrivanja tla ima zaštitnu ulogu u čuvanju i akumuliranju vlage, popravljaju se fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla, sprečavaju se erozijski procesi na površini i usporava »umorenost« tla, umanjuje se mogućnost razvoja višegodišnjih korova, povećava se otpornost na niske zimske temperature, poveća se prinos i kakvoća grožđa itd.; pokrivanjem tla pojavljuju se i neke negativnosti: glodavci, ponajprije voluharice, koje mogu značajnije oštetiti korijen loze, čak i pregristi korijenov struk mlađeg trsa; veća je opasnost požar zapaljenjem slame, piljevine ili sličnog materijala.

kod nas dole je nekada loza (listovi) pokrivala i štitila tla. tu mislim na račvasti uzgojni oblik di mladice padaju prema tlu i stvaraju hlad ispod lišća. tako je loza zapravo sama sebe branila od korova i isparavanja vode. sa novim uzgojnim oblicima i armaturom to se promijenilo, pogotovo kad su redovi nešto širi a loze mlade sa malo lišća. tako da je jedini način imitiranja stare tehnike u novim vinogradima pokrivanje tla organskom masom. doduše je bi pokrio samo nekih pola metra oko loze jer je pokrivanje cijelog terena misija nemoguče za mene.

To ti je prijatelju utopija,jedna pravila vrijede za unutrašnjost a drugo ovdje za nas,račvasti uzgoj je bio nužan a ne odabran,kod mene ima još takvih vinograda i sada muku muče sa lugom jer sve se prominilo pa tako i to.
Kad sam priča sa par prijatelja agronoma koji ovdje imaju lozja zatravljenje je jednostavno nemoguče,problem je u vodi kod nas je obavezno 4 miseca suša i tada trava uzima i ono malo vode u tlu,a česta obrada što bliže trsu i relativno zimi duboka sve žile koje su blizu površine uništava i stim tiramo lozu da ide što dublje i da sama traži vodu u dubljim slojevima zemlje. Pogledaj malo kako stare loze koje su prije kopane i raskopavane na motiku lakše podnose sušu baz iz razloga što im je korijenje dublje,naši stari su znali kako uzgojit dobru lozu i imali su odlićne vinograde drugo je to šta nisu znali napravit dobro vino,šta se tiče vinogradarenja triba ono što je dobro od naših starih zadržat.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 13 Ožujak, 2011, 20:45:48
slažem se ja s tobon sa svim šta si reka ali nisi najbolje razumia to šta sam napisa. normalno da dole trajno zatravljivanje ne dolazi u obzir. pokrivanje tla je nešto skroz drugo.

račvasti uzgoj ima ka i svaki drugi svoje prednosti i mane, a prvenstveno zahtijeva puno više ručnog rada. a mi se šta se rada tiče ne možemo uspoređivat sa starim ljudima (vjerojatno i znanja). interesantno je to šta su oni morali 2 puta prekopat ložje a mi 5,6. ja mislim da je račvasti uzgoj bio jedino riješenje, a prisutan je bio svugdi di je klima slična našoj.

Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: gabro on 13 Ožujak, 2011, 21:04:53
slažem se ja s tobon sa svim šta si reka ali nisi najbolje razumia to šta sam napisa. normalno da dole trajno zatravljivanje ne dolazi u obzir. pokrivanje tla je nešto skroz drugo.

račvasti uzgoj ima ka i svaki drugi svoje prednosti i mane, a prvenstveno zahtijeva puno više ručnog rada. a mi se šta se rada tiče ne možemo uspoređivat sa starim ljudima (vjerojatno i znanja). interesantno je to šta su oni morali 2 puta prekopat ložje a mi 5,6. ja mislim da je račvasti uzgoj bio jedino riješenje, a prisutan je bio svugdi di je klima slična našoj.Je to je ok, ali se nemože ručno kopanje sa pribiranjen svake travke i lagani prolaz traktorom uspoređivat,npr.prašenje 4000 loza ja obavim u max dva dana i to radeči po hladu, a duboko preoravanje lombardinijem u max 5 dan, da kopam po starinski tribalo bi mi misec to je velika razlika. ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 13 Ožujak, 2011, 22:02:31
sve to stoji šta kažeš ali ne razumimo se nas dvoje baš najbolje  ;D

pokrivanje tla je jedina alternativa otvorenoj zemlji dole, javim ti kako je prošlo kad to obavim samo ne znam koliko če me vitar zafrkavat  :)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Juznjak on 09 Srpanj, 2011, 18:17:09
Kako napreduju poslovi Mitja? Javi nam se sa tvojim iskustvom.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mitja on 26 Studeni, 2011, 15:24:41
evo ovako su izgledale loze krajem ljeta. ni jednom zalivene a prava kisa nije pala 3,4 mjeseca. ja sam vise nego zadovoljan kako se razvijijaju. dogodine cu ostavit jedan grozd na boljim lozama. ima njih dosta sa prutovima vecim od 2, 3m. nista nisam gnjojio za sad, izgleda da su duboka i odmorena zemlja-sarbun napravili svoje.

kao sta se vidi, nisam pokrivo tlo, mozda jedanput ali preveliki je to posao za sad.

prve dvi slike su iz vinograda posadjenog sadnicama, a ostale su iz vinograda koji je posadjen na pitomo- na vlastitom korijenju. zadnja slika je susjedov komad..  

http://imageshack.us/photo/my-images/37/fotoaparat021.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/195/fotoaparat022.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11/r0016933.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/850/r0017005.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/35/fotoaparat042.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/64/fotoaparat043.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/585/fotoaparat044.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/192/fotoaparat048.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/341/fotoaparat051.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/403/fotoaparat053.jpg/
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 14 Kolovoz, 2012, 12:51:28
U nazad 2-3 godine,makar je takav slučaj kod mene je jako malo oborina, snjega gotovo da nema. Polovicom 8 mjeseca loza krene se lagano susiti,grožđe gubi tekućunu,postaje kao skuhano zbog nedostatka vlage.
E sada kako najbolje sto duze zadržati vlagu u tlu? Dali malčiranjem trave,frezanjem ili podrivanjem tla?
Ako ima netko nekakog iskustva volio bi da podjeli
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jura4 on 14 Kolovoz, 2012, 15:13:05
U nazad 2-3 godine,makar je takav slučaj kod mene je jako malo oborina, snjega gotovo da nema. Polovicom 8 mjeseca loza krene se lagano susiti,grožđe gubi tekućunu,postaje kao skuhano zbog nedostatka vlage.
E sada kako najbolje sto duze zadržati vlagu u tlu? Dali malčiranjem trave,frezanjem ili podrivanjem tla?
Ako ima netko nekakog iskustva volio bi da podjeli

Hm, najbolje je rješenje navodnjavanje "kap na kap" samo to je određena investicija, a naročito na većim površinama... ne želim ni pomišljati izračunavati, ali kako se sve čini, to će postati neophodno, jer zime su bez snijega, ljeta sve paklenija, a malo oborina ili oborine u krivom trenutku... Ali ovako, jučer sam zaljevao dva mlada reda vinograda, dužine 45 metara, nasad star jednu godinu... Štihaču nisam mogao nabiti u zemlju dublje od 10 cm ma koliko po njoj skakao... i onda kad sam ispustio vodu iz cisterne (Creina) 2000 litri, znači ispadne oko 1000 litri po redu, uzmem štihaču, iskopam bez problema i vidim da je vlažno sve do korjena... to kap na kap je Bogom dana stvar za male površine, samo je zajebancija izvlačiti ta crijeva van kad kopaš, oreš, tanjuraš, frezaš, malčiraš il što već... Ono navodnjavanje na "niple" ko što imaju kokoši nesilice na napajanje budem sigurno investirao za voćnjak i onda je to to. Kad se digne iznad zemlje ne moraš izvlačiti, možeš ispod toga obrađivati bez problema. Malčiranjem nećeš puno postići, a frezanje je super stvar ako na to padne kiša da napravi onu "koricu" pa zatvori zemlju od isparavanja... Podrivanje nisam još probao, to je u planu ove godine, ali sam naišao u literaturi da se podrivanje obavlja samo u virogradima širih razmaka redova i to svake treće ili četvrte godine svaki drugi red i da onda ošteti korjenje koje tada istjera hrpu malih onih korijenčića i dlačica koje su u stvari zadužene za upijanje vode pa na taj način ublažuje suše, naravno moje je mišljenje da se tim isto tako probije onaj sloj na kojem oreš vinograd i siguran sam da dopire više vlage odozdo prema gore...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 14 Kolovoz, 2012, 15:59:10
U nazad 2-3 godine,makar je takav slučaj kod mene je jako malo oborina, snjega gotovo da nema. Polovicom 8 mjeseca loza krene se lagano susiti,grožđe gubi tekućunu,postaje kao skuhano zbog nedostatka vlage.
E sada kako najbolje sto duze zadržati vlagu u tlu? Dali malčiranjem trave,frezanjem ili podrivanjem tla?
Ako ima netko nekakog iskustva volio bi da podjeli

nije nikakva tajna, prakticira se stoljecima, zove se ekoloska poljoprivreda..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 14 Kolovoz, 2012, 19:12:03
dobro a kakav je taj način ekološke obrade?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: pissta on 14 Kolovoz, 2012, 19:49:05
Možda pomogne i ovaj link
http://www.agrar.hr/savjeti/vinogradarstvo/kako-protiv-suse-u-vinogradu/
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 14 Kolovoz, 2012, 20:51:13
Članak je dobar,još su zaboravili napomenuti i zimsku obradu tla kojom bi se poboljšala akumulacija vode u dublje slojeve tla.

Oko mene su glavne greške proljetna površinska gnojidba npk gnojivima bez jesenske obrade, i time u forsiranje korijena u pliće slojeve tla te izbjegavanje plitke obrade tla u ljetnom periodu.

Sa sušom imam problema,ali uglavnom je to u vidu smanjenja radmana.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 15 Kolovoz, 2012, 17:01:11
dobro a kakav je taj način ekološke obrade?

u ovom linku koji je dao Vinofil imas neke fore i tehnike koje nisu samo protiv suse vec opcenito za jacanje loze i tla:

Gnojidba vinograda podignutih na sušnim terenima mora biti razumna. Prednost treba dati organskim gnojivima, ali treba naglasiti da se nikako ne smije koristiti nezreli stajski gnoj jer nezreli gnoj u procesu pretvorbe sušu može znatno pojačati. Količine mineralnih NPK gnojiva treba smanjiti u odnosu na vinograde zasađene na tlima koja nisu podložna suši. Poznato je da pretjerana gnojidba mineralnim, osobito dušičnim gnojivima, potiče stvaranje vrlo bujnih vinograda. Takvi vinogradi zbog velike zelene mase traže znatno više vlage nego oni srednje ili slabije bujnosti.

Međutim, oštro prikraćivanje mladica i pretjerano skidanje zaperaka ili lišća oko grožđa, može izazvati nepovoljne efekte na urode i kvalitetu grožđa, pa čak i pojačati negativno djelovanje suše.

Prskanje vinograda bakrenim sredstvima također može dati pozitivne rezultate. To se tumači time što bakar vjerojatno ima sposobnost sniženja temperature lišća.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 15 Kolovoz, 2012, 19:09:43
ah gledaj moglo bi se reci da sam i ja polu eko vinogradar
Umjetna gnojiva skoro da i ne bacam,ove godine bacio 400kg 7-20-30 na 5hektara vinograda,onak reda radi,
mecem stajnjaka-ovcjeg ne puno i ne svake godine
pesticide nisam nikad koristio?zasto?zato sto mi ljeno ic lednom brentacom spricati,lakse mi izmalčirati i pokost trimerom,,,

Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ivan on 16 Kolovoz, 2012, 12:31:44
ah gledaj moglo bi se reci da sam i ja polu eko vinogradar
Umjetna gnojiva skoro da i ne bacam,ove godine bacio 400kg 7-20-30 na 5hektara vinograda,onak reda radi,
mecem stajnjaka-ovcjeg ne puno i ne svake godine
pesticide nisam nikad koristio?zasto?zato sto mi ljeno ic lednom brentacom spricati,lakse mi izmalčirati i pokost trimerom,,,

skoro da i ne bacas nije isto da ne bacas uopce..

hm, reda radi, sta ti to znaci..? ne kuzim zasto bi neko bacio 400 kg (koliko je to uopce novaca, par tisuca kn?) umjetnjaka reda radi, onda ga nisi trebao baciti uopce!

eko uzgoj je proces a ne tehnika ili nacin obrade..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 16 Kolovoz, 2012, 14:36:22
A gle to sto zabacam to zakopam pokraj loza koje su slabije,kod novih nasada
sta znaci reda radi?ah tak da mog rec da sam posolio malo,

a gle eko uzgoj po meni ti je banana,većina jazavaca sta se furaju na to u mom kraju rade sam da pokupe veci poticaj itd,ta teza men ne drzi vodu.

što ti podrazumijevas pod eko uzgojem?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 16 Kolovoz, 2012, 16:17:23
eto moj danas zguljeni vinograd
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC05269.jpg)
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC05268.jpg)
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC05266.jpg)
dvogodišnji trsevi šardonea
(http://i414.photobucket.com/albums/pp226/Ribek/DSC05267.jpg)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 03 Studeni, 2012, 16:27:51
danas zaštihano ;D zemlja je super za štihat poslije druženje :o
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 08 Studeni, 2012, 11:06:22
Kupio sam oko 35kubika stajnjaka,e sada bi to pobacao u vinograd,e sada dali je bolje izpodrivati pa pobacati širom i zafrezati ili odorati brazdu kroz sredinu reda i nju sasuti pa zatvoriti podorivacem. vinograd je star 6 godina
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mihalj on 08 Studeni, 2012, 15:29:13
Kupio sam oko 35kubika stajnjaka,e sada bi to pobacao u vinograd,e sada dali je bolje izpodrivati pa pobacati širom i zafrezati ili odorati brazdu kroz sredinu reda i nju sasuti pa zatvoriti podorivacem. vinograd je star 6 godina

Ja uvijek rasipam gnoj po širini i nakon toga ga zaštiham sa lopatarom ili kako se već zove ona traktorska štihačica, uglavnom, ona štiha  dosta duboko i nakon štihanja nema gnoju ni traga. Nekako mislim da je ipak bolje duboko zafrezati nego ga samo zaorati na sredinu.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: soundofsilence on 08 Studeni, 2012, 15:47:09
eh kada nemam lopatara
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mihalj on 08 Studeni, 2012, 15:53:17
eh kada nemam lopatara

Ma kad su skupi za popi...., al stroj radi savršeno. Nemam ga ni ja, dođe mi lik sa univrzalom 643 i lopatarom to napravit, za dva sata posla 300 Kn, ali vrijedi...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jura4 on 10 Svibanj, 2013, 20:46:10
Može li mi netko objasniti u vezi umjetnih gnojiva, po čemu je za vinograd bolji  7 - 14 - 21 - S     u odnosu na obični  7 - 20 - 30?

Dal ovaj sumpor ispari, dali je on poželjan u tlu u vinogradu i u kojoj količini?
Hvala!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 22 Srpanj, 2013, 10:46:10
I ja se vratio sa kratkog odmorića na moru,i normalno u 6 ujutro već sam bil u trsju.Nema tu ni" B" od kakve bolesti,pa predviđeno prskanje u skladu s prognozom ovotjednih temperatura (do 40°),namjeravam odgodit za pred kraj tjedna,no zato se vidi nedostatak kiše i poprilićno ispucala zemlja.E,pa stoga namontirana je freza na Tomeka,i popodne idem to malo prekopam.
Ja mislim da je to greška,čim manje prekapati i pustiti da trava raste,mislim da to više drži vlagu nego gola zemlja po ovim vrućinama,ne znam možda sam u zabludi,ali sa travom nemam problema,osim treba kositi češće..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 22 Srpanj, 2013, 10:51:53
a kako onda tu rješavaš pukotine koje se naprave i do metar dubine i od tud izlazi i ono malo vlage koja je u dubini.Po meni je bolje plitko pofrezat i time zatvorit to što se otvorilo.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 22 Srpanj, 2013, 11:19:35
a kako onda tu rješavaš pukotine koje se naprave i do metar dubine i od tud izlazi i ono malo vlage koja je u dubini.Po meni je bolje plitko pofrezat i time zatvorit to što se otvorilo.
Gle ne znam i nikom ne pametujem,imam travu i nemam nikakvih pukotina i tak već dosta godina,ne znam možda nisam u pravu,može sutra pasti 100l kiše,ja drugi dan mogu normalno u trsje bez ikakvog blata,okopam oko trsova i to je to,ne diram sredinu,ne vidim smisla..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Entuzijast on 22 Srpanj, 2013, 11:55:49
Kod mene su u jutro još uvijek jake rose gledao sam sinoć i jutros termometar na terasi i temp 19-18 C a po dano oko 30 tak da te dosta niske noćne temp + rosa još daju uvjete za bolesti. Ali pošto mogu svakodnevno vršiti kontrolu mislim da sada uz kontaktne preparate ne bi trebalo biti problema.(za svaki slučaj danas kupio Postalon ;D ;D)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Vinofil on 22 Srpanj, 2013, 15:36:56
Ja frežem,obavezno. Bez obzira što sam plivao u lipnju. Ne drži vam trava vlagu nego malč.  Ova je godina ok,može se svakako raditi ali prošlih je godina bilo problema ovdje zbog suše.  Najveći problem u frezanju vidim u eroziji tla.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: whitedragon_ on 22 Srpanj, 2013, 17:07:41
trava također crpi vlagu iz zemlje, ali mislim da je na ilovači to zanemarivo, pogotovo uz pozitivne strane( povečanje organske tvari, koja opet povečava brojnost mikroorganizama koji obogačuju zemlju mikroelementima. . . ) a i meni najvažnije eroziju tla (kod tebe riba je vinograd na ravnome kolko sam videl po slikama??? ) ali pri meni susedi koji su frezali, tučeju se po glavi što im je zima sve napravila, npr. susjed pokraj mene je izgubil 1/3 gorica, jednostavno odsklizale, a moje se još uvijek drže. Neki su imali cijele kratere nakon obilnijih kiša, tako da sam ja u našem podneblju više sklon zatravljivanju. Jedino kaj su voluharice dosadne!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 22 Srpanj, 2013, 17:16:02
Ja frežem,obavezno. Bez obzira što sam plivao u lipnju. Ne drži vam trava vlagu nego malč.  Ova je godina ok,može se svakako raditi ali prošlih je godina bilo problema ovdje zbog suše.  Najveći problem u frezanju vidim u eroziji tla.

Moja susjeda ima zatravljeni vinograd i do sada je dvaput flaksala a pukotine velike da bi mogao staviti ruku u njih.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Brane on 22 Srpanj, 2013, 17:56:48
od ove godine prvi put imam zatravljeni vinograd, nekad sam imal stvarno duboke pukotine a sad ih nema u tolikoj mjeri.
Do sad sam ga 2x poflaksal i sve ok. Posadio bijelu djetelinu al mi se nije primila (bezveze razbacal samo između redova)
Razlog zašto više ne frezam je taj sto sam nakon snijegova i obilnih kiša primjetil pukotinu u zemlji kroz cijelu širinu vinograda u posljednjem polju, a ispod vinograda ide traktorski put i obrež mi je 3 metra visine...to nek krene...uhh
A evo, vinograd u nikad boljem stanju, sad kakve veze ima to s bolestima..neznam
da ne bude čisti Off topic
plan je Cuprablau + sumpor, botricida ne treba?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: whitedragon_ on 22 Srpanj, 2013, 18:09:48
to je po meni i greška, flaksa se dok je trava več poprilične visine i kad ju skratiš ti ju jednostavno osudiš na smrt a sunce sprži sve, i dobiješ pukotine. Dvorište doma kosite valjda svaki tjedan, a sastav tla je više manje isti, pa opet nemate pukotine koje bi lako mogli pretvoriti u bunar!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ruki on 22 Srpanj, 2013, 20:05:27
to je po meni i greška, flaksa se dok je trava več poprilične visine i kad ju skratiš ti ju jednostavno osudiš na smrt a sunce sprži sve, i dobiješ pukotine. Dvorište doma kosite valjda svaki tjedan, a sastav tla je više manje isti, pa opet nemate pukotine koje bi lako mogli pretvoriti u bunar!
Decki neznam,vinogradi se stotinama godina okopavaju i to cijelom povrsinom a svjedoci smo trendu vraćanja izvornom,ja ću nastojat nabaviti mehanizaciju koja će prekopati svaki centimetar vinograda jer korovu tamo nije mjesto,plodno tlo treba cuvati za lozu a ne za korov,proljetna duboka,ljetne plitke i jesenska duboka obrada-moje skromno mišljenje
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: dock on 22 Srpanj, 2013, 20:12:03

plan je Cuprablau + sumpor, botricida ne treba?
ja se isto malo dvumim.Gorice ok,temperature u porastu ..probat ću rasteči do neke promjene vremena ali isto samo kontaktni... 8)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Podrumar1987 on 22 Srpanj, 2013, 20:13:22
Jučer je bila nedjelja,de buš kaj kupio,  ;) ak imaš pepelnicu,pusti Falcon i kupi si Karathane Gold,barem ti je SLo blizu,ak je jaki napad ponovi za 7 dana,tak piše u uputama i Slovenci ga jako fale,ja iskreno ne znam jer nisam imal takvih problema,ne miješati sa sumporom i ne iznad 28C špricati,znači rano ujutro jer navečer je 28 i više  do mraka.Meni je danas 14.dan i čitam slovenske preporuke,ne treba špricati jer je prevruće i premalo vlage,čekaj kišu ili ak je jaka rosa i istina na terasi mi je sad 30C i vlaga 35%,ujutro nema rose,čisti palež,sad ti se ne bu bolest širila jer nema uvjeta

To frendu pokušavamo spasiti berbu. Znam da je jučer bila nedjelja ali htjeli smo odmah reagirati jer sljedećih par dana nije u mogučnosti obavljati prskanje. Sve je bolje nego ne reagirati. Ja se divim što mu ove godine nije peronospora zarazila vinograd pošto je šprican samo sa cuperblavom i sumporom i to po pet puta. Ni pepelnica nebi napravila toliku štetu da su trsovi bili odlistani i da je sumpor tjekom prskanja došao na grozdove. Njabitnije je da se ne proširi previše zaraza i onda bude ok.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 23 Srpanj, 2013, 13:53:29
Svakako pomićem prskanje za kraj tjedna,kao što sam i reko Chromosul+Cuprablau,iako je zadnje bilo 5.07.Nema ni jedne jedine pikice plamenjaće,nit pepelnice.

Ja oduvijek tako radim.Dva puta na godinu pofrezam i okopam oko trsova.A uostalom sto put mi je lakše provozat frezom traktorćić kroz vinograd,nek zavijat flaksericom,(mada bi ja mogo  i rotacionom za dvorište) pošto je vinograd zbilja ravan ko na stolu.
Nedostatak toga je erozija pa zato nije najprikladnije za nagibe,i blato poslije kiše,al za sve ostalo je po meni bolje.Sad da bi to usput bila zelena gnojidba treba posadit određene vrste trava,a ne obićan samonikli drać koji nićemu ne služi,štoviše šteti u trsju.
Npr.ujutro sam u 5 h bil u vinogradu da okopam oko trsova,temp 13°,okolo po livadama rosa do koljena,al u mom pofrezanom ni kapljice,lišće suho ko barut,što je nemjerljiva prednost pred travom.Moguće da je kod mene ilovaća kakvih drugih karakteristika pa puca od suhoće,ak kod vas ne puca,i moje je rješenje da to zatvorim frezom.
Nije sad da nekom namećem kakve svoje stavove,nek svak ide po svom,no ja ću i dalje tako.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 23 Srpanj, 2013, 14:30:26
Svakako,zato i razmjenjujemo stavove,kod mene rijetko ko imam blagi nagib,samo veći,ravno nema niko  ;D .Moj kum ima priličan brijeg i fala bogu bere 4-5tona i do prije par godina non-stop on to drka,freza ,jaki Goldoni i ide.Dok nismo konačno naletjeli ,on to pofrezao ko vrt par tjedana prije berbe i onda 3 dana kiša pred berbu,e bili smo u blatu do koljena,nemreš hodati,a kamoli nekaj nositi,on je sterao u onu stvar frezu,vinograd,familiju,a mi svi ostali njega  ;D ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 23 Srpanj, 2013, 15:00:27
U mojoj okolici sve manje ljudi freza možda 10% sve ostalo je zatravljeno,pogotovo ko ima jači nagib voda mu sve odnese,otvaraš zemlju isparavanja  pa bolesti,padne kiša blato do koljena,što se tiče frezanja baš mi se to i ne vidi ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jura4 on 23 Srpanj, 2013, 18:51:11
Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod!  Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju  ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mihalj on 23 Srpanj, 2013, 20:39:59
Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod!  Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju  ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!

Slažem se s ovime, pogotovo za hobiste, manje površine.. a malo prije sam pročitao da je neko sijao djetelinu u vinograd?! zar nije da djetelina izvuče vlagu iz zemlje x puta jače od ostalih kultura?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ruki on 23 Srpanj, 2013, 21:15:28
Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod!  Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju  ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!
Ljepo i mislim točno rečeno.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 24 Srpanj, 2013, 09:17:27
Gospodo, obrada vinograda "crni ugar" je najbolja stvar što postoji! Ali je na nekim terenima neizvediva (primjerice na strminama baš zato što prva kiša sve odnese još pogotovo ako je pješčanije tlo!) Ove bajke o isparavanju ne drže vodu zakaj? nakon frezanja kad padne kiša, to se tlo zapeče i ispod čuva vlagu a ako nema kiše, osuši se prvih 5 - 10 cm tla, a vlaga ostaje ispod!  Za razliku od zatravljenih vinograda! Tko je ikad orao traktorom livadu, zna o čemu pričam, trave izvlače vodu iz dubljih slojeva (gdje se među ostalim nalazi i korijen vinove loze i zato je prošle SUŠNE godine bilo dosta trsova koji su riknuli u zatravljenim vinogradima. Druga stvar, trava dugo drži rosu (vlagu) i to isparava, isto tako trave imaju puči te biljka na suncu gubi vodu kroz transpiraciju  ... Jasno je ko dan da je na većim površinama učestalija praksa malčiranja i zatravljivanja, ali ako ćemo o tome što je bolje, prednost je neminovno na strani "crni ugar"! Moglo bi se tu sad još nabrajati o zagrtanju (zaoravanju) vinograda, sistemima gnojidbe... I tu je isto veća prednost u odnosu na zatravljene vinograde, samo je obrada daleko daleko teža!
Kakva je to obrada "crni ugar"?U svakom slučaju je bolje imati travu na brijegu ili jedanput prekopati i ostaviti,moraš hitno špricati ili pobrati,ne ide.Po travi mogu hodati po brijegu i pod kišobranom,nema blata.Treba ju naravno češće kositi,sad mi je 2-3cm,nema rose,ali se nakosim i to dobro.Inače stariji trsovi znadu potegnuti onaj sitni korjen i do 15m dubine jer da nije tak u Dalmaciji niti ne bi imali vinograda po onom kamenju,sve bi se posušilo.Još jedna stvar nisam ga sa dušikom gnjojio 2g,samo zimski PK bez dušika,ostalo,samo trava i lišće,analiza me iznenadila,imam odličan omjer humusa i dušika  ??? No,ja radim samo vinograd i nemam traktora ili kultivatora,mogli bi mi rođaci to riješiti,ali oni imaju 10x više posla i ne želim ih maltretirati,zato sam se ja za to odlučio,a svaki si nek radi kak mu paše ili s kakvim alatom raspolaže i kak mu bude zapravo lakše,a dobro je čuti iskustva onih koji to redovno frezaju i onih koji samo trs okopaju,a sredinu kose ili špricaju herbicidom itd.  ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MORDOR on 24 Srpanj, 2013, 09:47:48
I ja frezam vinograd, ide IMT 539 sa frezom širine 1,50 cm i baš me briga, napor nikakav, voziš se i uživaš. Kod mene je ravno, pjeskovito tlo ako i padne obilna kiša za  najduže dva dana je potpuno suho, nema baš nikakve opasnosti da odnese zemlju tj. pijesak. Oko trsova frezam trimerom (stihl sa frezom) ili prskam totalnim herbicidom, kako kad. Cilj je postići dobro grozdje uz minimalnu uporabu radne snage i to ide sasvim dobro.
Evo kako to zna izgledati.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 24 Srpanj, 2013, 09:59:09
Prekrasno,ko pod vaser vagom  ;) To ke veliš,vozikaš se i frezaš,nemamo svi iste uvjete,nego kak si pa zadovoljan sa stihlom i frezom,ciljam već dugo jednu takvu husqarnu,ali nemam od koga čuti iskustva..
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Entuzijast on 24 Srpanj, 2013, 11:41:44
Doma mi je vinograd na ravnom i tu mi je okopana cijela širina reda ali u brdu mi je dosta veliki nagib terena i tamo planiram zatraviti i samo kopati ispod reda. Koliko god mi raspravljali o prednostima i manama zatravljivanja ili frezanja vinograda ja mislim da svakom od nas pojedinačno uvijeti na licu mjesta najčešće diktiraju način obrade tako da se ne možemo baš uvijek odlučiti za neko "KVALITETNIJU" opciju već za onu koju moramo.Neće nama kvalitetu ikoličinu grožđa u vinogradu odlučivati jedan faktor obrade već kombinacija svih zajedno od obrade tla do rezidbe , špricanja idrugih tako da se ne zamaram previše s tim.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jura4 on 24 Srpanj, 2013, 21:56:22
Kakva je to obrada "crni ugar"?

Ovako, to bi otprilike značilo što manje herbicida (tj. bez njih); Sve se svodi na fizičko uništavanje korova, okopavanje, frezanje, zaoravanje. Prilikom zaoravanja pognojiti, (stajnjak, mineralna gnojiva)... I naravno baciti jesensku brazdu da se to fino moči preko zime, gnoj otapa, poboljšava se aeracija tla, morfološka i mikrobiološka struktura tla ... U proljeće pofrezati i okopati i tako još par puta kroz vegetaciju  :D Zatim ponovi ciklus :D...

Inače stariji trsovi znadu potegnuti onaj sitni korjen i do 15m dubine jer da nije tak u Dalmaciji niti ne bi imali vinograda po onom kamenju,sve bi se posušilo.

Može prijatelju, ali to je sortna karakteristika loze koju u Dalmaciji uzgajaju (plavac može, graševina ne) i ta loza, pušta korijen kroz taj krš i njegove pucine, a kod tebe i kod mene, na sabijenom tlu, malo teže  :D  usto, najbitnija je zona korijena od 30 - 70 cm, jer tu mu možeš dostaviti hranjivu materiju odozgo, a korijan lucerne koju je netko spomenuo ide i do 5 metara u dubinu! Problem je tih trava što one isto tako, kao i korov, crpe hranu i vodu namjenjenu za vinograd! Zato je crni ugar zakon! Znači gola zemlja i na njoj loza, to je sve!  Možeš ti primjeniti u takvom sustavu i zahvat zelene gnojidbe, nitko to ne brani...

Kažem to je način koji je zakon za višegodišnje nasade! Ima kod nas jedna uzrečica koja kaže:  "Tko pod voćem travu kosi, taj voće prosi!" Ali kad je riječ o nedostacima, svakako da nije lagano sa špricom na leđima tonut u blato preko gležnja i slično. Već sam u prošlom postu napomenu da je to teži način obrade, samim time i skuplji, ali kvalitetniji, a isto tako sam napomenuo da nije prikladan za sve terene... Kao npr. Zagorske brege gdje i koze pod ručnom pasu :d 

Usput, ako nije problem, jel mi možeš reći kako gnojiš vinograd?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 25 Srpanj, 2013, 09:16:50
Usput, ako nije problem, jel mi možeš reći kako gnojiš vinograd?
S dušikom nisam zadnje 2g inače sam koristil Plantellu,nju sam lagano potkopao,stajski gnjoj nisam jako dugo,a prije snijega bacimo neko PK gnjojivo s magnezijem,njega ne potkapam,snijeg ga otapa,znam da se sporo otapa i sporo ide prema korijenu,nisam siguran mislim 5cm na godinu,ali ja to radim redovno zadnjih 20-ak godina tak da je već nekaj stiglo  ;D i to ne stavljam previše,recimo 30-40kg na 500 trsova.Analiza je rekla da je sve ok,osim mi možda fali malo kalija,ali ne previše.Folijarna prihrana skoro po propisu,osim kaj me živcira kaj moram paziti s čim miješam i sad u kolovozu sa Switchem dodajem nešto na bazi kalija,fosfora tipa Hascon,magnezij i to je to i vrlo sam zadovoljan.ne radim previše,a učinak dobar.To je poanta,vi se vozikate traktorima po trsju i zajebavate se,a ja bi se ubio sa kultivatorom ili motikom,štihaćom na brijegu,na ilovači  ;D,olakšam si rad gdje mogu,ak je učinak solidan  ;) Isto tak,slično,znam čovjeka koji ima vinograd na opakom brijegu,ak si se spotaknuo,otkotrljal si se do podnožja   ;D i nikom se ne da doći mu u berbu,jer pješke ostaneš bez zraka,makar nema puno toga i redi relativno kratke i tak to njemu dopizdilo kupio onu malu građevinsku dizalicu,tanka čelična sajla,složio kolica i sad se zajebavaju dok beru.Berači bacaju grožđe u kolica,a gazda se igra sa daljinskim  ;D ;)


Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MORDOR on 27 Srpanj, 2013, 14:08:56
Prekrasno,ko pod vaser vagom  ;) To ke veliš,vozikaš se i frezaš,nemamo svi iste uvjete,nego kak si pa zadovoljan sa stihlom i frezom,ciljam već dugo jednu takvu husqarnu,ali nemam od koga čuti iskustva..

Pa  kod mene na pijesku stihl i freza su se pokazali sasvim dobro, vrlo brzo to ide a imam nekih 2500 trsova.Problem je ako  je trava velika a pogotovu slak onda se namata na frezu. Stoga jednom godišnje i prskam samo oko trsova a nakon toga freza. U svakom slučaju sam zadovoljan radnu snagu sveo sam na minimum, vinograd je sasvim OK, urod dobar i po mojim iskustvima preporučujem da se nabavi!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 27 Srpanj, 2013, 15:43:19
Pa  kod mene na pijesku stihl i freza su se pokazali sasvim dobro, vrlo brzo to ide a imam nekih 2500 trsova.Problem je ako  je trava velika a pogotovu slak onda se namata na frezu. Stoga jednom godišnje i prskam samo oko trsova a nakon toga freza. U svakom slučaju sam zadovoljan radnu snagu sveo sam na minimum, vinograd je sasvim OK, urod dobar i po mojim iskustvima preporučujem da se nabavi!
Znači da je isplativo nešto slično kak veliš,s tim da imam 6x manje trsova,ja drač oko trsova ubijem nakon berbe s totalnim herbicidom pomiješanim s ureom i u principu sam miran skoro do 5.mjeseca,onda to lagano prekopamo motikom s time da je ova godina bila zajebana,snijeg je sve nabio inače se igram s motikom kak je rahlo,ali velim ove godine ne
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: hrga100 on 11 Studeni, 2013, 08:57:38
Pozdrav,

kaj mislite jel kasno ako za 2 tjedna pognojim i zafrezam vinograd? Sljedeći vikend će bit blato, pa bi možda probao za 2 tjedna, jedino me strah ako pofrezam prekasno da se korjenje ne smrzne...jel to moguće?

Ili da čekam proljeće? ???
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 11 Studeni, 2013, 09:22:37
ma,samo ti radi ak ti vrijeme dozvoli
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Ahilis on 12 Studeni, 2013, 19:02:47
Bit če valjda još ljepog vremena, Zato tuci Hrga100!!! Ja sam zaorao po vinogradu prije nekih 2 tjedna, brazde  nabacio trsovima (bilo ljepo vrijeme, fino se sve rasipalo), sad nek stoji do prolječa - a onda dobru frezu u ruke i PALI!!!
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: hrga100 on 14 Studeni, 2013, 12:33:24
Ipak idem u subotu, makar samo razbacat po vinogradu, sumnjam da bum frezal...sljedeća mu je treća godina, pa bi valjda i nekog roda trebalo biti, pa reko da ga malo još podhranim  :P
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: jura4 on 14 Studeni, 2013, 17:57:38
Ipak idem u subotu, makar samo razbacat po vinogradu, sumnjam da bum frezal...sljedeća mu je treća godina, pa bi valjda i nekog roda trebalo biti, pa reko da ga malo još podhranim  :P

Umjetno gnojivo moraš unjeti U tlo, inače mali ti efekt! Dušik ti ishlapi, a fosfor i kalij sporo putuju, zato ih treba ili zaorati ili zafrezati... Ovak ti je to skoro pa bacanje love...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 16 Studeni, 2013, 20:17:37
Danas oštihali i lepo se podružili ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Jeremija on 17 Studeni, 2013, 19:14:36
Ti nije bilo premokro?Ja bi htio zaštihati gnoj al je mokro,prošli vikend je palo 174l.kiše a sad opet za ovaj tjedan najavljuju kišu.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Entuzijast on 17 Studeni, 2013, 20:54:00
Danas konačno izrigolali grunt u brdu  ;D Velki traktor 115 konja i posebno rađeni jednobrazni plug sad grunt  izgleda ko Hirošima. Ali bogme se dobro namučili zemlja dost mokra i makar ima pogon na sva 4 kotača traktor se dosta mučio uzbrdo. Traktorista se također namučio ali njega smo uspjeli na kraju spasti pekom i gemištima ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 17 Studeni, 2013, 22:29:32
ma bilo je super bolje ne može ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Zagorac on 20 Studeni, 2013, 10:15:41
Ko je blizu SLO,PK gnjojivo 14:28 sa 2% magnezija 10,35EUR/25kg,proizvedeno u Hrvatskoj,nekakva firma iz Vukovara,niikad cuo ;D ,web adresa italijanska,glavni distributer slovenska firma  ;D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: kaj_znachi on 27 Studeni, 2013, 09:13:36
nekaj mi miriši po snijegu,oćemo bacit kakav umjetnjak prije nek zapadne ?
ima li kakvih novotarija na tržištu?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 27 Studeni, 2013, 13:12:27
Ja kupil 0-20-30 po 213kn 50kg u ABM-u u subotu ga deponiram prije kakvog snega ;) ili prije nek se sve smrzne :o
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: MMladen on 15 Lipanj, 2014, 06:27:49
Dali netko stavlja malč od kore drveta oko jednogodišnjih mladih trsova?
Za kojih pedesetak novih trsova to nije preveliki izdatak.
Dali bi zadržavali vlagu kroz sušno ljeto?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 11 Listopad, 2014, 19:20:16
Jel ko gledal več kakva NPK gnojiva sad za jesen zanimaju me cijene,a i plantelle? :)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: dock on 12 Listopad, 2014, 06:24:54
peletka nabavis kod Mireka u Reki 100% organski a i cijena je vise nego ok. eko-stela 048 222992  ;-)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 12 Listopad, 2014, 12:29:38
Tenks bum zval...
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mrgud on 20 Listopad, 2014, 10:29:25
Nešto o totalnim herbicidima

http://www.24sata.hr/news/i-30-godina-od-zabrane-ddt-jos-uvijek-zagauje-tlo-i-vodu-388939
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: blitva on 20 Listopad, 2014, 10:55:24
vezano na ddt i ostala sranja....


svakako procitati knjigu Druga strana potrošačkog raja (Valerije Vrček.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mrgud on 20 Listopad, 2014, 13:18:18
Ja otkad obrađujem vinograd (15 godina) izbjegavao sam korištenje herbicida. Radije sam si dal malo više truda i par puta poflaksal među trsevima.
Jednu godinu sam koristio Bastu koja ne spada u skupinu totalnih herbicida ( cijena je bila jako povoljna pošto je bila pred istekom roka) .
Totalne herbicide na bazi glifosata koristio sam zadnje dvije godine (jednom godišnje u 10. mjesecu tak da je u proljeće bilo lakše oštihati gorice).
Nakon što sam ovo pročital nisam siguran da bum i ove godine pošprical travu sa totalnim, a opet gotovo svi u okolici a i šire to rade.
Paradoksalno je da je alternativa totalnim herbicidima na bazi glifosata npr. kontaktni Reglon Forte cijenom višestruko skuplji (175 kn za litru u odnosu na 50-tak kn za litru herbicida na bazi glifosata), a pričamo o zaštiti okoliša.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 16 Studeni, 2014, 11:02:21
Jučer zaštihal PK 20-30 ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Koshpa on 16 Studeni, 2014, 15:22:21
McOzy ovo nije tema, al daj mi reci na sta lici ona frankovka koju si talozio? :D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: toplichanec on 12 Prosinac, 2014, 12:10:58

Da li vršite zimsku gnojidbu vinograda?
Koja mineralna gnojiva koristite, koje preporuke?

Sad je vrijeme za to.


Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: SINKE on 13 Prosinac, 2014, 06:53:32
stavil PK 20-30 ;)
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 14 Prosinac, 2014, 09:06:38
ja,NPK 7-20-30
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: whitedragon_ on 26 Siječanj, 2015, 15:46:10
Ima u varaždinu gdje za dati zemlju na analizu??
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: riba on 26 Siječanj, 2015, 15:58:30
Trebalo bi pitati kod Horvata,tam u Optujskoj.Moguće bi se dalo.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: whitedragon_ on 01 Prosinac, 2015, 20:12:35
Analiza zemlje: 0-30
ph trenutna vrijednost(h2o) 8.11
ph izmjenjiva vrijednost(KCI) 6.73
 Fosfor mg/100g -10.70
kalij mg k2o/100g- 37.89
hidrolitička kiselost -1.26
humus- 4.598
amonijski dušik-1.85
nitratni dušik- 4.88
ukupni dušik kgNmin/ha -91.3
suha tvar -79.25
MAGNEZIJ mg/ kg -2730.16
 30-60 skoro pa ista jedino mi magnezij nije jasan možda netko da prokomentira.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Branee on 11 Veljača, 2016, 16:20:39
http://www.savjetodavna.hr/savjeti/16/683/mikoriza-nova-tehnologija-u-poljoprivredi/
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mc Ozy on 05 Kolovoz, 2016, 22:01:20
Žena poflaksala vinograd u dva dana !
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: igor421 on 05 Kolovoz, 2016, 22:49:32
Vujec i ja okopali oko trsova kod mene danas,a navecer gemistacija i rostilj s pajdasima s brega :D
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: bronx on 09 Studeni, 2017, 15:41:43
Momci, da li gnojite vinograde svake godine ili? Znam da bi trebalo prema analizi tla, ali sumnjam da to svi rade pa me zanimaju vaša iskustva. Vinograd sam posadio 2013. te sam 2016.g. u 11. mj gnojio sa 7-20-30. Da li treba i ove ili nije dobro svake godine?
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mc Ozy on 10 Studeni, 2017, 01:37:05
Treba, a u ožujku i svibnju kan. Potkopati, ne samo odozgo.  Samo stajski svaku četvrtu. Jbg, ja se toga ničega ne držim, nego kad stignem ili se sjetim.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Branee on 10 Studeni, 2017, 07:45:08
Stajski gnoj ukopavam svakih 4-5godina na jesen i to dosta obilno, iskopa se rov u cijeloj duzini svakog reda i napuni zrelim stajnjakom te se odmah zagrne zemljom, dok svake godine u kasnu jesen, kad prodju obilne kise, ako ih i bude, rastresem i ufrezam 4 vrece briketa konjskog gnoja, i to je to sto dobiva od mene, samo zimska gnojidba.
Prihrana Bor + Mg folijarno prije i poslije cvatnje i to je to.
Trsova u vinogradu trenutno cca 430kom max.
Ne koristenjem kompleksnih mineralnih gnojiva recimo da si cuvam terroir, ne koristim herbicide i moj ih vinograd nikad vidio nije.
Vinograd rodi redovito i obilno, stvarno su veliki prinosi, do sad ni jednom podbacio nije
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Branee on 10 Studeni, 2017, 08:07:15
Vec kad spominjem terroir, uopce je pitanje kaj od njega imamo kad toliko spricamo, zemlja puna teskih metala , insekticida i ovicida, sistemika koji se ajde razloze na sastavne elemente, sve to ulazi u dublje slojeve tla i naravno da se mijenja kemijski sastav zemlje.
Jos kad bih sprical herbicidima koji imaju dokazano kancerogeno i teratogeno djelovanje...ne bih se ugodno osjecal, ovak je donekle.
Druge mi godine hibridi ulaze u puni rod....weee...i opet planiram prosirenje hibridima na ustrb starog nasada, jos jedan red starog klasicnog nasada izbacim pa sam na pola pola
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: bronx on 10 Studeni, 2017, 12:08:16
ništa, onda i ove godine ide 7-20-30 :) herbicide ni ja ne koristim, nemam puno, 270 komada pa to poflaksam jednom mjesečno oko trsova dok ovo ostalo malčiram. Mislio sam frezat sad ovih dana pa stavit taj kompleksni umet, ali vrijeme je u banani
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Žveplo on 06 Siječanj, 2018, 16:55:32
Razmisljam da kupim https://www.permoto.hr/shop/prikljucak-kopacica-freza-za-trimere-sa-kvadratnim-pog-os/ .

Ovih sam dana okopavao vinoograd, tri sam dana radio sa starinskom motikom, pa razmišljam da se "pocastim" sa ovom kopacicom koju bih montirao na trimer.

Ima li tko kakvih iskustava sa ovim strojem? Dubina kopanja mu je 10 cm, sirina 20 cm.

Ima i slabija i jeftijina verzija https://www.permoto.hr/shop/kopacica-prikljucak-za-trimer/ , pa ako netko ima iskustava neka ih podijeli.  :) Hvala.
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Branee on 07 Siječanj, 2018, 14:11:22
Gledam ovu jeftiniju "roto branu" za flaksericu....neznam bas, bez reduktora ubit ces kuplung na flakserici, vrtilo se bude prebrzo i cini mi se vise stete nego koristi.
Bez reduktora ja to nebi nikad kupil.
Frezica mi se cini puno bolji izbor, isprobaj pa javi kako je
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Žveplo on 12 Siječanj, 2018, 20:45:40
I meni se tak cini. Ova jeftinija verzija bi mogla ici na pjeskovitom terenu, na zagorskoj ilovaci to ne bu islo. Ak kupim, svakak javljam kak funkcionira
Title: Odg: Obrada tla u vinogradu
Post by: Mc Ozy on 16 Svibanj, 2020, 20:10:19
Pokosio djetelinu u vinogradu flaksericom. Mlade trsove i grebenice okopao i prihranio kan-om.