Dingač je ime ograničenog položaja u pelješkom vinogorju (položaj Dingač, poluotok Pelješac, podregija Srednja i južna Dalmacija) i zaštićeno vrhunsko vino (dingač). Na položaju Dingač i na površini od oko 60 ha proizvede se godišnje između 2.000 i 3.000 hl. vina.Kolega Južnjak ovo je podatak objavljen na stranicama udruge vinogradara i vinara "dingač". Nije teško zaključiti da po hektaru proizvedete od 3333 litara pa do 5000 litara vina. Da bi se dobilo toliko vina potreban je (uz radman od 60%) urod od 5 tona do 8 tona grožđa po hektaru. Po tvojim podacima o rodnosti (250g/trs) pa da imate i 8.000 trsova po hektaru (urod bi bio 2 tona grožđa po hektaru) a iz toga je teško izvući više od 60% vina tj 1200 litara po hektaru. Jedino objašnjenje ove disproporcije je da vi dalmatinci imate božanske sposobnosti kad iz 2000 kg grožđa možete dobiti 5000 litara vrhunskog vina kojeg gle još većeg čuda uspijete prodati po cijeni većoj od 100 kuna.
Mogu samo reć da je kolega južnjak napisao jedan vrlo realan post i ja ne vidim gdje je napisao nešto neistinito.Pogotovo jer sam osobno upoznat s tim područjem. Muči te 250 grama po trsu na ovakvu godinu? Na dingaču? Daljnja rasprava u tom smjeru bit će brisana.
Nisa ni ja to baš shvatio,jel hoćeš reći 250g težine grožđa ukupno po jednom trsu?Koliko trsa po ha?Ne provociram ili nešto drugo da me netko krivo ne shvati,čisto sam znatiželjan,jel hoćeš reći da bi dolje ove godine na 1000 dingača trsova dobio 250kg grožđa,nešto tu ne štima
Znam ja da je to vama teško shvatiti,i meni je bilo dok nisam vidio gdje se sve loza sadi i kakav je to krš..
U knjizi " Praktično vinogradarstvo i podrumarstvo - Licul i Premužić" o sorti plavac mali ,između ostalog, piše i sljedeće: Dozrijeva u IV epohi. Rodnost je redovita, a količina varira od 8 do 12 tona/hektar. Kvaliteta je na dobrim, ocjeditim položajima južne ekspozicije, na propusnim i mršavim tlima vrlo visoka, mošt sadrži od 18-24% šećera. Plavac je prikladan za razne uzgojne oblike uz primjenu kratke ili umjereno duge rezidbe. Otporan je na sušu.Prema podacima iz te knjige o rodnosti drugih sorata, plavac mali je rodniji od chardonnaya, bijelog pinota, sivog pinota, crnog pinota, sauvignona, cabernet sauvignona, silvanca a jednak rodnosti graševine.Priče o 250g grožđa po trsu ostavite za turiste i one koji se ne razumiju u vinogradarstvo. I na kraju da navedem jedan naslov iz novina: PZ Dingač pred stečajem a butelja u trgovini preko 100 kuna. Zanimljivo da ja koji imam u vinogradu sorte manje ili iste rodnosti kao plavac mali i prodajem grožđe po 3-4 kune uspijevam opstati, a ovi koji prodaju butelje po 100kn propadaju.
I na kraju da navedem jedan naslov iz novina: PZ Dingač pred stečajem a butelja u trgovini preko 100 kuna. Zanimljivo da ja koji imam u vinogradu sorte manje ili iste rodnosti kao plavac mali i prodajem grožđe po 3-4 kune uspijevam opstati, a ovi koji prodaju butelje po 100kn propadaju.