pa sjecam se kad je moj profesor vinarstva na faxu pricao da ce kroz 10ak godina biti vino u sumecim tabletama, tj. napravljeni koncentrat u tableti kojeg ces otopiti u 2-3 dcl vode, ovisno koliko jako vino zelis piti..!? moci ces birati sauvignon, pinot, cabernet, syrah, chardonnay, barrique, itd.. isto kao sto danas biras magnezij, kalcij, cink, zeljezo sa raznim okusima.. meni je to strasno, prokleti ameri ce sve napravit samo da zarade pare, nista im nije sveto ni tradicionalno! ali opet dobro, sto vise bude tih razno raznih sranja prava vina ce vise vrijediti a nadam se i kostati..
Ameri nemaju ovakvo vinogorje kao mi. Treba to iskoristiti prije EU!
pusti ti to, imaju ameri svasta, i imaju najjaci marketing koji danas prakticki prodaje sve. ali nemaju tradiciju uzgoja vinograda i proizvodnje vina kao mi europljani i nemaju takve poznate pozicije niti sortiment kao mi ali opet imaju nesto.. meni se opcenito ne svidaju vina iz novoga svijeta i rijetko kad ih kupujem i pijem, jedino ako su bas neka posebna i originalna a upravo to je kod njih rijetkost. oni uglavnom imaju dobru kvalitetu za relativno pristojnu cijenu (tzv. best buy) i oni su vise oko toga napravili biznis nego oko kvalitete
Otišli bumo offtopic ali izgleda da je to velika industrija,to je skupo za po doma u malim pakiranjima,ali ovo je npr.već prava stvar za svašta raditihttp://www.propertyeuropa.com/italian_grape_juice_concentrates.html 1200EUR/metrička tona 65Brixa na veliko,ne znam na što to liči,vjerojatno ide i u industriju sokova,ali sad si zamislite koje tu kombinacije postoje,kaj znam,imam neki npr.kiseliš i sad si dodam malo koncentrata chardonaya ili pinota,ili imam samo vodu da ne govorim kaj velike vinarije mogu izvesti
Ma ja sam čul još prije 30 god. da neki maheri, Prigorci idu u Austriju po koncentrate - arome jer je bilo malo vinograda,a prodaja velika. Ono, nemam danas, ali dojdi sutra ! Naravno da je to javna tajna i svi kriju informacije ko zmija noge.Susjed mi je pričal da se jednom strašno napil tog umjetnog, ali nedovršenog vina. Na dvorištu su u veliku kacu pumpali vodu, pa je potajno zagrabil i popil dvije čaše. Nije se mogel doma dopeljat, a drugi dan, glava...No ne velim da ne bi kad bi znal malo aromatiziral svoj komercijalni D2. Ak neko zna... častim rundu...s D1 narafski !
posto vidim da je tu i Ivek da ga pitam.kupil sam jucer butelju sardonea od Ðakoveckog vinogora iz 2007 da vidim kakav je to okus u odnosu na moje.pa ak si morti pil kakvo je po tvojem to vino
decki moji ovo vino kaj sam proizvel je ful prejako ili se moram nafčiti kak se to pije.bratic je posadil rajnski a ja sardone i mi se ga nakresemo ajn-cvaj.kak vi to pijete to svoje jer ovo se nemre piti po Zagorski