Nebi mi nikad palo na pamet ici raditi nekakve visoke predikate sa svom silom enoloskih sredstava. Radje bi odustao..
A meni moj mozak baš drugačije tvrdi. Za mene bi sumpor, kvasci i osnovna bistrila (ciljano bistrenje sa bentonitom i želatinom) bili obveza tjekom prerade takvoga vina. Puno je lakše i napraviti vino redovne berbe na vlastitim kvascima nego predikatno. Jer je grožđe za predikate špricano sa botricirima tak da je prirodna mikroflora oštečena. Dok se kod grožđa redovne berbe mogu izostaviti botriciti i sistematici ako je vrijeme dobro.
ovo sto si nabrojio je za tebe obveza i za vina "obicne" berbe a kamoli ne za predikate..ne mora znaciti da je grozde za predikate prskano botriticidima, tko to i gdje uvjetuje..??
Nitko ne uvjetuje. Ali to je realnost. Baš me zanima tko ima muda ostaviti grožđe za visoki predikat netretirano sa botricitom, a osobiti tu kod mene gdje je vrijeme malo škakljivije nego na istoku zemlje.Znam što pokušavaš. Pokušavaš dokazati da se sve može napraviti bez botricita, kvasca i bistrila. Što je točno ali samo u idelnim uvjetima. A u mojoj struci se kaže da idealni uvjeti ne postoje, nego se tio svim uvjetima moraš prilagoditi...
Slazem se s Ivanom. Uopce nije nuzno da grozdje za predikate bude prskano botricidima ako je polozaj vinograda dobar, strujanje vjetrova konstantno samim tim je zrak susi, i manja je vjerojanto razvoja bolesti.Ja cu sljedece godine pokusait napraviti nekakvu mini kasnu berbu, nebitno o kojoj sorti ce biti rijec, sa sto manjim koristenjem sumpora i ostalih konvencionalnih spojeva. Macerirat cu 3-4 dana, i nakon toga ispresano ubacit u drveni sud na fermentaciju i odlezavanje. Cisto kao mali izazov i eksperiment.
Treba eksperimentirati. Meni je sad prva stvar pronaći posao, a zatim bude sve lakše ostvarivo.
uf, ja bih odmah potpisao da to bude rizling..
e vidis nisi u pravu, vino se NIKAKO ne moze napraviti bez kvasaca! i to sigurno nisam nigdje rekao.samo je pitanje kojih, dodanih iz vrecice ili vlastitih iz svojih vinograda.. to je najbitnija razlika.ne bih htio biti bezobran ali drzi se ti ipak svoje struke..
Hm,da..rizling je rizling .Šteta kaj ovdje kod mene ljudi nisu s njim preoduševljeni .Tu ne mislim na vino,već samo na trsje.Jednostavno ga se boje,a i vele:preveć zbijeno grozdje s prekratkom peteljkom,hoće se osipat,kvarit,itd,itd....
Neču se više mješati. Ja imam samo volju i želju a praksu budem s vremenom stekao.
Koliko ste Oe imali ove godine na Rizlingu? Zbog toga ga se ljudi boje.Kod tasta je prošle godine natjerao na 19 Baboa a ove godine jedva 17 Baoboa, a vino ja za dvije razine lošije od prošlogodišnjeg.