mi smo tu isto pisali o spontanome vrenju:http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=200.msg23756;topicseen#msg23756Naravno da je teze provesti spontano vrenje u losim godinama kao sto je bila 2010, cak najbolje za profesionalce da odustanu od njega.Pozdrav.
trebalo bi si dati truda i pokušat napravit autohtoni kvasac,bilo bi zanimljivo vidjet kakvo bi vino ispalo da u jednoj bačvi vri na autohtonom a u drugoj na selekcioniranim kvascima(naravno isti mošt)kakva bi vina ispala u konačnici i koji kvasac bi polučio bolje rezultate
Ma ni to nije bas tako jednostavno. Ja imam 3 grasevine koje su preradjivane i vinificirane na isti nacin, a sve 3 su razlicite. 2 su u drvetu, 1 u inoxu. A kamoli kad ides potpuno drukcijim pristupom u viniifikaciji...
Kako si zadovoljan sa vinima? Koje vino je favorit kuće?
mislim da za manje vinare, hobiste i amatere i one koji prodaju vino po birtijama za gemiste za 15-20 kn/l, nikako nije u interesu raditi spontano vrenje jer time ne dobivaju gotovo nista (osim sta usparaju koju kunu za kvasce) a mogu si samo natovariti probleme i dobro se izivcirati..